Рішення
від 25.10.2023 по справі 635/3621/23
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/3621/23

Провадження №2/635/1026/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 жовтня 2023 року сел.Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Лук`яненко С.А.,

секретар судового засідання Дороніна А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Ямполець Ірини Сергіївни до ОСОБА_2 , треті особи - Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації, про визначення місця проживання дитини,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Ямполець І.С., яка діє на підставі ордера на надання правничої (правової) допомоги від 16.05.2023 року, звернулася до суду із позовною заявою до ОСОБА_2 , в якій просить визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з батьком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , із покладенням на батька обов`язку щодо утримання та самостійного виховання малолітньої дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначила, що 20.06.2009 року між позивачкою та відповідачем був укладений шлюб, від якого у них ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася донька ОСОБА_3 , а ІНФОРМАЦІЯ_4 народився син ОСОБА_4 . Рішенням Червонозаводського районного суду м.Харкова від 08.12.2021 року по справі №646/6325/21 шлюб між сторонами був розірваний. Відповідачка проживає у цивільному шлюбі з іншим чоловіком, від якого має спільну дитину, їх син ОСОБА_5 проживає разом з матір`ю. Однак донька зареєстрована і фактично проживає з батьком за адресою: АДРЕСА_1 . Вказані обставини також зазначені в ухвалі Червонозаводського районного суду м.Харкова від 16.02.2022 року у справі №646/5828/21. Також у результаті розгляду заяви ОСОБА_1 про перегляд у зв`язку із нововиявленими обставинами судового наказу від 03.09.2021 року у справі №646/5828/21 за заявою ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання дітей, судом був скасований судовий наказ в частині стягнення з нього аліментів на утримання доньки, яка постійно проживає з батьком. На день подання позовної заяви нічого не змінилося, фактично відповідачка не має відношення до родини позивача та їх спільної доньки, вихованням і розвитком доньки не цікавиться, позивач самостійно піклується про доньку, займається її вихованням та утриманням. За таких обставин позивач вимушений звернутися до суду із даним позовом.

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися. Від представника позивача адвоката Ямполець І.С. надійшла заява, в якій вона просила розглядати справу без її участі та участі позивача, позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, до суду подала заяву, в якій позовні вимоги визнала у повному обсязі, не заперечувала проти визначення місця проживання доньки з батьком, просила розглянути справу без її участі.

Представники третіх осіб -Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради та Служби у справах дітей Харківської районної державної адміністрації в судове засідання не з`явилися, про день, час розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку, подали заяви про розгляд справи у без їх участі.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що сторони з 20.06.2009 року перебували в зареєстрованому шлюбі, від якого мають двох малолітніх дітей - доньку ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішенням Червонозаводського районного суду м.Харкова від 08.12.2021 року у цивільній справі №646/6325/21 шлюб між сторонами був розірваний, місце проживання дітей не визначалось.

Як вбачається із довідки про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб від 24.04.2023 року позивач ОСОБА_1 та його донька ОСОБА_3 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 .

Відомості про реєстрацію ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 за вищевказаною адресою також підтверджуються довідкою про реєстрацію місця проживання особи Департаменту реєстрації Харківської міської ради від 24.04.2023 року.

Відповідно до копії Свідоцтва про право власності на житло від 29.01.1999 року позивач ОСОБА_1 є співвласником квартири за адресою: АДРЕСА_1 .

Як вбачається із ухвали Червонозаводського районного суду м.Харкова від 16.02.2022 року, була задоволена заява ОСОБА_1 про перегляд у зв`язку із нововиявленими обставинами судового наказу від 03.09.2021 року, виданого Червонозаводським районним судом м.Харкова у справі №646/5828/21 про стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання дітей ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 . Підставою для скасування судового наказу слугувало те, що заявниця ОСОБА_2 не мала права на отримання аліментів від ОСОБА_1 на утримання доньки ОСОБА_3 , оскільки не проживала з нею, так як з листопада 2020 року ОСОБА_3 проживала з батьком за адресою: АДРЕСА_1 , що також підтвердили свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Відповідно до довідки №01-45/244 від 30.05.2023 року Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №88 імені О.Г.Зубарева Харківської міської ради Харківської області ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 навчається в школі з 27.08.2021 року і проживає з батьком ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , який її утримує і займається її вихованням. Мати, ОСОБА_2 , до школи не з`являлася, інформації про її участь у вихованні дитини школа не має.

Згідно з висновком Департаменту служб у справах дітей виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області №305 від 29.08.2023 року, вони вважають за доцільне визначити місце проживання малолітньої ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з батьком ОСОБА_1 . При цьому також врахована заява самої дитини про визначення місця її проживання з батьком. На підтвердження чого надали заяву ОСОБА_3 від 05.07.2023 року та Акт обстеження умов проживання від 28.08.2023 року.

Надаючи правову оцінку встановленим фактам, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову, виходячи з наступного.

Згідно із ст. 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Згідно з ч. 2 статті 160 СК України місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Стаття 161 СК України передбачає, що якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

З аналізу норм сімейного законодавства вбачається, що в тому разі, якщо батьки дитини спільно не проживають, право визначати місце проживання дитини залишається за кожним з батьків. Питання про визначення місця проживання дитини має вирішуватись не тільки з урахуванням інтересів кожного з батьків, а перш за все, з урахуванням прав та законних інтересів дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Згідно з ч. 3 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною і батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функцію опікуна.У разі спору місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування або судом.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Частинами 1,2 ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Нормами статті 19 Сімейного кодексу України встановлено, що при розгляді спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе, не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних в результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При визначенні місця проживання дитини необхідно враховувати найкращі інтереси дитини, враховуючи при цьому сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо, а також дотримуватися балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини і обов`язком батьків діяти в її інтересах.

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Верховного Суду в складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 14 лютого 2019 року у справі № 377/128/18 (провадження № 61-44680св18) вказано, що «тлумачення частини першої статті 161 СК України свідчить, що під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести зокрема: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним з батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов`язки по відношенню до дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку».

Судом встановлено, що після розірвання шлюбу донька сторін постійно проживає разом з батьком за місцем їх реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , де створені усі умови для проживання й розвитку дитини, та можливість забезпечувати дитину для її гармонійного розвитку, батько займається вихованням та утриманням дитини.

Враховуючи вищевикладене, ставлення обох батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, вік дитини те, що відповідач позов визнала і не заперечувала щодо визначення місця проживання дитини разом з батьком, суд вважає, що визначення місця проживання малолітньої доньки разом з позивачем відповідатиме інтересам дитини, оскільки позивач має можливість забезпечити їй належні умови проживання і повною мірою займатися вихованням доньки.

Стосовно вимоги щодо покладання на батька обов`язку щодо утримання та самостійного виховання малолітньої доньки суд зазначає, що обов`язок щодо виховання та утримання дитини додаткового визначення не потребує, оскільки позивач, як зазначалося вище, належно виконує свої батьківські обов`язки із виховання та утримання доньки, що стало підставою для задоволення позову.

Керуючись ст. 2, 77 83, 89, 95, 200, 206, 259, 263, 265 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 про визначення місця проживання дитини - задовольнити частково.

Визначити місце проживання малолітньої дитини - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з батьком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування учасників справи:

Позивач - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ,

Відповідач - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_7 , реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_2 , останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_3 :

Третя особа -Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, ЄДРПОУ 26489104, місцезнаходження: м.Харків, вул.Чернишевського б.55;

Третя особа - Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області, ЄДРПОУ 26487956, місцезнаходження: м.Харків, проспект Гагаріна 157а.

Суддя С.А.Лук`яненко

Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114486601
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —635/3621/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні