Ухвала
від 27.10.2023 по справі 691/1000/23
ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 691/1000/23

провадження № 2/691/366/23

УХВАЛА

27 жовтня 2023 року Городищенський районний суд Черкаської області

В складі:

судді Савенко О.М.

з участю секретаря судових засідань Шмунь Н.В.

учасника справи представника позивачів ОСОБА_1

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду м.Городище Черкаської області матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Городищенської міської ради Черкаської області, Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,-

встановив :

ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 звернулися в суд з позовною заявою до Городищенської міської ради Черкаської області, Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом.

Ухвалою Городищенського районного суду Черкаської області від 08 серпня 2023 року у цивільній справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання з викликом сторін до суду, з наданням відповідачу часу для подачі відзиву та пред`явлення зустрічного позову.

Згідно ч.ч.1,2 ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч.1 ст.196 ЦПК України, для виконання завдань підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче судове засідання.

У підготовчому засіданні 27 жовтня 2023 року обговорено питання про витребування доказів із Городищенської державної нотаріальної контори Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Київ) та приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Бакуменко А.С., в порядку ст.ст.43,84 ЦПК України, на предмет перевірки обставин прийняття спадщини у Городищенській державній нотаріальній конторі після ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , кола спадкоємців, прийняття спадщини, наявності заповіту, інших розпоряджень спадкодавців, з метою повного і об`єктивного дослідження доказів у справі.

В підготовче засідання позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , не з`явилися, подали клопотання від 23 серпня 2023 року №4355/23 про розгляд справи без їх участі. Участь взяв представник позивачів ОСОБА_1 , який пояснив, що позовні вимоги підтримує та просив цивільну справу призначити до судового розгляду, не заперечив проти перевірки встановлених судом обставин справи, шляхом витребування доказів від державного та приватного нотаріуса.

Представник відповідача Городищенської міської ради Черкаської області, інформований, в судове засідання не прибув, подав клопотання від 22 серпня 2023 року №01-02-29/23 про розгляд справи у його відсутність, відзиву не подано.

Представник відповідача Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області, повідомлений, не з`явився, надав заяву від 25 серпня 2023 року №1340/02-27 про слухання без його участі, відзиву не подано.

Суд, заслухавши представника позивача, враховуючи належне повідомлення учасників справи, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне витребувати та вивчити у судовому засіданні спадкову справу, шляхом витребування доказів, в силу наступного і призначити справу до судового розгляду.

Відповідно до ст.76, ч.4 ст.77 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи та складають предмет доказування та за ч.2 ст.78 ЦПК України, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Остільки учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази то, відповідно до ст.84 ЦПК України, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Водночас, згідно п.п. 22-29 рішення Європейського Суду з прав людини у справі за заявою N 72286/01 від 28 березня 2006 року «Мельник проти України» право доступу до суду не є абсолютним, воно може бути обмеженим. Тим не менше право доступу до суду не може бути обмеженим таким чином або у такій мірі, що буде порушена сама його сутність. Ці обмеження повинні мати законну мету та бути пропорційними між використаними засобами та досягнутими цілями. При цьому правила регулювання строків мають на меті забезпечення належного відправлення правосуддя і дотримання принципу юридичної визначеності. Зацікавлені особи повинні розраховувати на те, що ці правила будуть застосовані. У той же час такі правила в цілому або їх застосування не повинні перешкоджати сторонам використовувати доступні засоби захисту.

Позивач, у позовній заяві, звернувшись в суд, просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для повного і об`єктивного розгляду цивільної справи, суд вбачає підстави для витребування доказів із Городищенської державної нотаріальної контори Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Київ) та приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Бакуменко А.С. у виді копії спадкової справи та інформації про відкриття спадщини, коло спадкоємців, прийняття спадщини, наявності заповітів, інших розпоряджень спадкодавця ОСОБА_5 ..

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

У підготовчому засіданні 27 жовтня 2023 року були проведені усі необхідні дії, передбачені ст.ст.197, 198 ЦПК України, вирішено питання про витребування доказів та враховано думки сторін щодо підтримання і визнання позовних вимог.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність витребування доказів, закриття підготовчого засідання, призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст. 77-78, 81 196,197,198, 200, 260 ЦПК України, суд, -

постановив :

Витребувати у Городищенській державній нотаріальній конторі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Київ) та приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Бакуменко А.С., інформацію про відкриття спадщини, коло спадкоємців, прийняття спадщини, наявності заповітів, інших розпоряджень спадкодавця ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Мліїв Городищенського району Черкаської області, і повідомлення суду інших обставин, які можуть бути суду не відомі, а мають істотне значення для вирішення справи.

Державному нотаріусу Городищенської державної нотаріальної контори Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Київ) та приватному нотаріусу Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Бакуменко А.С. надати до Городищенського районного суду Черкаської області належним чином завірену копію спадкової справи ОСОБА_5 ..

Підготовче провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Городищенської міської ради Черкаської області, Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - закрити.

Призначити цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Городищенської міської ради Черкаської області, Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом до судового розгляду по суті на 20 листопада 2023 року 15 год. 00 хв. в приміщенні Городищенського районного суду Черкаської області.

Судовий розгляд здійснювати у відкритому судовому засіданні у складі суду: головуючий суддя Савенко О.М, з участю секретаря судових засідань Шмунь Н.В., сторін у справі.

Копію ухвали суду направити до Городищенської державної нотаріальної контори Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Київ) та приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Бакуменко А.С., для відому та виконання в термін до 17 листопада 2023 року.

Копію ухвали суду направити позивачам, відповідачам, для відому.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя О. М. Савенко

СудГородищенський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114480008
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —691/1000/23

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні