Вирок
від 26.10.2023 по справі 157/1061/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/1061/22

Провадження №1-кп/157/41/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2023 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження №12022035530000142 про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Череваха Маневицького району, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з базовою загальною середньою освітою, одруженого, на утриманні двоє неповнолітніх дітей, непрацевлаштованого, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України,

встановив:

ОСОБА_4 17 червня 2020 року, знаходячись у АДРЕСА_2 , неподалік територіального сервісного центру 0743 РСЦ ГСЦ МВС України, з метою підроблення медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом, форма якої передбачена у Додатку 1 до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я №65/80 від 31.01.2013, діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, за попередньою змовою та домовленістю з невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали щодо якої виділено та розслідуються в рамках окремого кримінального провадження, особисто надав останній свої персональні анкетні дані (прізвище, ім`я, по батькові, дату і місце народження та місце проживання), власне фотозображення розміром 3x4 см та грошові кошти в сумі 800 гривень.

У подальшому, вищевказана невстановлена досудовим розслідуванням особа у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, використовуючи невстановлену досудовим розслідуванням оргтехніку, виготовила документ медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом серії МДП №329567, видану 17.06.2020 Медичним центром ТОВ «ГУД-ДОК», код ЄДРПОУ 40416956, з терміном дійсності до 17.06.2021, вказавши у ній персональні дані про особу, якій її видано, « ОСОБА_4 , 05.04.1987, Маневицький р-н с. Череваха» з використанням друкуючого пристрою з електрофотографічним способом друку та відомості про проходження медичного огляду останнім, посвідчивши її відбитком печатки ТОВ «ГУД-ДОК» та штампів «Медичний центр ТОВ «ГУД-ДОК», «40416956», «ПРИДАТНИЙ» та «На 1-н рік» з використанням кліше печатки та кліше штампів відповідно, а також підписом голови комісії, що повністю не відповідає дійсності, тобто без проходження ОСОБА_4 17.06.2020 такого огляду у Медичному центрі ТОВ «ГУД-ДОК» щодо придатності до керування транспортними засобами категорій «А1, А, В1, В, С1, С, Al, А2».

У подальшому, ОСОБА_4 17 червня 2020 року у вищезазначеному місці отримав від тієї ж невстановленої в ході досудового розслідування особи вищевказану медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом та залишив у себе для можливості подальшого її використання як офіційної, тобто такої, яка надає право на отримання права на керування транспортними засобами відповідної категорії.

Своїми діями ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_4 винуватість в інкримінованому йому злочині визнав повністю. Показав, що мав посвідчення водія категорії В, строк дії якого становив два роки. Оскільки строк дії посвідчення закінчувався, тому він змушений був звернутися до органів МВС з приводу видачі посвідчення водія на більш тривалий строк. Йому зателефонував невідомий чоловік та запропонував допомогу в оформленні медичної довідки щодо придатності до керування транспортними засобами. Він погодився й надав для цього свої анкетні дані, фотокартку та гроші в сумі 800 грн. Того ж дня він отримав від невідомого чоловіка медичну довідку, в якій було зазначено, що за станом здоров`я він придатний до керування транспортними засобами, хоча медичного огляду в будь-якій медичній установі не проходив. З цією довідкою він звернувся в сервісний центр у м. Камені-Каширському, де отримав посвідчення водія. Також повідомив, що пізніше, в 2022 році він пройшов медичний огляд для визначення придатності до керування транспортним засобом і отримав відповідну довіку, в якій зазначено про можливість керувати ним автомобілем. У скоєному щиро кається та просить його суворо не карати.

Крім повного визнання обвинуваченим своєї вини у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, його винуватість у скоєному підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами.

Зокрема, витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань (а.с. 38), рапортами начальника СВ Камінь-Каширського РВП ОСОБА_6 (а.с. 41, 43), з яких встановлено, що факт підроблення офіційного документа медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом був виявлений 26 липня 2022 року за результатами перевірки, проведеної правоохоронними органами.

Згідно з інформацією Територіального сервісного центру МВС №0741 Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Волинській області від 10.06.2022 №31/3/3-1031 (а.с. 44) та Територіального сервісного центру МВС №0743 Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Волинській області від 21.07.2022 №31/3/3-657 (а.с. 58) ОСОБА_4 звертався до сервісного центру із заявою про отримання посвідчення водія 17 червня 2020 року. Разом із заявою, крім інших документів, ОСОБА_4 подавав медичну довідку на своє ім`я щодо придатності до керування транспортними засобами серії 2МДП №329567, видану 17 червня 2020 року Медичним центром ТОВ «ГУД-ДОК».

Оригінал медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом серії МДП №329567 був виданий ОСОБА_4 слідчому згідно з протоколом прийняття документів, які добровільно видані для приєднання до матеріалів кримінального провадження, від 13.05.2022 (а.с. 60).

З висновку судової технічної експертизи документа від 30 травня 2022 року №СЕ-19/103-22/4037-ДД (а.с. 63) вбачається, що бланк медичної довідки серії МДП №329567 виготовлений з використанням друкарських форм для плоского офсетного друку та містить спеціальні елементи захисту, друкований текст бланку нанесений з використанням друкарських форм для плоского офсетного друку, рукописний текст виконаний кульковою ручкою з пастою синього кольору, штампи та печатки нанесені з використанням відповідних штампів і кліше.

Таким чином, беручи до уваги доведений належними доказами факт існування медичної довідки про придатність ОСОБА_4 до керування транспортними засобами, її використання з метою отримання права на керування транспортними засобами та приймаючи до уваги визнавальні покази обвинуваченого про те, що медичний огляд з метою встановлення придатності до керування автомобілем він не проходив, суд вважає доведеним факт підробки офіційного документа медичної довідки серії МДП №329567.

Оцінюючи досліджені під час судового розгляду докази з точки зору їх належності, допустимості, достовірності та достатності, суд вважає, що обвинувачений ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України, оскільки надав засоби вчинення кримінального правопорушення іншими співучасниками для підроблення офіційного документа, який надається та посвідчується підприємством, яке має право видавати та посвідчувати такі документи, і який надає права та звільняє від обов`язків, з метою використання його іншою особою, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

До обставин, які пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 , суд відносить щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого, суд не вбачає.

При призначенні покарання суд враховує, що обвинувачений ОСОБА_4 вчинив умисний нетяжкий злочин.

Виходячи з наведеного, враховуючи ступінь тяжкості та суспільну небезпеку вчиненого кримінального правопорушення, обставини його вчинення, особу винного, зокрема те, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується за місцем проживання, його критичне ставлення до скоєного, суд вважає, що призначення обвинуваченому ОСОБА_4 покарання у виді обмеження волі, яке передбачене санкцією статті Кримінального кодексу України, за якою він притягується до відповідальності, зі звільненням від відбуття цього покарання з випробуванням та встановленням мінімального іспитового строку буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Підстав для застосування до обвинуваченого запобіжного заходу суд не вбачає.

Процесуальні витрати на залучення експерта для проведення судової технічної експертизи документа на суму 1029 грн 72 к., що підтверджуються розрахунком вартості та калькуляцією проведеної експертизи, слід стягнути з обвинуваченого на користь держави.

Керуючись статтями 368, 370, 374 КПК України, суд

ухвалив:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України, та призначити покарання у виді обмеження волі на строк 2 (два) роки.

На підставі ст. 75 КК України із застосуванням ст. 76 КК України ОСОБА_4 від відбування покарання у виді обмеження волі звільнити з випробуванням, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Стягнути з обвинуваченого ОСОБА_4 в дохід держави 1029 (одну тисячу двадцять дев`ять) гривень 72 копійки процесуальних витрат на залучення експерта для проведення судової технічної експертизи документа.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Камінь-Каширський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114477352
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —157/1061/22

Вирок від 26.10.2023

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні