Ухвала
від 13.11.2007 по справі 10/5079а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/5079а

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЧЕРКАСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"13" листопада 2007 р.                                                                       Справа №  10/5079а

Господарський суд Черкаської області в особі судді Шумка В.В., при секретарі судового засідання  Рикуновій Л.М.,  за участю представників сторін:

позивача –Стариш В.М.  –за дорученням,

відповідача –відсутній,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за заявою Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

до  Автогаражного кооперативу "Карбюратор"

про  зобов'язання стати на облік як платник страхових внесків та стягнення 2189,58 грн., -

ВСТАНОВИВ:

          Подано позов про спонукання відповідача вчинити певні дії, а саме –стати на облік як платник страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі Соснівської районної виконавчої дирекції Черкаського обласного відділення Фонду, та стягнення з відповідача  2189,58 грн. заборгованості по сплаті  страхових внесків  на загальнообов'язкове державне соціальне страхування  у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Представник позивача у засіданні суду позовні вимоги підтримав з підстав та мотивів, викладених у позовній заяві.

Відповідач двічі належним чином повідомлений про час і місце розгляду судом справи,  заперечень проти цього позову суду не подав, участі свого представника у засіданні суду не   забезпечив, поважних причин нез'явлення представника у засідання суду не повідомив, заяви про відкладення розгляду справи не подав.

          За таких обставин, згідно з п. 2 ст. 128 КАС України справу судом розглянуто без участі представника відповідача.

          Заслухавши доводи представника позивача, дослідивши наявні у справі матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких мотивів.

Відповідно до ст. 9 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” від 18.01.2001 р. №2240-Ш (надалі Закон) Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (надалі Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності  та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір та акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг і забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Відповідно до п. 5 ст. 10 Закону, п. 1.5 Статуту Фонду, затвердженого постановою правління Фонду від 05.06.2001 року №9, робочими відділеннями Фонду є районні (міжрайонні) виконавчі дирекції відділень Фонду, які діють на підставі Положення про робочі органи відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого розпорядженням голови правління Фонду від 18.10.2001 року №71.

До компетенції Фонду віднесено збір та акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, що надається Фондом (п. 2.1 Положення).

З метою забезпечення своєчасності надходження  та акумулювання коштів робочі органи відділень Фонду, в тому числі і Соснівська районна виконавча дирекція м. Черкаси Черкаського обласного відділення Фонду беруть на облік страхувальників як платників страхових внесків у встановлені строки та в порядку, визначеному правлінням Фонду (п.3.2 Положення).

Порядок взяття на облік в органах Фонду визначається Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності затвердженої постановою правління Фонду №16 від 26.06.2001 року (надалі Інструкція №16).

Відповідно до п. 2.1 Інструкції №16, обов'язковому взяттю на облік в якості страхувальника Фонду підлягають підприємства, установи, організації, їх об'єднання , бюджетні, громадські та інші установи, організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, в особі власника або уповноваженого ним органу.

Відповідно до п. 2.4 Інструкції №16 взяття на облік юридичних осіб у районних (міжрайонних) виконавчих дирекціях відділень Фонду здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців” від 15.03.2003 р. №755 з дня отримання зазначених відомостей органами фонду.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України наданого Головним управлінням статистики у Черкаській області автогаражний кооператив „Карбюратор” зареєстрований як юридична особа 19.11.1997 р. Доказом цього є копія довідки з ЄДРПОУ №02-2-7/246.

За повідомленням державного реєстратора управління з питань реєстрації суб'єктів господарювання  виконавчого комітету Черкаської міської ради від 21.08.2007 р. за №438849  автогаражний кооператив „Карбюратор” по питанню включення до Єдиного державного реєстру не звертався.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 27 Закону (в редакції, що діяла на  момент державної реєстрації) страхувальник, яким є відповідач, зобов'язаний  зареєструватись у виконавчій дирекції відділення Фонду як платник страхових внесків у десятиденний строк з дня отримання свідоцтва про державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, а також нараховувати і сплачувати страхові внески в установлені строки та в повному обсязі.

Соснівською районною виконавчою дирекцією Фонду 14.08.2006 р. та 01.08.2007 р. на адресу відповідача надіслано листи про необхідність реєстрації та сплати страхових внесків. Це підтверджено поданими позивачем письмовими доказами.

Згідно листа Управління Пенсійного фонду України в Соснівському районі м. Черкаси від 12.09.2007 р. №7811/02 автогаражний кооператив „Карбюратор” використовує найману працю з 2004 року.

Фонд оплати праці найманих працівників, що працюють за трудовим договором  в автогаражному кооперативі „Карбюратор” становить за 2004 рік –13981 грн., за 2005 рік –17400 грн., за 2006 рік –23680 грн., за перше півріччя 2007 року –15900 грн. Це підтверджено копією вказаної довідки.

Оскільки відповідач документи для реєстрації не надає, страхові внески не сплачує, Соснівською районною виконавчою дирекцією Фонду нараховано та підлягають сплаті відповідачем страхові внески в розмірі 2189,58 грн.

Розмір страхових внесків, що підлягають сплаті відповідачем, встановлений позивачем згідно з ст. 1 Закону України від 11.01.2001 р. №2213-Ш „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового  державного соціального страхування” та Інструкції №16.     

Відповідно до ст. 19 Закону одним з джерел формування коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, є страхові внески страхувальників, роботодавців і застрахованих осіб, що сплачуються на умовах і в порядку передбачених Законом.

Невиконання відповідачем вимог чинного законодавства в частині постановки на облік як платника загальнообов'язкових страхових внесків та сплати внесків до Фонду спонукало позивача звернутися з позовом до суду.

Вимоги позивача є обґрунтованими, тому підлягають задоволенню судом.

Спір виник з вини відповідача, тому судові витрати покладаються на нього.

Враховуючи викладене, керуючись  ст. ст. 94, 161, 163, 186 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати  Автогаражний кооператив "Карбюратор", м. Черкаси, вул. Одеська, 30, код 25213665 стати на облік в Соснівській районній виконавчій дирекції Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як платника страхових внесків.

          Стягнути з  Автогаражного кооперативу "Карбюратор", м. Черкаси, вул. Одеська, 30, код 25213665 :

- на користь Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 18, код 21355026,     2189,58 грн. боргу;

-          в доход державного бюджету через державну податкову інспекцію у м. Черкаси судовий  збір в сумі  21,90 грн.

Виконавчі листи видати.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Черкаської області шляхом подання заяви про апеляційне оскарження на протязі 10 днів з дня складення повного тексту постанови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

         Суддя                                                            В.В. Шумко

Дата ухвалення рішення13.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1145114
СудочинствоГосподарське
Суть зобов'язання стати на облік як платник страхових внесків та стягнення 2189,58 грн

Судовий реєстр по справі —10/5079а

Ухвала від 13.11.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Шумко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні