Постанова
від 17.09.2010 по справі 2а-2608/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" вересня 2010 р. Справ а № 2a-2608/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Грицюка П.П.

при секретарі Куз ишин Р.М.

за участю:

представника позивача: К люфінської У.М.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Державн ої податкової інспекції у На двірнянському районі,

до відповідача: Орендного підприємства "Яві р",

про стягнення заборг ованості за рахунок активів боржника в сумі 340,00 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

19 липня 2010 року Державна по даткова інспекція в Надвірня нському районі Івано-Франків ської області (далі - позивач) звернулась в суд з адміністр ативним позовом до орендного підприємства "Явір" (далі - від повідач) про стягнення боргу в сумі 340,00 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем протипр авно, в порушення пункту 1, пун кту 2 частини 1 статті 9 Закону У країни “Про систему оподатку вання”, пункту 16.4 статті 16 Зако ну України “Про оподаткуванн я прибутку підприємств” не б уло подано податкової звітно сті з податку на прибуток. За р езультатами проведеної пози вачем перевірки від 18.02.2010 року вказані порушення були виявл ені і до відповідача застосо вані штрафні санкції. Відпов ідачем в порушення п.п.5.3.1 п.5.3 ст . 5 Закону України “Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами” не сплачено суму нар ахованих штрафних санкції в розмірі 340,00 грн.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав з підстав, навед ених у позовній заяві.

Відповідач повторно в судо ве засідання не з' явився хо ча про час, дату та місце розгл яду адміністративної справи повідомлявся належним чином . Наданим правом на подання за перечення проти позову не ск ористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду сп рави чи про причини неявки су ду не подав. За таких обставин суд вбачає за можливе розгля нути справу на підставі наяв них доказів за відсутності в ідповідача.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши пояснення предс тавників позивача та відпові дача, дослідивши докази, суд п рийшов до висновку, що адміні стративний позов слід задово льнити з наступних мотивів.

Згідно п.2 ч.1 ст.9 Закону Украї ни “Про систему оподаткуванн я” платники податків зобов' язані подавати до державних податкових органів відповід но до законів декларації, пов ' язані з обчисленням і спла тою податків.

Згідно п.3 ч.1 ст.9 Закону Украї ни “Про систему оподаткуванн я” платники податків і зборі в (обов' язкових платежів) зо бов' язані сплачувати належ ні суми податків і зборів (обо в' язкових платежів) у встан овлені законом терміни.

Відповідно до п.11.1. ст.11 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” для ці лей цього Закону використову ються такі податкові періоди : календарні квартал, піврічч я, три квартали, рік.

Згідно п.16.4 ст. 16 Закону Україн и “Про оподаткування прибутк у підприємств” від 22.051997 № 283-97/ВР з і змінами та доповненнями, по даток сплачується до бюджету не пізніше 20 числа місяця, нас тупного за звітним кварталом .

Платники податку не пізніш е 25 числа місяця, що настає за з вітним кварталом, подають до податкового органу податков у декларацію про прибуток за звітний квартал, розрахован у наростаючим підсумком з по чатку звітного фінансового р оку.

Платники податку не пізніш е 15 лютого року, що настає за зв ітним, подають податковому о ргану річний бухгалтерський звіт, який у випадках, передба чених законодавством, повине н бути підтверджений висновк ами аудиту.

Законом України "Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами" №2181-III від 21.12.2000 року в стат ті 1 визначено податковий бор г (недоїмка) як податкове зобо в'язання (з урахуванням штраф них санкцій за їх наявності), с амостійно узгоджене платник ом податків або узгоджене в а дміністративному чи судовом у порядку, але не сплачене у вс тановлений строк, а також пен я, нарахована на суму такого п одаткового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) - це плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми п одаткового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з п латника податків у зв'язку з п орушенням ним правил оподатк ування, визначених відповідн ими законами.

Згідно п.17.1.1 ст.17 Закону Украї ни “Про порядок погашень зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами" платн ик податків, що не подає подат кову декларацію у строки, виз начені законодавством, сплач ує штраф у розмірі 10 неоподатк ованих мінімумів доходів гро мадян за кожне таке неподанн я або її затримку.

Сплата (стягнення) штрафних санкцій, передбачених цією с таттею, прирівнюється до спл ати (стягнення) податку та оск арження їх сум (п.17.3 ст.17 даного З акону).

Пунктом 4.1.4 статті 4 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами” на платників податків покладен о обов' язок подачі податков их декларацій за базові пода ткові (звітні) періоди, що дорі внюють календарному місяцю, календарному кварталу або ка лендарному півріччю, календа рному року.

Відповідно до п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 За кону України “Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами” узгоджена сума податко вого зобов' язання, не сплач ена платником податків у стр оки, визначені цією статтею, в изнається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно до п.п. 3.1.1 ст.3 Закону, а ктиви платників податків мож уть бути примусово стягнені в рахунок погашення його под аткових зобов' язань виключ но за рішенням суду.

Відповідно до п.п. 16.4.1. п.16.4 ст.16 З акону на суму податкового бо ргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) нара ховується пеня із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виник нення такого податкового бор гу або на день його (його части ни) погашення, залежно від тог о, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарн ий день прострочення у його с платі.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.11 Закон у України “Про державне пода ткову службу в Україні” орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компете нції та у порядку, встановлен их законами України, мають пр аво здійснювати документаль ні невиїзні перевірки (на під ставі поданих податкових дек ларацій, звітів та інших доку ментів, пов'язаних з нарахува нням і сплатою податків та зб орів (обов'язкових платежів) н езалежно від способу їх пода чі, а також планові та позапла нові виїзні перевірки своєча сності, достовірності, повно ти нарахування і сплати пода тків та зборів (обов'язкових п латежів), додержання валютно го законодавства юридичними особами, їх філіями, відділен нями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають ста тусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємни цької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідн о із законами України поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), крім Н аціонального банку України т а його установ.

Судом встановлено, що 30.03.1993 р. о рендне підприємство "Явір" за реєстроване як юридична особ а відповідно до довідки про в ключення в Єдиний державний реєстр підприємств і організ ацій України (а.с. 6-7).

В судовому засіданні дослі джено, що орендне підприємст во "Явір" є платником податків і зборів (а.с. 8).

В результаті перевірки щод о своєчасності представленн я звітності, відповідно до ак ту №739/15-13652187 від 18.02.2010 р., встановлен о факт неподання декларації з податку на прибуток: 9 місяці в 2009 року, за 2009 рік. (а.с. 9).

За результатами вказаної п еревірки позивачем, за непод ання відповідачем податкови х декларацій по податку на пр ибуток, нараховано відповіда чу штрафні санкції, що підтве рджується корінцем податков ого повідомлення - рішенням № 0000151501/0 від 18.02.2010 р. на суму 340,00 грн. (а.с .10).

Оскільки відповідачем не б ула порушена процедура апеля ційного узгодження податков ого зобов' язання, то сума вк азаного податкового зобов' язання відповідача, у відпов ідності до пункту 5.2 статті 5 За кону України Закону України “Про порядок погашення зобов ' язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами” є узгодж еною.

Також, судом встановлено, що 03.03.2009 року Державна податкової інспекції в Надвірнянському районі Івано-Франківської о бласті направлено податков у вимогу форми “Ю1” № 1/61 в сумі 340 ,00 грн. проте відповідач суму в иставленого боргу не сплатив . В подальшому 06.04.2009 року позива чем виставлено податкову вим огу форми “Ю2” № 2/99 в сумі 340,00 грн.

Відповідачем, в порушення в ищевказаного обов' язку пог ашення нарахованої суми пода ткового зобов' язання, не сп лачено податковий борг на су му 340,00 гривень.

За таких обставин суд прихо дить до висновку, що відповід ач зобов' язаний погасити на раховану суму податкового зо бов' язання. Наявність таког о обов' язку у відповідача є визначальною для вирішення вказаного спору, крім того, да ний обов' язок забезпечуєть ся Конституцією України, ста ття 67 якої передбачає, що коже н зобов' язаний сплачувати п одатки і збори в порядку і роз мірах, встановлених законом.

Доказів сплати даного борг у відповідач суду не надав, а т ому податковий борг підлягає стягненню в судовому порядк у.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача о бґрунтованими, а позов таким , що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 < Текст > Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути за рахунок активів боржника з Орендного підприємства "Явір" (78431, с. Пнів, Надвірнянський район, Івано -Франківська область, код ЄДР ПОУ 13652187) в дохід державного бюд жету податковий борг в сумі 340 (триста сорок) гривень 00 копій ок.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: /підпис/ Грицюк П.П.

Постанова складена в повному обсязі 22.09.2010 року.

Дата ухвалення рішення17.09.2010
Оприлюднено05.10.2010
Номер документу11452251
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2608/10/0970

Постанова від 17.09.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 17.09.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 20.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 17.09.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні