Постанова
від 16.09.2010 по справі 2а-6028/10/15/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сім ферополь, Автономна Республі ка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

16.09.10 Справа №2а-6028/10/15/0170

Окружний адміністративни й суд Автономної Республіки Крим у складі головуючої суд ді Тоскіної Г.Л., при секретарі Асєєвої Л.О., за участю

представник позивача Бах аревої Н.Ю.,

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Кримського респ убліканського відділення Фо нду соціального захисту інва лідів

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Арма»

про стягнення адміністрат ивно - господарських санкці й у розмірі 6958,00 грн.,

Обставини справи: Кримське республіканське відділення Фонду соціального захисту і нвалідів звернулось до Окруж ного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Арма» про с тягнення адміністративно - господарських санкцій у розм ірі 6958,00 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач відповідн о до Закону України “Про осно ви соціальної захищеності ін валідів в Україні” зобов' яз аний виконувати норматив роб очих місць для працевлаштува ння інвалідів, а в разі недотр имання цієї норми повинен сп латити штрафні санкції за не зайняті інвалідами робочі м ісця.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду Автономної Р еспубліки Крим від 12.05.2010 року ві дкрито провадження в адмініс тративній справі.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду Автономної Р еспубліки Крим від 12.05.2010 року з акінчено підготовче провадж ення і справу призначено до с удового розгляду.

Представник позивача у суд овому засіданні 16.09.2010р. підтрим ав позовні вимоги у повному о бсязі з підстав, викладених у адміністративному позові, т а пояснив, що відповідач не за безпечив у 2009 році працевлашт ування одного інваліда на пі дприємстві, у зв' язку з чим з обов' язаний сплатити позив ачу адміністративно-господа рські санкції, сума яких визн ачається в розмірі середньор ічної заробітної плати за ко жне робоче місце, призначене для працевлаштування інвалі да і не зайняте ним.

Відповідач у судове засіда ння явку представника не заб езпечив, про час, дату та місце розгляду справи повідомлени й належним чином, ні яких заяв , клопотань, заперечень на поз ов та доказів суду не надав.

Приймаючи до уваги, що в мат еріалах справи достатньо док азів для з' ясування обстави н по справі, суд вважає можлив им на підставі ст.128 КАС Україн и розглядати справу у відсут ності представника відповід ача, на підставі наявних у спр аві доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи та оцінив ши доказів в їх сукупності су д

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою від повідальністю «Арма» є юриди чною особою, про що свідчить д овідка з Єдиного державного реєстру підприємств та орган ізацій України (а.с.7-8).

Відповідно до ст. 43 Конститу ції України держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю і гарантує рівні можливості д ля його реалізації. Законом У країни “Про основи соціально ї захищеності інвалідів в Ук раїні” від 21.03.1991р. №875 зі змінами та доповненнями (далі Закон), п ередбачені гарантії для забе зпечення інвалідів рівними п равами з іншими громадянами.

Статтею 19 Закону України “П ро основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні”від 21.03.1991 року № 875 (далі - Закон) вста новлено, що для підприємств, у станов, організацій, у тому чи слі підприємств, організацій громадських організацій інв алідів, фізичних осіб, які вик ористовують найману працю, у становлюється норматив робо чих місць для працевлаштуван ня інвалідів у розмірі чотир ьох відсотків середньооблік ової чисельності штатних пра цівників облікового складу з а рік, а якщо працює від 8 до 25 ос іб, - у кількості одного робочо го місця.

Відповідно до звіту про зай нятість та працевлаштування інвалідів за 2009 рік за формою № 10-ПІ, затвердженим наказом Мін праці України від 10.02.2007р. №42, від 26.02.2010 року середньооблікова кі лькість штатних працівників облікового складу відповіда ча становить 12 осіб (а.с.6). Отже, ч астиною 1 статті 19 Закону для в ідповідача встановлюється н орматив робочих місць для пр ацевлаштування інвалідів у к ількості одного робочого міс ця.

В звіті на 2009 рік відповідач визначив норматив робочих мі сць для працевлаштування інв алідів у кількості одного мі сця та з них середньообліков а кількість штатних працівни ків, яким згідно чинного зако нодавства встановлена інвал ідність, склала 0 осіб.

Відповідач самостійно у зв іті визначив суму адміністра тивно-господарських санкцій у розмірі 6958,00 гривень

Судом встановлено, що згідн о відповіді Сімферопольсько го міського центру зайнятост і від 13.05.2010 року ТОВ «Арма» за пе ріод з 01.01.2009 року по 31.12.2009 року не н адавав звітів за формою З-ПН « Звіт про наявність вакансій» , де зазначені вакансії для пр ацевлаштування інвалідів.

Частиною 1 ст. 20 Закону встано влено, підприємства, установ и, організації, у тому числі пі дприємства, організації гром адських організацій інвалід ів, фізичні особи, які викорис товують найману працю, де сер едньооблікова чисельність п рацюючих інвалідів менша, ні ж установлено нормативом, пе редбаченим статтею 19 цього За кону, щороку сплачують відпо відним відділенням Фонду соц іального захисту інвалідів а дміністративно-господарськ і санкції, сума яких визначає ться в розмірі середньої річ ної заробітної плати на відп овідному підприємстві, устан ові, організації, у тому числі підприємстві, організації г ромадських організацій інва лідів, фізичної особи, яка вик ористовує найману працю, за к ожне робоче місце, призначен е для працевлаштування інвал іда і не зайняте інвалідом. Дл я підприємств, установ, орган ізацій, у тому числі підприєм ств, організацій громадських організацій інвалідів, фізи чних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністрат ивно-господарських санкцій з а робоче місце, призначене дл я працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визна чається в розмірі половини с ередньої річної заробітної п лати на відповідному підприє мстві, в установі, організаці ї, у тому числі підприємстві, о рганізації громадських орга нізацій інвалідів, у фізично ї особи, яка використовує на йману працю.

Відповідно до п. 2 Порядку сп лати підприємствами, установ ами, організаціями та фізичн ими особами, що використовую ть найману працю, суми адміні стративно-господарських сан кцій та пені за невиконання н ормативу робочих місць для п рацевлаштування інвалідів, з атвердженого Постановою Каб інету Міністрів України N 70 ві д 31.01.2007р. роботодавці сплачують суму адміністративно-господ арських санкцій відділенням Фонду соціального захисту і нвалідів (далі - відділення Фо нду) за місцем їх державної ре єстрації як юридичних осіб а бо фізичних осіб - підприємці в на рахунки, відкриті в орган ах Державного казначейства, до 15 квітня року, що настає за р оком, в якому відбулося поруш ення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалі дів. Обчислення суми адмініс тративно-господарських санк цій проводиться роботодавця ми самостійно згідно з поряд ком заповнення звіту про зай нятість і працевлаштування і нвалідів, затвердженим Мінпр аці за погодженням з Держком статом.

Судом встановлено, що розмі р середньорічної заробітної плати на підприємстві у 2009 роц і складав 13917,00 грн. (а.с.6).

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни “Про реабілітацію інва лідів в Україні” робоче місц е інваліда - місце або виробни ча ділянка постійного або ти мчасового знаходження особи у процесі трудової діяльнос ті на підприємствах, в устано вах і організаціях; спеціаль не робоче місце інваліда - окр еме робоче місце або ділянка виробничої площі, яка потреб ує додаткових заходів з орга нізації праці особи з урахув анням її індивідуальних функ ціональних можливостей, обум овлених інвалідністю, шляхом пристосування основного і д одаткового устаткування, тех нічного обладнання тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 ГК Укра їни підставою господарсько-п равової відповідальності уч асника господарських віднос ин є вчинене ним правопоруше ння у сфері господарювання.

Частиною 2 вищенаведеної ст атті встановлено, що учасник господарських відносин відп овідає за невиконання або не належне виконання господарс ького зобов' язання чи поруш ення правил здійснення госпо дарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх зале жних від нього заходів для не допущення господарського пр авопорушення.

Відповідно до підпункту 3 пу нкту 4 Положення про Фонд соці ального захисту інвалідів (з атверджене постановою Кабін ету Міністрів України № 1434 від 26 вересня 2002 року), Фонд соціаль ного захисту інвалідів як ур ядовий орган державного упра вління (та його територіальн і відділення) відповідно до п окладених на нього завдань з дійснює контроль за своєчасн им перерахуванням сум штрафн их санкцій, що надходять від п ідприємств, установ і органі зацій за недодержання ними н ормативів робочих місць для забезпечення працевлаштува ння інвалідів.

Таким чином, відповідач у 2009 році повинен був перерахуват и до Кримського республіканс ького відділення Фонду соціа льного захисту інвалідів 6958,00 г рн. адміністративно - господ арських санкцій за одне робо че місце, призначене для прац евлаштування інваліда і не з айняте ним.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач не викона в встановлений Законом норма тив щодо працевлаштування ін валідів на 2009 рік в кількості 1 робочого місця та повинен бу в самостійно сплатити адміні стративно-господарські санк ції до 15.04.2010 року.

На підставі викладеного су д вважає, що позовні вимоги пі длягають задоволенню у повно му обсязі.

Керуючись ст.ст.160-163, ст.167 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд

ПО СТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов за довольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «А рма» (ЄДРПОУ 24508513) на користь Кри мського республіканського в ідділення Фонду соціального захисту інвалідів (ЄДРПОУ 2070180 2) 6958,00 грн. заборгованості зі спл ати адміністративно - госпо дарських санкцій.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеля ційна скарга подається протя гом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Суддя Тоскіна Г.Л.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11452035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6028/10/15/0170

Постанова від 16.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Тоскіна Г.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні