Рішення
від 30.10.2023 по справі 711/5024/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/5024/23

Провадження № 2/711/1845/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30жовтня 2023 рокуПридніпровський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого - судді Булгакової Г.В.,

за участю секретаря судового засідання - Дубини В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Черкаський шовковий комбінат» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: Дочірнє підприємство «Ремонтно-експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат» про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,-

в с т а н о в и в:

Голова правління ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат» ОСОБА_3 звернулася до Придніпровського районного суду м. Черкаси із позовом, в якому просила визнати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що у відповідності до договору купівлі-продажу від 01.12.1993 КП № 226, посвідченого нотаріусом Першої державної нотаріальної контори м. Черкаси за реєстровим № 3-5951 та акту приймання-передачі майна цілісного майнового комплексу підприємства «Черкаський шовковий комбінат» від 09.02.1994, ФДМУ видано ПАТ «Черкаський шовковий комбінат» свідоцтво про власність цілісного майнового комплексу, до складу якого входить в тому числі гуртожиток по АДРЕСА_2 . 01.01.2023 між ПрАТ «ЧШК» (надалі - Орендодавець) та ДП «РЕУ ЧШК» ПрАТ «ЧШК» (надалі - Орендар) укладено договір оренди № 143, у відповідності до п. 1.1 якого Орендодавець, який являється власником передав, а Орендар прийняв в оренду житлові приміщення, в тому числі й гуртожиток по АДРЕСА_2 . З 07.10.1998 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровані в кімнаті АДРЕСА_1 , однак у ній не проживають з травня 2021 року. Перешкод у користуванні кімнатою їм ніхто не чинив. Будь-яких заяв до ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат» як до власника житлового приміщення, до ДП «РЕУ ЧШК» ПрАТ «ЧШК» як орендаря даного житлового приміщення чи паспортного столу стосовно того, що відповідачі не проживатимуть в кімнаті з поважних причин чи прохання закріпити за ними спірне житло також не надходило. Тому, посилаючись на ст.ст. 317, 319, 321, 391 ЦК України, позивач просив визнати відповідачів такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1 .

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями справа передана для розгляду судді Придніпровського районного суду м. Черкаси Булгаковій Г.В.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 02.08.2023 відкрито провадження по справі та призначено її до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Відповідачам встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

В судове засідання представник ПрАТ «Черкаськийшовковий комбінат»-адвокат БілийМ.М. не з`явився, 04.09.2023 подав заяву, в якій підтримав позовні вимоги та просив проводити розгляд справи без його участі, проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання повторно не з`явилися, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись у встановленому законом порядку, шляхом направлення судових повісток за зареєстрованим місцем проживання, проте поштові відправлення були повернуті на адресу суду без вручення, з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою». Правом на подання відзиву на позовну заяву не скористались, клопотань про відкладення або про розгляд справи без їх участі на адресу суду не надходило.

Представник третьої особи - ДП «РЕУ ЧШК» ПрАТ «ЧШК» не з`явився, 16.08.2023 подав письмові пояснення, в яких підтримав позовні вимоги.

З урахуванням положень частини 8 статті 178, частини 4 статті 223, частини 1 статті 280 ЦПК України, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи в їх сукупності, всебічно, повно та об`єктивно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, суд дійшов до наступного висновку.

Статтею 55 Конституції України та статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (стаття 5 ЦПК України).

Виходячи з принципу диспозитивності цивільного судочинства та змагальності сторін (статті 12, 13 ЦПК України), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (стаття 80 ЦПК України).

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ПрАТ «ЧШК» є власником гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до картки реєстрації особи (Форма 16) та адресної картки (Форма 17) в гуртожитку за адресою: АДРЕСА_3 з 07.10.1998 зареєстровані ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Зазначене також підтверджується довідкою ДП «РЕУ-ЧШК» ПрАТ «ЧШК».

З Актів про не проживання особи за місцем реєстрації, складених представником ДП «РЕУ ЧШК» ПрАТ «ЧШК» Царук А.Г. та підписаних мешканцем кімнати АДРЕСА_4 ОСОБА_4 ,вбачається, що за адресою: АДРЕСА_3 починаючи з 01.05.2021 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 фактично не проживають. За останні шість місяців ОСОБА_1 та ОСОБА_2 були відсутні, місце їх перебування невідоме. На підприємстві ПрАТ «ЧШК» не працюють. За житлово-комунальні послуги не платять. Заява на тимчасовий виїзд і залишення за собою житлового приміщення в ДП «РЕУ-ЧШК» ПрАТ «ЧШК» відсутня.

Обставин, які б перешкоджали відповідачам проживати в кімнаті АДРЕСА_1 , судом не встановлено.

Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно частини 1 статті 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Положеннями частини 1 статті 317 ЦК України визначено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно статті 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Статтею 321 ЦК України передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Правовідносини, що виникають у зв`язку з наймом житла регулюється Житловим кодексом та іншими актами житлового законодавства (частина 1 статті 3 ЖК України).

Відповідно до статті 71 ЖК УРСР при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні без поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом.

Положеннями статті 72 ЖК УРСР визначено, що визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Тобто, виходячи з вказаних положень закону, особа може бути визнана такою, що втратила право користування жилим приміщенням у випадку, коли вона була відсутня в ньому понад шість місяців і без поважних причин.

Оскільки в судовому засіданні достовірно встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 тривалий час, а саме з 01.05.2021, не проживають в кімнаті АДРЕСА_1 , із заявами до ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат», як до власника житлового приміщення, до ДП «РЕУ-ЧШК» ПрАТ «ЧШК», як орендаря даного житлового приміщення, про тимчасове не проживання в кімнаті з поважних причин чи прохання закріпити за ними спірне житло не зверталися, відтак, підстави для збереження за ними цього житлового приміщення відсутні, тому, суд приходить до висновку про задоволення позову та визнання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд керується положеннями статті 141 ЦПК України, згідно якої судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Враховуючи, що позовні вимоги судом задоволені у повному обсязі, з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню понесені ним витрати зі сплати судового збору у розмірі 2684,00 грн., тобто по 1 342,00 грн. з кожного.

На підставі викладеного, керуючись ст. 327 ЦК України, ст. 71, 72 ЖК України, ст. ст. 6,12, 13, 17, 18, 263, 265, 268, 274, 279, 280-284 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Позов Приватного акціонерноготовариства «Черкаськийшовковий комбінат»до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,третя особа:Дочірнє підприємство«Ремонтно-експлуатаційнеуправління Черкаськогошовкового комбінатуПрАТ «Черкаськийшовковий комбінат- задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) такими, що втратила право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1 .

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ,РНОКПП НОМЕР_2 )на користьПриватного акціонерноготовариства «Черкаськийшовковий комбінат»(ЄДРПОУ00306851,місцезнаходження:вул.Вячеслава Чорновола,буд.170,м.Черкаси,18028)судовий збір в розмірі 2 684,00 грн., тобто по1342,00 грн.з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуто судом за письмовою заявою відповідача, яка подається протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржено в загальному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, а відповідачем в той же строк з дня залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: Г. В. Булгакова

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114500140
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —711/5024/23

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Булгакова Г. В.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Булгакова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні