Ухвала
від 26.10.2023 по справі 756/14005/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

26.10.2023 Справа № 756/14005/23

унікальний № 756/14005/23

провадження № 2-н/756/638/23

У Х В А Л А

«26» жовтня 2023 року суддя Оболонського районного суду м. Києва Белоконна І.В., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ЖЕК Тауер» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги,-

в с т а н о в и в :

Заявник через свого представника звернувся 24.10.2023 до Оболонського районного суду м. Києва з вищевказаною заявою.

Розглянувши подані матеріали, суд уважає за необхідне відмовити у видачі судового наказу на підставі наступного.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПК України, судовий наказ може бути видано у разі, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Як убачається із матеріалів заяви, заявник просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги по квартирі АДРЕСА_1 за період з 2017 року в розмірі 93 215,51 грн. Проте, згідно додатків до заяви про видачу судового наказу суду не вдається встановити, що ОСОБА_1 є власником вказаної квартири.

Копію договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості, стягувачем до заяви не додано.

Згідно відповіді з Єдиного державного демографічного реєстру, ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 з 20.11.2007 по теперішній час.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 165 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо із поданої заяви не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Окрім того, згідно п. 5 ч. 1 ст. 165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо з моменту виникнення права вимоги пройшов строк, який перевищує позовну давність, встановлену законом для такої вимоги, або пройшов строк, встановлений законом для пред`явлення позову в суд за такою вимогою.

Частиною 1 ст. 257 ЦК України передбачено, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Як вбачається з матеріалів заяви та доданих додатків, заявник просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги за період у тому числі до 24 жовтня 2020 року.

Враховуючи ті обставини, що заявник звернувся до суду 24 жовтня 2023 року, тому з моменту виникнення права вимоги пройшов строк, який перевищує позовну давність.

Враховуючи, що заявником не доведено, що заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги повинна бути нарахована саме на ОСОБА_1 , а також те, що із заяви про видачу судового наказу убачається, що з моменту виникнення права вимоги пройшов строк, який перевищує позовну давність, суд уважає правильним відмовити у видачі судового наказу та роз`яснити право звернення з тими самими вимогами у позовному порядку.

Керуючись вимогами ст. 165 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Відмовити у видачі наказу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ЖЕК Тауер» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги.

Ухвалу суду разом із заявою та додатками до неї надіслати заявнику, роз`яснивши йому право звернення з тими самими вимогами у порядку позовного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: І.В. Белоконна

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114473466
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —756/14005/23

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні