Ухвала
від 26.10.2023 по справі 380/20039/23
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/20039/23

провадження № П/380/20200/23

У Х В А Л А

про заміну сторони та прийняття заяви про уточнення позовних вимог до розгляду

26 жовтня 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Сподарик Н.І., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом керівника Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, Львівської районної державної адміністрації, Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області до філії «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання приведення захисної споруди цивільного захисту у належний технічний стан та готовність до укриття населення,-

в с т а н о в и в:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява керівника Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області (81110, м. Пустомити, вул. Шевченка, 3;) в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області (79008, м. Львів, вул. Підвальна, 6; код ЄДРПОУ 38627339), Львівської районної державної адміністрації (79008, м. Львів, вул. Винниченка, 18; код ЄДРПОУ 4404683), Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області (81110, Львівська область, Львівський район, с. Зимна Вода, вул. Р. Шухевича, 83; код ЄДРПОУ 04372282) до філії «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (81110, Львівська область, Львівський район, с. Зимна Вода, вул. Опільського, 2; код ЄДРПОУ 26256197) з вимогами:

- визнати протиправною бездіяльність Філії «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» щодо невжиття заходів для приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту протирадіаційне укриття №51425, що розміщене за адресою: вул. Кармелюка, 18, с. Лапаївка, Львівського району, Львівської області;

- зобов?язати Філію «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 26256197) привести захисну споруду ПРУ № 51425, що розміщена за адресою: вул. Кармелюка, 18, с Лапаївка, Львівського району, Львівської області у стан готовності.

Ухвалою суду від 30.08.2023 відкрито спрощене позовне провадження у справі без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

07.09.2023 за вх.№68391 від представника ГУ ДСНС України у Львівській області надійшла заява, в якій зазначив, що ГУ ДСНС України у Львівській області немає повноважень на звернення до суду із позовною заявою про «визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання приведення захисної споруди цивільного захисту у належний технічний стан та готовність до укриття населення», а отже і жодної протиправною бездіяльності зі сторони ГУ ДСНС України у Львівській області немає.

13.09.2023 за вх.№69817 від представника Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області надійшли письмові пояснення.

10.10.2023 за вх.№76456 від представника відповідача надійшли письмові пояснення по справі. Вважає, що Філія «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» не є належним відповідачем по даній справі, так як є філією Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

10.10.2023 за вх.№76659 від керівника Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області надійшло клопотання про заміну учасника справи та зміну предмета позову. Зазначив, що згідно Положення про філію дочірнього підприємства «Львівський облавтодор», «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» є відособленим підрозділом підприємства, але не є юридичною особою. Вказує, що діяльність філії як відокремленого структурного підрозділу підприємства не є самостійною та ініціативною, оскільки здійснюється від імені юридичної особи та на визначених нею умовах. При цьому, всі ризики як майнового, так і немайнового характеру покладено на юридичну особу, що створила філію. З огляду на наведене, просить замінити відповідача у справі - Філія «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» на Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31978981, вул. Володимира Великого,54, м Львів, 79053,).

Крім цього, просить замінити позовну вимогу №l виклавши її у наступній редакції - визнати протиправною бездіяльність Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» щодо невжиття заходів для приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту - протирадіаційне укриття №51425, що розміщене за адресою: вул.Кармелюка, 18, с. Лапаївка, Львівського району, Львівської області, та замінити позовну вимогу №2 виклавши її у наступній редакції - зобов?язати Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (код СДРПОУ 31978981) привести захисну споруду ПРУ № 51425, що розміщена за адресою: вул. Кармелюка, 18, с Лапаївка, Львівського району, Львівської області у стан готовності.

При вирішенні заяви про заміну відповідача у справі, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 3, ч. 7 ст. 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Заміна позивача допускається до початку судового розгляду справи по суті. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

За приписами ч. 5 ст. 48 КАС України, під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Згідно даних Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України встановлено, що Філія «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 26256197) є відокремленим підрозділом Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31978981).

Наказом ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» No5 від 12.06.2002 створено філії дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України», як відособлені структурні підрозділи ДП «Львівський облавтодор» та затверджено Положення про філію дочірнього підприємства «Львівський облавтодор».

Згідно Положення філії «Пустомитівська ДЕД» ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», а саме п.3.1. філія є відособленим підрозділом підприємства, не є юридичною особою.

Поняття юридичної особи міститься у ч.1 ст. 80 Цивільного кодексу України, відповідно до якої юридичною особою є організація, створена і зареєстрована в установленому законом порядку. Юридичну особу наділено цивільною правоздатністю і дієздатністю, вона може бути позивачем або відповідачем у суді.

Водночас, відповідно до ст. 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії наділяються майном юридичної особи, що її створила, вони діють на підставі затвердженого нею положення.

Відомості про філію юридичної особи включаються до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч.4 ст. 64 Господарського кодексу України підприємство має право створювати філії. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Таким чином, діяльність філії як відокремленого структурного підрозділу підприємства не є самостійною та ініціативною, оскільки здійснюється від імені юридичної особи та на визначених нею умовах.

При цьому, всі ризики як майнового, так і немайнового характеру покладено на юридичну особу, що створила філію.

Відповідно до ч. 5 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд з фонду та ведення його обліку визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно з ч. 8 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації), за рахунок власних коштів.

Механізм створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту (далі - захисні споруди), у тому числі споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, та ведення його обліку визначає "Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку", затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2017 №138.

Пунктом 9 вказаного Порядку передбачено, що утримання фонду захисних споруд у готовності до використання за призначенням здійснюється їх балансоутримувачами.

Ураховуючи викладене в клопотанні позивача обґрунтування про те, що саме ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» має обов`язок привести захисну споруду №51426 у стан готовності, суд дійшов висновку про необхідність проведення заміни відповідача у справі.

Заміна відповідача у справі зумовлює зміну позовних вимог, які позивач просить змінити, виклавши в такій редакції:

- визнати протиправною бездіяльність ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» щодо невжиття заходів для приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту протирадіаційне укриття №51425, що розміщене за адресою: вул. Кармелюка, 18, с. Лапаївка, Львівського району, Львівської області;

- зобов?язати ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31978981) привести захисну споруду ПРУ № 51425, що розміщена за адресою: вул. Кармелюка, 18, с Лапаївка, Львівського району, Львівської області у стан готовності.

Частиною другою статті 241 КАС України визначено, що всі процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, а також клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Керуючись ст.ст. 237, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

у х в а л и в :

Клопотання керівника Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, Львівської районної державної адміністрації, Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області про заміну сторони у справі та уточнення позовних вимог, задовольнити повністю.

Прийняти до розгляду заяву Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, Львівської районної державної адміністрації, Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області про уточнення позовних вимог та продовжити розгляд справи, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог.

Допустити заміну відповідача у справі з Філії «Пустомитівська ДЕД» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України (код ЄДРПОУ 26256197, вул. Опільська, буд. 2, с. Зимна Вода, Львівський район, Львівська область) на Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31978981, вул. Володимира Великого, буд. 54, м. Львів, 79053).

Відповідачу надати суду відзив на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі до канцелярії Львівського окружного адміністративного суду (79018 м. Львів вул. Чоловського 2).

Вимоги до змісту та форми відзиву на позовну заяву передбачено ст. 162 КАС України. До такого, зокрема, додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 6 ст. 162 КАС України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

СуддяСподарик Наталія Іванівна

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114487295
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —380/20039/23

Рішення від 08.03.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 09.01.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 26.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 30.08.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні