Ухвала
від 27.10.2023 по справі 523/4076/22
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/4076/22

Провадження №2/523/1431/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" жовтня 2023 р. м. Одеса

Суддя Суворовського районного суду м. Одеси Дяченко В.Г., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до Приватного підприємства «Міські квіти» про визнання права користування жилим приміщенням,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Суворовського районного суду м. Одеси з позовною заявою до Приватного підприємства «Міські квіти» про визнання права користування жилим приміщенням.

Після надходження та реєстрації зазначеної справи,суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду, відповідно до вимог ст.ст.14,33 ЦПК України.

18 квітня 2022 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків, який не перевищує п`яти днів з дня вручення йому копії ухвали.

Вивчивши матеріали справи, вважаю, що вищевказана позовна заява підлягає поверненню з наступних підстав.

Згідност.44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ст.13 ЦПК України).

Як зазначено у рішенні ВС від 07.02.2020р. (справа № 390/116/18-ц, провадження № 61-6481ск19), як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, кожна сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у справі за його участю, добросовісно користуватися належними йому процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (стаття 1 ЦПК України).

Особи, які беруть участь у справі, зобов`язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки .

Практика Європейського суду з прав людини (даліЄСПЛ) визначає, що сторона, яка задіяна у ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Як зазначено у рішенні ЄСПЛ у справі «Пономарьов проти України» від 03 квітня 2008 року, сторони мають вживати заходи, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (рішення ЄСПЛ у справі «Юніон Аліментарія Сандерс С. А. проти Іспанії» від 07 липня 1989 року).

Крім того, у рішенні ЄСПЛ у справі «Тойшлер проти Германії» від 04 жовтня 2001 року наголошено, що обов`язком заінтересованої сторони є прояв особливої старанності при захисті своїх інтересів.

Так, у кожному випадку заявник при зверненні до суду повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Позивачем вказано своє зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 , і саме на цю адресу судом надсилалась ухвала про залишення позову без руху, однак не була отримана позивачем та конверт повернутий до суду з відміткою про «За закінченням терміну зберігання». Вдруге копію ухвали направлено на вищевказану адресу і конверт повернутий до суду з відміткою про « адресат відсутній за вказаною адресою».

Відповідно до ч.1 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи.

Повідомивши суду як засіб зв`язку, виключно поштову адресу свого зареєстрованого місця проживання, ОСОБА_1 позбавила суд можливості надіслати їй ухвалу про залишення позовної заяви без руху за допомогою інших засобів зв`язку, відповідно позивач мала вживати заходів, щоб дізнатися про стан провадження за її позовною заявою, яка надійшла до суду 14 квітня 2022 року

Також позивач не була позбавлена об`єктивної можливості дізнатися про рух поданої нею позовної заяви відкритим безоплатним цілодобовим доступом до Єдиного державного реєстру судових рішень та скористатись наданими їй процесуальними правами, проте такими можливостями протягом року не скористалася, недоліків позовної заяви не усунула, не проявила належної обачності у захисті своїх прав та не цікавилася результатами розгляду поданої позовної заяви, яка надійшла до суду 14 квітня 2022 року.

Згідно з ч.3ст.185 ЦПК Україниякщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Приймаючи до уваги зазначене та оскільки у встановлений законом строк ухвала суду про залишення без руху виконана не була, а отже, вказані судом недоліки позивач не усунув, тому відповідно до ч.3ст.185 ЦПК України, позов ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до Приватного підприємства «Міські квіти» про визнання права користування жилим приміщенням, слід вважати неподаним та повернути позивачу, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до Приватного підприємства «Міські квіти» про визнання права користування жилим приміщенням,-- вважати неподаною та повернути позивачу.

Роз`яснити позивачу, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із позовною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення позову.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Ухвалу складено та підписано 27.10.2023 р.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114484233
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —523/4076/22

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні