Рішення
від 23.10.2023 по справі 204/8703/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/8703/23

Провадження № 2/204/2529/23

КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2023 року Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська у складі:

головуючої судді Токар Н.В.,

при секретарі Кошелюк Д.О.,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду у м.Дніпро цивільну справу за позовною заявою Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, в інтересах якого діє перший заступник керівника Волноваської окружної прокуратури Авдан Роман Костянтинович до ОСОБА_1 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Росія» про конфіскацію земельної ділянки площею 2,00 га,-

ВСТАНОВИВ:

У червні 2023 року прокурор звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Росія» про конфіскацію земельної ділянки площею 2,00 га

В обґрунтування позову позивач вказав на те, що на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, зареєстрованого в реєстрі 17.11.2017 за №1310, ОСОБА_1 , який є громадянином російської федерації набув право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1421582400:11:000:0505 площею 2,00 га із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території колишньої Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1273191714215). Право власності ОСОБА_1 на зазначену земельну ділянку 17.11.2017 року зареєстроване в Державному реєстрі речових право на нерухоме майно. Разом з тим, набувши право власності на зазначену земельну ділянку, громадянин російської федерації ОСОБА_1 протягом року не виконав покладеного на нього обов`язку та не відчужив її, у зв`язку з чим остання підлягає конфіскації на користь держави Україна. У зв`язку з чим, заступник керівника окружної прокуратури просить конфіскувати у громадянина російської федерації ОСОБА_1 , на користь Держави зазначену земельну ділянку, шляхом припинення права власності за відповідачем та визнання права власності за державою в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, та покласти судові витрати на відповідача.

Ухвалою Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська від 23.06.2023 року відкрито провадження у справі в порядку загального провадження.

Правом, передбаченим ст.178 ЦПК України, щодо подачі відзиву на позовну заяву, відповідач не скористалась.

Прокурором Волноваської окружної прокуратури була подана заява про розгляд справи за їх відсутності, наполягали на задоволенні позовних вимог та не заперечували проти винесення заочного рішення.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області в судове засідання не з`явилась, надавши через систему «Електронний суд» клопотання, в якому просила задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та здійснити розгляд справи без її участі.

Відповідач не з`явився в судове засідання; належним чином був повідомлений про дату, час і місце судового засідання; не подав відзив, будь-яких заяв, заперечень, клопотань до суду не надав, у зв`язку з чим, суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності та ухвалити заочне рішення, відповідно до вимог ст.ст. 280-282 ЦПК України, на підставі наявних у справі доказів.

Згідно ч.2ст.247ЦПК України,у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, всебічно з`ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні, оцінивши належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд доходить наступного висновку.

Статтями1,2 ЦПК Українипередбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб. інтересів держави.

Статтею3 ЦК Українивизначено, що загальними засадами цивільного законодавства є: 1) неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини; 2) неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановленихКонституцією Українита законом; 3) свобода договору; 4) свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом; 5) судовий захист цивільного права та інтересу; 6) справедливість, добросовісність та розумність.

Однією із засад судочинства, регламентованих п. 3 ч. 1ст.129 Конституції України, є змагальність сторін та свобода в наданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з вимогамист.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На прокуратуру відповідно до пункту 2 статті 121 Конституції України покладено представництво інтересів держави у випадках, визначених законом.

Статтями 13, 14 Конституції України визначено, що земля є об`єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Земля є основним національним багатством, що знаходиться під особливою охороною держави. Суб`єктами права приватної власності на землю згідно зі ст. 80 Земельного кодексу України визначено громадян України та юридичних осіб. Проте з урахуванням змісту частини другої статті 81 та інших норм Земельного кодексу України суб`єктами права приватної власності на землю визнаються також іноземні громадяни та особи без громадянства.

Зокрема, іноземні громадяни та особи без громадянства відповідно до частини другої статті 81 ЗК України можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Згідно із ч.3 ст.81 Земельного кодексу України іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини.

Відповідно до ч.5 ст.22 Земельного кодексу України набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється з урахуванням вимог цього Кодексу, а саме: іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення.

Згідно ч.4 ст.81 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. У разі невиконання цієї вимоги настають наслідки, передбачені ч. 2, 4 ст. 145 Земельного кодексу України, а саме, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов`язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.

Пунктом 10 ч.1 ст.346 ЦК України визначено конфіскацію як одну з підстав припинення права власності.

Частиною 5 ст.41 Конституції України визначено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , був громадянином російської федерації та проживав на території України на підставі посвідки на постійне проживання серії та номеру НОМЕР_1 , виданої 15.03.2003 УПРІМР УМВС України в Донецькій області, а отже, станом на дату набуття права власності на земельну ділянку мав правовий статус іноземця, таким чином, останній, успадкував після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , (спадкова справа №482/2017) земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, зареєстрованого в реєстрі 17.11.2017 за №1310, ОСОБА_1 набув право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1421582400:11:000:0505 площею 2,00 га із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території колишньої Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного Реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, за ОСОБА_1 17.11.2017 року зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 1421582400:11:000:0505 площею 2,00 га із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території колишньої Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1273191714215), право власності на яку зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 17.11.2017 за №23435322.

Отже, суд вважає, оскільки відповідач, будучи іноземним громадянином, в порушення вимог ч.4 ст.81 ЗК України, упродовж року після набуття права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території колишньої Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області, з кадастровим номером 1421582400:11:000:0505 площею 2,00 га (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1273191714215), добровільно не відчужив, тому слід припинити його право власності та конфіскувати вказану вище земельну ділянку, шляхом припинення права власності на неї за відповідачем, та визнання права власності за державою, в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області.

Суд зазначає, що такий спосіб захисту, в даному випадку, спрямований на поновлення порушених прав держави та повністю відповідає вимогам чинного законодавства.

Враховуючи викладене, оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні кожного доказу, зокрема належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд доходить висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь Донецької обласної прокуратури, якою понесено судові втрати, підлягає стягненню сплачений судовий збір за подання позовної заяви в сумі 4026,00 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.204,215,216,376,391 ЦК України ст.ст.4,5,10,141,259,263-265,280-282 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, в інтересах якого діє перший заступник керівника Волноваської окружної прокуратури Авдан Роман Костянтинович до ОСОБА_1 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Росія» про конфіскацію земельної ділянки площею 2,00 га задовольнити.

Конфіскувати у власність держави земельну ділянку сільськогосподарського призначення з цільовим призначеннямдля веденняособистого селянськогогосподарства,розташовану натериторії колишньоїЗлатоустівської сільськоїради умежах Волноваськогорайону Донецькоїобласті, що на праві власності належить громадянину російської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 - земельну ділянку з кадастровим номером 1421582400:11:000:0505 площею 2,00 га (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1273191714215), право власності на яку зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 17.11.2017 за №23435322; шляхом припинення права власності ОСОБА_1 на земельну ділянку, та визнання права власності на земельну ділянку за державою, в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, код ЄДРПОУ 39767332 (місцезнаходження: 36039, м.Полтава, вул.Уютна, буд.23).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 на користь Донецької обласної прокуратури (р/р №UA918201720343180002000016251, Держказначейська служба України м.Київ, МФО - 820172, код ЄДРПОУ - 25707002, отримувач - Донецька обласна прокуратура), судові витрати з оплати судового збору у розмірі 4026,00 гривень.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Н.В. Токар

Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114477834
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельної ділянки площею 2,00 га

Судовий реєстр по справі —204/8703/23

Рішення від 23.10.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні