Ухвала
від 25.10.2023 по справі 761/36231/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/36231/23

Провадження № 1-кп/761/3631/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

провівши підготовче судове засідання у кримінальному провадженні, в режимі відеоконференції, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023100070000597 від 21 березня 2023 року, відносно

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Одеса, громадянки України, з вищою освітою, не заміжньої, фізичної особи-підприємця, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

за участю:

секретаря - ОСОБА_3 ,

прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

обвинуваченої - ОСОБА_2

ВСТАНОВИВ :

04 жовтня 2023 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшов обвинувальний акт та реєстр матеріалів щодо ОСОБА_2 , за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Ухвалою від 05 жовтня 2023 року вказане кримінальне провадження призначене до підготовчого судового засідання.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні просив постановити ухвалу про призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту у відкритому судовому засіданні. Крім того, враховуючи, заявлене захисником клопотання, а також те, що у провадженні судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_6 перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_7 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.191, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України, де предметом кримінального провадження є ті ж самі обставини та обвинувальний акт в якому надійшов до Шевченківського районного суду м. Києва раніше за обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12023100070000597 від 21 березня 2023 року, зазначив, що не заперечує проти передачі даного кримінального провадження судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_6 для вирішення питання про його об`єднання з кримінальним провадженням (справа №761/13250/23) за обвинуваченням ОСОБА_7 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.191, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України. Крім того, заперечував проти заявленого захисником клопотання про закриття кримінального провадження з підстав здійснення досудового розслідування неуповноваженим, на думку захисника, органом досудового розслідування, вказуючи на необгрунтованість такого клопотання. Інших клопотань не заявляв.

Захисник ОСОБА_5 підтримала своє клопотання про передачу даного кримінального провадження судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_6 для вирішення питання про його об`єднання з кримінальним провадженням (справа №761/13250/23) за обвинуваченням ОСОБА_7 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.191, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України, з мотивів викладених в клопотанні. Крім того, захисник заперечувала проти призначення судового розгляду у кримінальному провадженні та просила закрити кримінальне провадження, оскільки досудове розслідування проводилось неуповноваженим, на думку захисника, органом досудового розслідування. Захисник стверджувала, що у кримінальному провадженні відсутні допустимі докази, більш того, відсутня подія кримінального правопорушення.

Обвинувачена ОСОБА_2 підтримала свого захисника, власних клопотань не заявляла.

Вислухавши думку учасників судового провадження, вивчивши обвинувальний акт та долучений до нього реєстр матеріалів досудового розслідування, суд приходить до наступного висновку.

Кримінальне провадження відповідно до ст.ст. 32, 33, 615 КПК України підсудне Шевченківському районному суду м. Києва, обвинувальний акт складено у відповідності до положень КПК України, підстав для прийняття рішень, передбачених п.1-4 ч.3 ст. 314 КПК України, судом під час підготовчого судового засідання не встановлено, а тому суд приходить до висновку про необхідність призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_2 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Судовий розгляд з урахуванням принципу гласності та відкритості судового провадження необхідно проводити відкрито, обмеження щодо цього, передбачені ч.2 ст.27 КПК України, відсутні.

В судове засідання необхідно викликати наступних осіб: прокурора, представника потерпілого, обвинувачену та її захисника.

Разом з тим судом встановлено, що суддею Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_6 здійснюється розгляд кримінального провадження (справа №761/13250/23) за обвинуваченням ОСОБА_7 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.191, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 334 КПК України матеріали кримінального провадження, у тому числі матеріали щодо кримінального проступку та щодо злочину, можуть об`єднуватися в одне провадження або виділятися в окреме провадження ухвалою суду, на розгляді якого вони перебувають, згідно з правилами, передбаченими статтею 217 цього Кодексу.

Відповідно до викладеного в обвинувальному акті формулювання обвинувачення ОСОБА_2 обвинувачується у тому, що вона вчинила дане кримінальне правопорушення за попередньою змовою із ОСОБА_7 , тобто у вчиненні того ж кримінального правопорушення.

Положення ч. 1 ст. 217 КПК України передбачають, що у разі необхідності в одному провадженні можуть бути об`єднані матеріали досудових розслідувань щодо декількох осіб, підозрюваних у вчиненні одного кримінального правопорушення.

Таким чином, оскільки ОСОБА_2 обвинувачується у вчиненні за попередньою змовою з ОСОБА_7 одного і того ж кримінального правопорушення, дане кримінальне провадження (справа №761/36231/23) за обвинуваченням ОСОБА_2 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, підлягає передачі судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_6 для вирішення питання про його об`єднання з кримінальним провадженням (справа №761/13250/23) за обвинуваченням ОСОБА_7 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.191, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України.

Доводи захисника про необхідність закриття кримінального провадження з підстав відсутності події кримінального правопорушення підлягають оцінці суду, яка може бути надана виключно за наслідками проведення судового розгляду та дослідження всіх наданих сторонами допустимих та належних доводів. Водночас, судовий розгляд в кримінальному провадженні ще не розпочатий, а тому такі доводи захисника є очевидно передчасними та не підлягають розгляду на стадії підготовчого судового засідання.

З аналогічних підстав не підлягають оцінці суду на стадії підготовчого судового засідання і доводи захисника про те, що кримінальне провадження підлягає закриттю з підстав того, що досудове розслідування здійснювалось неналежним органом досудового розслідування.

Так, виключний перелік підстав, у разі виявленні яких, суд закриває кримінальне провадження на стадії підготовчого судового засідання, передбачений ч. 3 ст. 314 КПК України, а саме:

- помер обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого;

- існує вирок по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття кримінального провадження по тому самому обвинуваченню;

- потерпілий, а у випадках, передбачених цим Кодексом, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім кримінального провадження щодо кримінального правопорушення, пов`язаного з домашнім насильством;

- стосовно кримінального правопорушення, щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу;

- після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи;

- у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності;

- не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров`я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі;

- втратив чинність закон, яким встановлювалася кримінальна протиправність діяння, якщо, обвинувачений заперечує проти закриття за цією підставою;

- якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом;

- досягнуто податковий компроміс у справах про кримінальні правопорушення, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України, відповідно до підрозділу 9-2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України.

Тобто, названі захисником підстави: відсутність події кримінального правопорушення та здійснення досудового розслідування неуповноваженим органом досудового розслідування, серед передбачених КПК України підстав для закриття кримінального провадження судом на стадії підготовчого судового засідання, відсутні.

При цьому суд звертає увагу учасників провадження на те, що відповідно до ч. 1 ст. 368 КПК України, суд при ухваленні вироку повинен вирішити зокрема такі питання: чи мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується особа; чи містить це діяння склад кримінального правопорушення і якою статтею закону України про кримінальну відповідальність він передбачений.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що клопотання захисника про закриття кримінального провадження з наведених захисником підстав не грунтується на положеннях чинного законодавства і є очевидно передчасним на стадії підготовчого судового засідання, а тому не може бути задоволено за наслідками проведення підготовчого судового засідання.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 217, 284, 291, 314-316, 334, 615 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Кримінальне провадження (справа №761/36231/23) за обвинуваченням ОСОБА_2 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, передати судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_6 для вирішення питання про його об`єднання з кримінальним провадженням (справа №761/13250/23) за обвинуваченням ОСОБА_7 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.191, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України.

Клопотання захисника ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголосити 27 жовтня 2023 року о 10 год. 25 хв.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114458169
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —761/36231/23

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Антонюк М. С.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Антонюк М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні