Ухвала
від 30.10.2023 по справі 335/5577/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/317/1316/2023

Справа № 335/5577/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Запорізького районного суду Запорізької області Нікітін В.В., розглянувши позовну заяву Приватного підприємства «Добриньком» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення, -

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького районного суду Запорізької області з Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя за ухвалою від 06 липня 2023 року надійшла позовна заява Приватного підприємства «Добриньком» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення для розгляду за підсудністю.

Вирішуючи питання про відкриття провадження в даній справі, суд дійшов наступних висновків.

Предметом позову в даній справі є стягнення заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

За змістом частини першої статті 181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. За вказаними критеріями нежитлове приміщення, розташоване за зазначеною вище адресою, очевидно, є нерухомим майном.

Цивільним процесуальним кодексом України, окрім загального правила підсудності за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача фізичної особи, встановлені також правила виключної підсудності (стаття 30), які мають пріоритетне значення для суду при визначенні підсудності справи.

Так, частиною першою статті 30 ЦПК України встановлено, що позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням цього майна.

В даному випадку суд враховує правові висновки, наведені в Постанові Великої Палати Верховного Суду по справі № 911/2390/18 від 16 лютого 2021 року, зокрема у п.п. 7.16, 7.27, 7.28. Вказана правова позиція є сталою і після 16 лютого 2021 року не змінювалась.

Таким чином, позовна заява в даній справі підлягає розгляду за правилами виключної підсудності, тобто судом, юрисдикція якого поширюється на адресу місцезнаходження нерухомого майна, за яким заявлено вимогу про стягнення орендної плати. Правила загальної підсудності, відповідно, в даній справі не можуть бути застосовані.

Приміщення за адресою: вул.Феросплавна, буд. 1 територіально знаходиться у Вознесенівському районі міста Запоріжжя. Відповідно, дана справа підсудна саме Орджонікідзевському районному суду міста Запоріжжя.

Відкриття суддею Запорізького районного суду Запорізької області провадження у справі, яка не підсудна цьому суду, призведе до порушення правил щодо юрисдикції. Відповідно до приписів п. «а» ч. 1 ст. 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» порушення правил щодо юрисдикції є порушенням права особи на доступ до правосуддя, що може потягнути за собою дисциплінарну відповідальність судді, який відкрив провадження у непідсудній справі.

Викладене свідчить, що дана цивільна справа направлена до Запорізького районного суду помилково і має бути передана до належного суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. 31 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Справу за позовом Приватного підприємства «Добриньком» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення передати на розгляд Орджонікідзевського районногосуду містаЗапоріжжя(69005, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, буд. 107Б) на підставі п. 1 ч.1 ст.31 Цивільного процесуального кодексу України.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя В.В. Нікітін

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114507567
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення

Судовий реєстр по справі —335/5577/23

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні