Вирок
від 26.10.2023 по справі 131/972/23
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/972/23

Провадження № 1-кп/131/186/2023

2023 р.

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.10.2023 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в м. Іллінці кримінальне провадження №12023020250000011 та угодою про визнання винуватості за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, неодруженого, жителя АДРЕСА_1 , раніше не судимого

за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

учасники провадження:

прокурор ОСОБА_4 ,

обвинувачений ОСОБА_3 ,

захисник ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , 06.07.2023 близько 14 години, перебуваючи на території парку, що в м. Іллінці, шляхом вільного доступу, зайшов на територію волейбольного майданчику, що розташований поблизу річки Соб, м. Іллінці, вул. Пестеля, Іллінецької ТГ, Вінницького району, Вінницької області, де на землі помітив розмітку для пляжного волейболу, яку вирішив викрасти.

Реалізовуючи свій злочинний намір спрямований на таємне викрадення чужого майна, ОСОБА_3 знаючи, що у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», дію якого продовжено, відповідно до Указу Президента України № 225/2023 від 01.05.2023 на 90 діб з 20.05.2023, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, умисно, протиправно, шляхом вільного доступу, таємно викрав розмітку для майданчика з пляжного волейболу, що належить дитячо-юнацькій спортивній школі Іллінецької міської ради директором якої являється ОСОБА_6 , після чого, вийшов з території волейбольного майданчика та розпорядився у подальшому викраденим на власний розсуд.

Своїми протиправними діями, ОСОБА_3 , завдав дитячо-юнацькій спортивній школі Іллінецької міської ради матеріальної шкоди на суму 1230 грн. 83 коп., що підтверджується висновком товарознавчої експертизи № 4429/23-21 від 21.07.2023.

У ході досудового розслідування між прокурором Немирівської окружної прокуратури Вінницької області ОСОБА_7 та обвинуваченим ОСОБА_3 у відповідності до вимог ст.ст. 468, 469, 472 КПК України, 04.08.2023 року укладено угоду про визнання винуватості.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Відповідно до ст. 12 КК України кримінальне правопорушення, вчинене ОСОБА_3 передбачене ч. 4 ст. 185 КК України, відноситься до тяжких злочинів.

Обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні зазначив що розуміє характер обвинувачення, щодо якого він визнав себе виним за обставин, викладених в обвинувальному акті, підтвердив факт добровільності укладення угоди, а також що йому відомі наслідки невиконання угоди.

Представник потерпілої сторони ОСОБА_6 надав згоду на укладення угоди про визнання винуватості.

Таким чином, судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Судом дії ОСОБА_3 кваліфікуються за ч. 4 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене в умовах воєнного стану.

Суд вважає, що узгоджене сторонами покарання відповідає тяжкості вчиненого злочину, обране з урахуванням особи обвинуваченого ОСОБА_3 , який на момент скоєння кримінального правопорушення був не судимий, та обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання обвинуваченого.

Так обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого суд вважає щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину. Обставиною, що обтяжує покарання судом не встановлено.

Суд при вирішенні питання про відповідність угоди про визнання винуватості ОСОБА_3 вимогам Кримінального процесуального кодексу України враховує, що угода укладена добровільно за участі захисника обвинуваченого, не суперечить вимогам названого кодексу, правова кваліфікація кримінального правопорушення є вірною, умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права і свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Також, суд вважає, що судові витрати по проведенню експертизи слід покласти на обвинуваченого, оскільки їх проведення було зумовлено розслідуванням вчинення ним кримінального правопорушення.

Речові докази залишити потеріпілій стороні.

Враховуючи викладене, суд вважає, що угода від 04.08.2023 року, укладена між прокурором Немирівської окружної прокуратури Вінницької області ОСОБА_7 та обвинуваченим ОСОБА_3 підлягає затвердженню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12 КК України, ст. ст. 374, 375, 472, 474, 475 КПК України суд, -

УХВАЛИВ :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Немирівської окружної прокуратури Вінницької області ОСОБА_7 та обвинуваченим ОСОБА_3 та призначити покарання узгоджене сторонами угоди.

Визнати винним ОСОБА_3 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України і призначити йому покарання у виді п`яти років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю два роки.

Відповідно до п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України зобов`язати засудженого ОСОБА_3 :

- періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, навчання.

Строк відбування покарання, а саме іспитовий строк обчислювати з моменту проголошення вироку.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави процесуальні витрати за проведення судової експертизи в сумі 477 грн. 96 коп.

Речовий доказ: розмітку для пляжного волейболу, повернути Управлінню освіти Іллінецької міської ради. Арешт на вказане майно скасувати.

Вирок може бути оскаржений до Вінницького апеляційного суду протягом 30 діб з дня його проголошенні з підстав, передбачених ст.ст. 394, 473 КПК України.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду. Копії вироку суду негайно після його проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114467480
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —131/972/23

Вирок від 26.10.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні