Рішення
від 07.09.2010 по справі 3/49-10-2963
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" вересня 2010 р. Справа № 3/49-10-2963

За позовом: Ширяївської рай онної спілки споживчих товар иств "Райспоживспілка"

До відповідача: Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1

про стягнення 9081,04 грн.

Суддя Д' яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача: не з' явився

Від відповідача: не з' явив ся

СУТЬ СПОРУ : По зивач - Ширяївська районна сп ілка споживчих товариств "Ра йспоживспілка" звернувся до господарського суду Одесько ї області із позовною заявою , в якій просить суд стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 на користь Ширяївсь кої районної спілки споживчи х товариств "Райспоживспілка " заборгованість по орендній платі у розмірі 9081,04 грн.

Представник відповідача у судові засідання не з' явив ся, відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав, відповідач свого пр ава на захист не використав, х оч і повідомлявся про час та м ісце проведення судового зас ідання належним чином шляхом надсилання ухвал суду на адр есу реєстрації, яка не змінюв алася, про що свідчить довідк а з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб підприємців, видана ст аном на 20.07.2010 року. З огляду на те , що до повноважень господарс ьких судів не віднесено уста новлення фактичного місцезн аходження юридичних осіб або місця проживання фізичних о сіб - учасників судового проц есу на час вчинення тих чи інш их процесуальних дій, суд вва жає можливим розглянути спра ву за наявними в ній матеріал ами на підставі ст. 75 ГПК Украї ни.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, суд вст ановив.

01 березня 2009 року між Ширяївс ькою районною спілкою спожив чих товариств "Райспоживспіл ка" (Орендодавець) та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (Орендатор) було укладено Д оговір оренди об' єкта нерух омості (надалі за текстом - Д оговір), згідно якого Орендод авець передав, а Орендар прий няв у тимчасове платне корис тування приміщення магазину АДРЕСА_1.

Згідно п. 4.1 Договору від 01.03.2009р . строк дії Договору оренди по ширювався з 01.03.2009р. по 01.02.2010р.

Як вбачається з пояснень пр едставника позивача та не за перечується представником в ідповідача, за відсутності з аперечень жодної із сторін п ротягом одного місяця після закінчення строку дії догово ру оренди нежитлового приміщ ення було продовжено на нови й строк, тобто, з 01.02.2010р. по 01.01.2011р у в ідповідності до ст. 764 Цивільн ого кодексу України.

За умовами положень 5.1 Догов ору орендна плата за користу вання орендним квадратним ме тром об' єкта оренди станови ть 15 грн. на місяць, загальний р озмір орендної місячної плат и за користування об' єктом оренди становить 1950 грн., в т.ч. П ДВ. З урахуванням вимог п. 5.2 дог овору орендна плата підлягал а сплаті Орендарем до 10 числа кожного місяця, в якому здійс нюється користування об' єк том оренди.

За умовами 5.3 Договору крім о рендної плати, Орендар на під ставі показників лічильникі в та після отримання рахункі в Орендодавця відшкодовує ва ртість усіх комунальних посл уг, які споживаються орендар ем. Оплата рахунків Орендода вця, виставлених Орендареві відповідно до цього пункту, з дійснюється не пізніше 10 днів після отримання рахунку Оре ндарем від Орендодавця.

Як вбачається з розрахунку позивача, за період з березня 2009р. по квітень 2010р. сума орендн ої плати, яка підлягала сплат і за вказаний період складає 27300 грн., з яких Фізичною особою -підприємцем ОСОБА_1 сплач ено тільки 18434 грн. Крім того, за період з березня 2009р. по квітен ь 2010р. позивачем було нарахова но відповідачу заборгованіс ть за надані комунальні посл уги у сумі 1166,04 грн., з яких сплач ено відповідачем 951 грн. Я зв' язку з чим, за даними позивача , за Фізичною особою-підприєм цем ОСОБА_1 рахується забо ргованість перед позивачем у 8866 грн. з орендної плати та 215,04 гр н. з платежів за комунальні по слуги.

З урахуванням п. 5.3 Договору, яким передбачено, що оплата р ахунків Орендодавця, виставл ених Орендареві відповідно д о цього пункту, здійснюється не пізніше 10 днів після отрим ання рахунку Орендарем, ухва лами суду у Ширяївської райо нної спілки споживчих товари ств "Райспоживспілка" витреб увались докази виставлення в ідповідачу рахунків на сплат у комунальних послуг у відпо відності до положень 5.2, 5.3 дого вору оренди.

Вимоги ухвал суду позиваче м не виконано, оскільки надан і суду рахунки (а.с.50-56) містять д ані про обсяг тільки орендно ї плати та не містять даних пр о сплату комунальних послуг.

Позовні вимоги обґрунтова ні порушенням умов Договору відповідачем щодо своєчасно го внесення орендної плати т а направлено на стягнення ор ендної плати у сумі 8866 грн. та в артості спожитих відповідач ем комунальних послуг у сумі 215,04 грн.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, про аналізувавши норми чинного з аконодавства, дійшов наступн их висновків.

Статтею 193 Господарського К одексу України та статтею 526 Ц ивільного Кодексу України п ередбачено, що суб' єкти гос подарювання та інші учасники господарських відносин пови нні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язанн я - відповідно до вимог, що у п евних умовах звичайно ставля ться. Одностороння відмова в ід виконання зобов`язань не д опускається, крім випадків, п ередбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст. 193 ГК України).

Згідно з ч.2 ст. 218 Господарськ ого Кодексу України учасник господарських відносин відп овідає за невиконання або не належне виконання господарс ького зобов`язання чи поруше ння правил здійснення господ арської діяльності, якщо не д оведе, що ним вжито усіх залеж них від нього заходів для нед опущення господарського пра вопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або д оговором, суб' єкт господарю вання за порушення господарс ького зобов`язання несе госп одарсько-правову відповідал ьність, якщо не доведе, що нале жне виконання зобов`язання в иявилося неможливим внаслід ок дії непереборної сили, тоб то надзвичайних і невідворот них обставин за даних умов зд ійснення господарської діял ьності.

Приймаючи до уваги те, що по зовні вимоги Ширяївської рай онної спілки споживчих товар иств "Райспоживспілка" в част ині стягнення орендної плати у сумі 8866 грн., нарахованої поз ивачем з урахуванням вимог п . 5.2 Договору, згідно якого орен дна плата підлягала сплаті О рендарем до 10 числа кожного мі сяця, в якому здійснюється ко ристування об' єктом оренди , суд вважає дані вимоги обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Відповідно до п. 1 ст. 628 Цивіль ного Кодексу України зміст д оговору становлять умови (пу нкти), визначені на розсуд сто рін і погоджені ними, та умови , які є обов'язковими відповід но до актів цивільного закон одавства.

Згідно вимог ст. 629 Цивільног о Кодексу України договір є о бов'язковим для виконання ст оронами.

Згідно вимог п. 1 ст. 530 Цивільн ого Кодексу України якщо у зо бов'язанні встановлений стро к (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За умовами 5.3 договору крім о рендної плати, Орендар на під ставі показників лічильникі в та після отримання рахункі в Орендодавця відшкодовує ва ртість усіх комунальних посл уг, які споживаються орендар ем. Оплата рахунків Орендода вця, виставлених Орендареві відповідно до цього пункту, з дійснюється не пізніше 10 днів після отримання рахунку Оре ндарем від Орендодавця.

Оскільки позивачем - Ширяїв ською районною спілкою спожи вчих товариств "Райспоживспі лка" не надано суду доказів ви ставлення Орендарю Фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 рахунків на сплату комунальн их послуг, передбачених умов ами п. 5.3 Договору, 10 десятиденн ий строк для оплати таких рах унків після їх отримання від Орендодавця не сплинув, тому , на думку суду, зобов' язання у відповідача по відшкодува нню вартості спожитих комуна льних послуг не виникло. З ура хуванням викладеного, позовн і вимоги в частині стягнення вартості спожитих відповіда чем комунальних послуг у сум і 215,04 грн. задоволенню судом не підлягають.

Згідно положень ч. 1 ст. 33 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, суд приходить до висн овку щодо наявності підстав для часткового задоволення п озовних вимог Ширяївської ра йонної спілки споживчих това риств "Райспоживспілка" зі ст ягненням з відповідача забор гованості з орендної плати в сумі 8866грн., в частині стягненн я вартості спожитих відповід ачем комунальних послуг у су мі 215,04 грн. слід відмовити.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК Укр аїни витрати по сплаті держа вного мита в сумі 99, 58грн. та вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу в сумі 230,40грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК У країни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_2, ідентифікаційний номе р НОМЕР_1) на користь Ширяї вської районної спілки спожи вчих товариств "Райспоживспі лка" (66800, Одеська область, смт. Ш иряєве, вул. Коробченко, 25; код 0 1761534; р/р 26007318 в ООФ АППБ „Аваль”) 8866 (в ісім тисяч вісімсот шістдеся т шість) грн. заборгованості з орендної плати, 99 (дев' яност о дев' ять) грн. 58 коп. державно го мита та 230 (двісті тридцять) г рн. 40 коп. витрат на ІТЗ судовог о процесу.

3. В іншій частині позову - в ідмовити.

Рішення суду набирає закон ної сили в порядку ст. 85 ГПК Укр аїни.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.09.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11449621
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/49-10-2963

Рішення від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 01.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні