Вирок
від 30.10.2023 по справі 554/8813/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 30.10.2023Справа № 554/8813/23 Провадження № 1-кп/554/1859/2023

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 жовтня 2023 року

Октябрський районний суд м. Полтави в складі :

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтави кримінальне провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Малий Кобелячок, Новосанжарського району, Полтавської області, українця, громадянина України, маючого середню спеціальну освіту, офіційно непрацюючого, розлученого, маючого на утриманні двох малолітніх дитину, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_1 , не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

I.ДОВЕДЕНЕ ОБВИНУВАЧЕННЯ

1 епізод

04.01.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку двадцяти метрів кабелю ВВГ нгд 5х240, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 83 050 гривень.

2 епізод

17.01.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку двадцяти метрів кабелю ВВГ нв 1х300, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 24 766 гривень.

3 епізод

03.02.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку сорока метрів кабелю ВБбШВ 4х185, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 92 300 гривень.

4 епізод

22.02.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку шістдесяти метрів кабелю ВБбШВ 4х95, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 61 650 гривень.

5 епізод

15.03.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку сорока метрів кабелю ВВГ 3х120+1х95, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 97 233 гривень.

6 епізод

30.03.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку вісімдесяти метрів кабелю ВВГ нг 4х120, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 221 200 гривень.

7 епізод

05.04.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку сорока метрів кабелю ВВГ нг нд 5х95, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 110 333 гривень.

8 епізод

12.04.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку двадцяти семи метрів кабелю КГ 3х120+1х35, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 74 947 гривень.

9 епізод

20.04.2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи в ангарному приміщенні ТОВ «Виробнича База «Левадник», що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, в умовах воєнного стану, повторно, таємно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, використовуючи канцелярський ніж з полімерним руків`ям чорного кольору з червоними полімерними вставками, здійснив крадіжку тридцяти трьох метрів кабелю КГ 3x120+1х35, чим спричинив потерпілому ТОВ «Виробнича База «Левадник» матеріального збитку на суму 91 602 гривень.

ІІ. КВАЛІФІКАЦІЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ

Дії ОСОБА_4 кваліфікуються за ч. 4 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене в умовах воєнного стану (1 епізод), ще за ознаками повторності (2 - 9 епізоди).

ІІІ. ДОКАЗИ НА ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВСТАНОВЛЕНИХ СУДОМ ОБСТАВИН

Обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України визнав повністю та підтвердив фактичні обставини справи, викладені в обвинувальному акті. Зазначив, що 04.01.2023 року, 17.01.2023 року, 03.02.2023 року, 22.02.2023 року, 15.03.2023 року, 30.03.2023 року, 05.04.2023 року, 12.04.2023 року, 20.04.2023 року з ангарного приміщення ТОВ «Виробнича База «Левадник», за адресою: м. Полтава, вул. Олени Пчілки, 25, здійснив крадіжку кабелів, щоразу близько 20 метрів, які розрізав та здавав кольоровим металом поблизу зупинки «Сади-2» м. Полтави. Заподіяну загальну шкоду на суму 857081 грн не оспорював та не відшкодував.

Представники потерпілої сторони про дату і час слухання справи повідомлявся належним чином, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, у призначенні покарання поклався на розсуд суду.

Суд рахує, що показання обвинуваченого ОСОБА_4 відповідають фактичним обставинам справи, ним та іншими учасниками судового розгляду не оспорюються, тому, відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України, дослідження доказів, вирішує за недоцільне, а вину обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185 КК України вважає повністю доведеною.

ІV. МОТИВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПОКАРАННЯ

При призначенні обвинуваченому покарання, суд враховує характер та ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які відносяться до тяжких, носять систематичний характер, в умовах воєнного стану, матеріальна шкода є суттєвою та безпосередньо впливає на забезпечення підприємства електроенергією під час відключень світла. Збитки взагалі не відшкодовані.

Судом враховується й те, що обвинувачений з метою полегшення вчинення кримінальних правопорушень використовує найбільш несприятливий для суспільства час - умови воєнного стану, що свідчить про підвищений ступінь суспільної небезпеки злочинів.

Крім того, суд бере до уваги особу обвинуваченого, який не судимий, систематичне ніде офіційно не працює, посередньо характеризується, на обліках нарколога та психіатра наразі не перебуває, розлучений, має на утриманні двох малолітніх дітей, ризик його небезпеки для суспільства органом пробації оцінюється як середній.

Відповідно до ст. 66 КК України, обставиною що пом`якшує покарання обвинуваченого є: активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень. Вказана в обвинувальному акті обставина щире каяття не може бути взята до уваги, бо обвинувачений заподіяних збитків не відшкодовував, що свідчить про те, що не намагався усунути наслідки своїх протиправних дій, не було встановлено й щирості поведінки щодо унеможливлення в подальшому вчинення кримінальних правопорушень.

Відповідно до ст. 67 КК України обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого не встановлено.

Ці обставини дають суду підстави вважати, що виправлення обвинуваченого та попередження нових злочинів не можливе без ізоляції від суспільства, тому суд рахує за необхідне і достатнє призначити йому покарання у виді позбавлення волі в межах санкції інкримінованої статті на рівні мінімальної межі. Підстав для застосування ст.ст. 69, 75 КК України не доведено.

V. МОТИВИ ІНШИХ РІШЕНЬ СУДУ

Долю речових доказів необхідно вирішити в порядку ст. 100 КПК України. Цивільні позови відсутні. Судові витрати підлягають стагяннення з обвинуваченого. Арешт майна обвинуваченого підлягає скасуванню за відсутності цивільних позовів, а також того, що ч. 4 ст. 185 КК України не передбачає конфіскації майна. Про обрання, продовження чи зміну запобіжного заходу обвинуваченому прокурор не клопотав, тому це питання суд на даній стадії вирішувати не вправі.

Керуючись ст. ст. 373, 374 КПК України, суд, -

ухвалив:

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк на строк 5 (п`ять) років.

Строк відбування покарання обвинуваченому ОСОБА_4 рахувати з моменту його затримання після набрання вироком законної сили.

Арешт майна обвинуваченого ОСОБА_4 , накладений ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 21.09.2023 року - скасувати.

Речові докази: 10 відрізків ізоляційної оболонки, бувшу у вживанні сумку, канцелярський ніж, 2 відрізки мідного кабелю, зошит з чорновими записами - знищити.

Стягнути із обвинуваченого ОСОБА_4 на користь держави витрати на залучення експертів в сумі 3824 (три тисячі вісімсот двадцять чотири) грн.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано і може бути оскаржений в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через суд, який ухвалив рішення - протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114499709
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/8813/23

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 15.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

Вирок від 30.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні