Рішення
від 22.09.2010 по справі 18/92
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" вересня 2010 р. Справа № 18/92

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Тимошевської В.В. при се кретарі судового засідання Г орловій М.С., розглянувши у від критому судовому засіданні с праву № 18/92

за позовом: Публічного акці онерного товариства "Укроптк ульттовари", м. Кіровоград

до відповідача: Фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1, м. Кіровоград

про стягнення 62 582,84 грн.

Представники сторін:

від позивача - Солдецька О.М ., довіреність № 2 від 03.01.2010 р.;

від відповідача - участі не брали.

В судовому засіданні оголо шено вступну і резолютивну ч астини рішення.

Публічним акціонерним то вариством "Укропткульттовар и" подано позов про стягнення з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 62 604,13 грн., з яких: 21100,14 г рн. заборгованість по орендн ій платі та 2 881,88 грн. компенсаці я за комунальні послуги, а так ож 222,11 грн. - 3% річних та 38 400 грн. неу стойки.

Позовні вимоги мотивовано невиконанням відповідачем у мов договору оренди нежитлов ого приміщення від 01.12.2009 року що до своєчасної та повної спла ти орендних платежів та непо вернення об'єкту оренди по за кінченню строку дії договору .

Заявою від 22.09.2010 року позивач зменшив розмір позовних вим ог в частині стягнення 3% річни х та заявляє їх до стягнення в сумі 200,82 грн. (а.с. 64).

З огляду на приписи статті 2 2 Господарського процесуальн ого кодексу України щодо пра в позивача на зменшення розм іру позовних вимог, господар ський суд розглядає справу з урахуванням заяви від 22.09.2010 рок у.

В судовому засіданні 22.09.2010 р. п редставник позивача позовні вимоги, з урахування заяви пр о зменшення, підтримав в повн ому обсязі.

Відповідач участі уповнов аженого представника в судов е засідання не забезпечив, ві дзив на позов та інших витреб уваних документів до суду не подав.

Між тим, відповідача належн им чином обізнаний про дату, ч ас і місце судового засіданн я, що підтверджується повідо мленням органу поштового зв' язку (а.с. 66).

Стаття 22 Господарського про цесуального кодексу України зобов' язує сторін добросов існо користуватись належним и їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засід ання представників сторін - ц е право, а не обов' язок, справ а може розглядатись без їх уч асті, якщо нез' явлення цих п редставників не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно статті 75 Господарськ ого процесуального кодексу У країни якщо відзив на позовн у заяву і витребувані господ арським судом документи не п одано, справу може бути розгл януто за наявними в ній матер іалами.

З урахуванням наведеного, в раховуючи належне повідомле ння відповідача про дату, час і місце проведення судового засідання, господарський су д вважає можливим розглянути справу за відсутності предс тавника відповідача та за на явними у справі документами.

Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши поясн ення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши в сі фактичні обставини, які ма ють значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Між публічним акціонерним товариством "Укропткульттов ари" (Орендодавець) та фізично ю особою - підприємцем ОСОБ А_1 (Орендар) укладено догові р оренди нежитлового приміще ння від 01.12.2009 року (а.с. 12).

Відповідно до р. 1 договору О рендодавець передає, а Оренд ар приймає в оренду магазин "М еркурій" загальною площею 300 к в. м, що знаходиться за адресою : АДРЕСА_1.

Згідно з р. 6 договору плата за оренду складає 8100,00 грн. за мі сяць, з розрахунку 27,00 грн. за 1 кв .м., та може бути переглянута в односторонньому порядку по мірі зміни розходів на утрим ання приміщення та земельної ділянки.

Сплачується орендна плата до 15 числа поточного місяця (п . 4.2.1. договору).

Крім того, сторонами в р. 8 дог овору передбачено оплату Оре ндарем послуг з водопостачан ня, теплопостачання, електро енергії. Сплачуються дані су ми до 20 числа поточного місяця (п. 4.2.1. договору).

За п. 3.1. договору термін орен ди починається з моменту при йняття об'єкту, що орендуєтьс я з 01.12.2009 р. по 01.12.2010 р.

Вказані умови договору узг оджені між сторонами шляхом підписання договору та скріп лення печатками.

Листом від 01.02.2010 р. позивач пов ідомив відповідача про зміну з 01.03.2010 р. розміру оренди за дог овором від 01.12.2009 р. та встановле ння її на рівні 30,00 грн. за 1 кв.м. (а .с. 26).

За приписами статей 11, 509, 525, 526, 530, 629 Цивільного кодексу України та статей 174, 193 Господарського кодексу України, договір є пі дставою для виникнення зобов 'язань, які повинні виконуват ись належним чином і в устано влений законом строк. Одност ороння відмова від зобов'яза ння або одностороння зміна й ого умов не допускається, якщ о інше не встановлено догово ром або законом. Кожна сторон а повинна вжити всіх заходів , необхідних для належного ви конання нею зобов'язання, вра ховуючи інтереси другої стор они та забезпечення загально господарського інтересу.

Відповідно до статті 283 Госп одарського кодексу України з а договором оренди одна стор она (орендодавець) передає др угій стороні (орендареві) за п лату на певний строк у корист ування майно для здійснення господарської діяльності.

У користування за договоро м оренди передається індивід уально визначене майно вироб ничо-технічного призначення (або цілісний майновий компл екс), що не втрачає у процесі в икористання своєї споживчої якості (неспоживча річ).

Договір оренди є оплатним, р озмір орендної плати встанов люється за погодженням сторі н відповідно до вимог законо давства України. Орендна пла та є фіксованою, обчислюєтьс я за певний період часу (як пра вило, за рік або місяць) та не з алежить від результатів діял ьності орендаря.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач свої зобов'яз ання за договором виконав на лежним чином, надавши фізичн ій особі - підприємцю ОСОБА _1 в користування об'єкт орен ди, обумовлений договором. Вк азане, зокрема, підтверджуєт ься актами надання послуг (а.с . 46-51).

Натомість, відповідач свої зобов'язання по сплаті оренд ної плати та комунальних пла тежів не виконав, внаслідок ч ого утворилась заборгованіс ть з орендної плати в розмірі 21100,14 грн. за період з січня по к вітень 2010 р. та 2 881,88 грн. за наданн і комунальні послуги у вказа ний період (а.с. 47, 49, 51, 58-63).

Наявність даної заборгова ності не заперечується відпо відачем в акті звірки від 21.06.2010 року та не спростовується ни м документально при розгляді справи.

З урахуванням викладеного та враховуючи відсутність в матеріалах справи доказів с плати зазначених платежів, г осподарський суд приходить д о висновку про обґрунтованіс ть позовних вимог в цій части ні та наявність підстав для ї х задоволення. Заявлена пози вачем сума в розмірі 21 100,14 грн. о рендної плати та 2 881,88 грн. борг у з комунальних платежів під лягає стягненню з відповідач а.

Підлягає також задоволенн ю вимога позивача про стягне ння з відповідача 3 % річних в з агальному розмірі 200,82 грн. згід но наданого ним розрахунку (а .с. 64), оскільки відповідно до ст атті 625 Цивільного кодексу Укр аїни боржник, який построчив виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора, з обов' язаний сплатити суму б оргу з урахуванням встановле ного індексу інфляції за вес ь час прострочення, а також тр и проценти річних від простр оченої суми, якщо інший розмі р процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 6 ст. 283 Господ арського кодексу України до відносин оренди застосовуют ься відповідні положення Цив ільного кодексу України з ур ахуванням особливостей, пере дбачених Господарським коде ксом.

Статтею 784 Цивільного кодек су України встановлено, що у р азі припинення договору найм у наймач зобов'язаний негайн о повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була оде ржана, з урахуванням нормаль ного зносу, або у стані, який б уло обумовлено в договорі. Як що наймач не виконує обов'язк у щодо повернення речі, наймо давець має право вимагати ві д наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за к ористування річчю за час про строчення.

Посилаючись на вказану нор му, позивач просить стягнути з відповідача 38 400,00 грн. неустой ки, нарахованої з 06 червня по 10 серпня 2010 року.

Як вбачається з матеріалів справи, угодою від 05.06.2010 року, пі дписаною обома сторонами, ст орони припинили дію договору оренди від 01.12.2009 р. з 5 червня 2010 ро ку (а.с. 28).

Позивач обґрунтовуючи вим огу про стягнення неустойки, зазначає про те, що відповіда чем орендоване майно за акто м прийому-передачі повернуто не було.

Поміж тим, господарський су д вважає зазначене твердженн я позивача безпідставним, ос кільки за змістом угоди про п рипинення договору оренди ст оронами в п. 2 угоди зафіксова но, що повернення майна за акт ом приймання-передачі здійсн юється у день підписання уго ди - 05 червня 2010 року.

Пунктом 4 угоди, яка підписа на обома сторонами без будь-я ких заперечень і зауважень, з азначено, що додатком до цієї угоди є акт приймання-переда чі приміщення.

В силу статті 33 Господарськ ого процесуального кодексу У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Позивачем не доводиться пе ребування майна в період з 06.06. по 10.08.2010 р. у фактичному користу ванні відповідача.

Позовні вимоги в цій частин і задоволенню не підлягають.

У відповідності до статті 49 Господарського процесуальн ого кодексу України судові в итрати покладаються на відпо відача пропорційно розміру з адоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 22, 33, 34, 44, 49, 75, 82, 84, 85, 11 6, 117 Господарського процесуал ьного кодексу України, госпо дарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольни ти частково.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_2, ідентифікаційний номе р НОМЕР_1, відомості про ра хунки відсутні) на користь пу блічного акціонерного товар иства "Укропткульттовари" (25014, м. Кіровоград, вул. Р одникова, 88, ідентифікаційний код 01553054, р/р 2600501551717 в "Укрексімбанк у" м. Кіровограда, МФО 323389) - забор гованість в сумі 24 182,84 грн., з яко ї: 21 100,14 грн. орендна плата, 2 881,88 грн . компенсація за комунальні п ослуги та 200,82 грн. 3 % річних; а так ож 241,82 грн. державного мита та 91, 19 грн. витрат на інформаційно- технічне забезпечення судов ого процесу.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

У задоволенні позовних вим ог в іншій частині відмовити .

Згідно частини 5 статті 85 Гос подарського процесуального кодексу України рішення гос подарського суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної с карги, якщо апеляційну скарг у не було подано. У разі поданн я апеляційної скарги рішення , якщо його не скасовано, набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом.

Дане рішення може бути оска ржено до Дніпропетровського апеляційного господарськог о суду через господарський с уд Кіровоградської області в порядку, встановленому Госп одарським процесуальним код ексом України.

Суддя В.В.Тимошевська

Повне рішення складено 27.0 9.2010 року.

Дата ухвалення рішення22.09.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11448200
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 62 582,84 грн

Судовий реєстр по справі —18/92

Ухвала від 24.04.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 19.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Рішення від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Судовий наказ від 12.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Грязнов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні