Ухвала
від 26.10.2023 по справі 520/25873/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про залучення третіх осіб

26.10.2023справа № 520/25873/23

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Олексія Котеньова, розглянувши в порядку письмового провадження клопотання відповідача про залучення як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Харківської обласної ради та Харківської обласної військової адміністрації, у справі за позовом Керівника Чугуївської окружної прокуратури Харківської області (вул. Харківська, буд. 98,м. Чугуїв,Харківська область,63503, код ЄДРПОУ 02910108) в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області (вул. Шевченка, буд. 8, м. Харків, 61013, код ЄДРПОУ 38631015) до Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради "Обласний туберкульозний санаторій "Занки" (с. Курортне,Харківська обл., Чугуївський р-н,63435, код ЄДРПОУ 02001771) про зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Керівник Чугуївської окружної прокуратури Харківської області звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради "Обласний туберкульозний санаторій "Занки", в якому просить суд:

- зобов`язати КНП Харківської обласної ради «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» (код ЄДРПОУ 02001771, с.Курортне Чугуївський район, Харківська область) привести в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисну споруду цивільного захисту(протирадіаційне укриття) №77618, яке знаходиться за адресою: с.Дачне Чугуївський район. Харківська область для використання за цільовим призначенням, а саме:

- захисну споруду забезпечити відповідною документацією;

- підходи до захисної споруди позначити показниками напрямків руху;

- забезпечити зберігання замків від дверей та інших приміщень у двох екземплярах. Один екземпляр ключів зберігати у чергового по цеху, диспетчера, техніка-доглядача або іншої посадової особи, місце якої і телефон також зазначаються на вхідній табличці, другий - у відповідальної особи;

- забезпечити готовність захисної споруди цивільного захисту до укриття, в будь-який час, працюючого персоналу;

- захисну споруду забезпечити телефонним зв`язком;

- укомплектувати необхідним майном на розрахункову кількість осіб, що укриваються, відповідно до переліку майна, необхідного для укомплектування сховища;

- створити та провести навчання ланок обслуговування;

- ПРУ забезпечити первинними засобами пожежогасіння у кількості, передбачених Правилами пожежної безпеки в Україні;

- ПРУ забезпечити місцевими джерелами освітлення від переносних електричних ліхтарів, акумуляторних світильників тощо.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 25.09.2023 прийнято адміністративний позов до розгляду та відкрито спрощене провадження в адміністративній справі.

20.10.2023 відповідачем подано до суду клопотання про залучення як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Харківську обласну раду та Харківську обласну військову адміністрацію.

В обґрунтування заяви вказано, що Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» було створено Харківською обласною радою (органом місцевого самоврядування) з метою забезпечення медичного обслуговування населення, що підтверджується Статутом підприємства (у новій редакції), затвердженим рішенням Харківської обласної ради від 01.06.2023 № 619-УІІІ (далі - Статут), та Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 11.09.2023.

Згідно із положеннями Статуту КНП ХОР «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» є належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області. Органом, що здійснює управління майном підприємства, є Харківська обласна рада. Галузеву політику та розвиток підприємства забезпечує Департамент охорони здоров`я Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

За інформацією, наявною в Реєстрі неприбуткових установ та організацій, рішенням податкового органу від 11.11.2019 КНП ХОР «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» включено до вказаного Реєстру з ознакою неприбутковості 0048 - інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам, встановленим пунктом 133.4 статті 133 Кодексу.

Тобто, підприємство здебільшого утримується за рахунок місцевого бюджету коштів Харківської обласної ради, яка у даному випадку є головним розпорядником бюджетних коштів.

24.02.2022 на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 68/2022 «Про утворення військових адміністрацій» Харківська обласна державна адміністрація набула статусу Харківської обласної військової адміністрації.

У вересні 2023 року з метою отримання фінансування на проведення капітального ремонту захисної споруди цивільного захисту (протирадіаційного укриття) № 77618 та приведення її у придатний до використання за цільовим призначенням стан, КНП ХОР «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» звернулося до Харківської обласної ради та Департаменту охорони здоров`я Харківської обласної військової адміністрації із проханням виділити кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації по капітальному ремонту захисної споруди, що підтверджується відповідними листами від 06.09.2023 №№ 435, 436.

Водночас, лист КНП ХОР «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» від 06.09.2023 № 435, адресований Харківській обласній раді, останньою було направлено за належністю до Харківської обласної військової адміністрації для розгляду та вжиття заходів в межах повноважень, що підтверджується листом від 29.09.2023 № 01-33/2249.

Вищевказане звернення КНП ХОР «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» наразі Харківською обласною військовою адміністрацією розглянуто та повідомлено, що враховуючи актуальність порушеного підприємством питання, з метою приведення захисної споруди закладу до встановлених вимог та проведення її ремонту, завдання із виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення робіт з ремонту захисної споруди буде включено до заходів Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2024 рік, що підтверджується листом від 17.10.2023 № 06-15/423/1.

Як зазначає відповідач, у разі задоволення позову прокурора про зобов`язання підприємства щодо вжиття заходів, спрямованих на приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту (протирадіаційне укриття) № 77618, рішення Харківського окружного адміністративного суду у справі № 520/25873/23 може вплинути на права, інтереси та обов`язки Харківської обласної ради та Харківської обласної військової адміністрації, оскільки реалізація відповідних заходів потребуватиме значних фінансових витрат за рахунок коштів місцевого бюджету.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву, суд зазначає таке.

Відповідно до частини 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частини 4, 5 статті 49 КАС України).

Таким чином, наведеними вище нормами законодавства встановлено, що можливість та необхідність залучення до адміністративної справи будь-якої особи як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, є в тому випадку, коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки.

Проаналізувавши зміст наданих відповідачем разом із клопотанням про залучення третіх осіб документів, судом встановлено, що відповідно до п.1.4 Статуту галузеву політику та розвиток підприємства забезпечує Департамент охорони здоров`я Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

Департамент охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації відповідно до відповіді на запит судді з ЄДРЮОФОПГФ від 26.10.2023 №291868 має статус юридичної особи, а відповідно до статуту відповідача має повноваження щодо управління його діяльністю, які визначені законом.

З урахуванням наведених у клопотання відповідача аргументів стосовно органу державної влади, який здійснює управління діяльністю відповідача, суд вважає, що таким органом є саме Департамент охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації, а не ХОВА.

З огляду на предмет спору суд приходить до висновку, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки Харківської обласної ради та Департаменту охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації, а тому їх необхідно залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору.

Керуючись ст.12, 49, 250, 256, 257, 260, 262, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

Ухвалив:

Клопотання відповідача про залучення третіх осіб - задовольнити частково.

Залучити до участі у справі №520/25873/23 як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Харківську обласну раду (61002, м. Харків, вул. Сумська, 64, код ЄДРПОУ 24283333) та Департамент охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації (61022, м.Харків, майдан Свободи, буд.5, під`їзд 9, код ЄДРПОУ 02013194).

Копію цієї ухвали разом з копією позовної заяви з додатками направити третім особам.

Встановити третій особі строк для надання пояснень щодо позову протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення цієї ухвали, щодо відзиву - протягом десяти днів із дня отримання відзиву.

Встановити позивачу та відповідачу строк для надання відповіді на пояснення третьої особи протягом трьох днів з дня отримання пояснень третьої особи.

Заперечення проти ухвали в частині залучення третіх осіб може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу у повному обсязі виготовлено 26 жовтня 2023 року.

СуддяОлексій Котеньов

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114462395
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/25873/23

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Постанова від 25.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Постанова від 25.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 14.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

Ухвала від 26.10.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні