Ухвала
від 27.10.2023 по справі 335/10305/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10305/23 2-н/335/956/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Мінаєв М.М., розглянувши заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 170-А» про видачу судового наказу про стягнення солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 заборгованості з оплати внесків на управління багатоквартирним будинком,

В С Т А Н О В И В:

25.10.2023до судунадійшла заяваОСББ «Соборний17-А»,подана 20.10.2023,про видачусудового наказупро стягненнясолідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 заборгованостіпо внескам на управління багатоквартирним будинком за період з 01.01.2023 по 30.09.2023 в розмірі 5743,08 грн.

Суддя, вивчивши матеріали заяви, вважає, що у видачі судового наказу слід відмовити, виходячи з таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 163 ЦПК України заява про видачу судового наказу повинна містити відомості про повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету (в редакції, що набула чинності з 18.10.2023 відповідно доЗакону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 № 3200-ІХ).

Відповідно до ст. ст. 3 і 4 Закону України «Про виконавче провадження» судовий наказє видомвиконавчого документу,однією звимог дозмісту якогоє відомостіпро реєстраційнийномер обліковоїкартки платникаподатків абосерія таномер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) боржника (для фізичних осіб - платників податків).

Відтак, вживане у п. 2 ч. 1 ст. 163 ЦПК України формулювання «за його наявності» слід тлумачити так, що у заяві про видачу судового наказу має бути зазначений РНОКПП, крім випадків, коли боржник через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовився від прийняття РНОКПП та повідомив про це відповідний контролюючий орган і має відмітку в паспорті. В такому випадку у заяві мають бути зазначені серія і номер паспорта боржника.

Таким чином, заява про видачу судового наказу в обов`язковому порядку має містити вказані відомості, а формулювання «якщо вони відомі заявнику», стосується офіційних електронних адрес та інших даних, що ідентифікують боржника.

Однак заява ОСББ «Соборний 170-А» не відповідає вимогам п. 2 ч. 2 ст. 163 ЦПК України, оскільки не містить відомостей про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта боржників, що унеможливлює видачу судового наказу, який відповідав би вимогам закону, що пред`являються до виконавчого документу.

Крім того, заява не містить відомостей про наявність або відсутність у заявника електронного кабінету в ЄСІТС.

Відсутність в матеріалах заяви відомостей, достатніх для перевірки судом зареєстрованого місця проживання боржника в порядку ч. 5 ст. 165 ЦПК України, унеможливлює видачу судового наказу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163 ЦПК України.

При цьому клопотання про витребування від відповідних розпорядників інформації відомостей про дату народження та РНОКПП боржників, які (клопотання) містяться у заяві про видачу судового наказу, не підлягають розгляду, оскільки чинним ЦПК України не передбачено повноважень суду вчиняти такі процесуальні дії в межах наказного провадження.

На відміну від цього, пунктом другим частини третьої статті 175 ЦПК України передбачено, що у разі подання позовної заяви позивач має вказати в ній відомості про РНОКПП або паспорт відповідача лише якщо вони відомі позивачу.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. ст. 163, 165, 259-261 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відмовити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 170-А» у видачі судового наказу про стягнення солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 заборгованості з оплати внесків на управління багатоквартирним будинком.

Роз`яснити заявнику, що відмова у видачі судового наказу з наведених підстав не є перешкодою для звернення до суду з тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження або для повторного звернення із заявою видачу судового наказу після усунення обставин, які були підставою для відмови у його видачі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, але може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Суддя М.М. Мінаєв

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114468186
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості

Судовий реєстр по справі —335/10305/23

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні