Ухвала
від 27.10.2023 по справі 990/275/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

27 жовтня 2023 року

м. Київ

справа №990/275/23

адміністративне провадження № П/990/275/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Бившевої Л.І.,

суддів: Хохуляка В.В., Ханової Р.Ф.,

перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «РВС ОПТ ПЛЮС» до Головного управління Державної податкової служби у місті Києві про визнання нечинним та скасування податкового повідомлення-рішення, ,

УСТАНОВИВ:

23.10.2023 до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як суду першої інстанції надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «РВС ОПТ ПЛЮС» до Головного управління Державної податкової служби у місті Києві, у якій позивач просить податкове повідомлення-рішення від 02.02.2023 № 88700411 - визнати нечинним та скасувати.

Частиною першою статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) передбачені питання, які з`ясовує суддя після одержання позовної заяви, серед яких, зокрема, чи подано її з дотриманням правил підсудності.

Перевіривши матеріали позовної заяви, Суд встановив наступне.

Відповідно до частини другої статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Для реалізації конституційного права на оскарження рішень, дій чи бездіяльності вказаних суб`єктів у сфері управлінської діяльності в Україні утворено систему адміністративних судів.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

При цьому, КАС України передбачає розподіл за правилами предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції.

В силу частини четвертої статті 22 цього Кодексу Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи за позовом про дострокове припинення повноважень народного депутата України, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, рішень, дій чи бездіяльності органів, які обирають (призначають), звільняють членів Вищої ради правосуддя, щодо питань обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя, звільнення їх з таких посад, бездіяльності Кабінету Міністрів України щодо невнесення до Верховної Ради України законопроекту на виконання (реалізацію) рішення Українського народу про підтримку питання загальнодержавного значення на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою.

Наведені норми процесуального законодавства дають підстави для висновку, що Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи з чітко визначеним суб`єктним складом, наведеним у статті 22 КАС України.

Особливості провадження в справах, наведених в частині четвертій статі 22 КАС України, передбачені статтею 266 КАС України.

Разом з тим, Товариством з обмеженою відповідальністю «РВС ОПТ ПЛЮС» заявлено позов до Головного управління Державної податкової служби у місті Києві про визнання нечинним та скасування податкового повідомлення-рішення від 02.02.2023 № 88700411, а відтак, звертаючись з даним позовом до Верховного Суду як суду першої інстанції, позивачем порушено визначені КАС України правила інстанційної підсудності.

За змістом статті 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема, спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до частини першої статті 22 КАС України місцеві адміністративні суди (місцеві загальні суди як адміністративні суди та окружні адміністративні суди) вирішують адміністративні справи як суди першої інстанції, крім випадків, визначених частинами другою - четвертою цієї статті.

Виходячи із положень частини першої статті 22 КАС України саме місцеві адміністративні суди вирішують адміністративні справи як суди першої інстанції.

Згідно приписів частини другої статті 26 КАС України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Отже, системний аналіз наведених правових норм свідчить, що окружним адміністративним судам підсудні спори фізичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності.

За правилами частини другої статті 29 КАС України суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на те, що позивачем при зверненні з даним позовом до суду порушено правила підсудності, позовну заяву слід передати до Київського окружного адміністративного суду, за підсудністю за місцезнаходженням відповідача - Головного управління Державної податкової служби у місті Києві згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб (код ЄДРПОУ 44116011, адреса: місто Київ, вул. Шолуденко, 33/19) для вирішення судом питання про можливість відкриття провадження у справі.

Частиною першою статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, установленим законом.

Верховний Суд зазначає, що питання відповідності позовної заяви вимогам КАС України, в тому числі права особи встановленого законом на звернення з позовом, не вирішувалось, оскільки таке має вирішуватися компетентним на те судом.

Керуючись статтями 22, 26, 29, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

УХВАЛИВ:

Передати позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «РВС ОПТ ПЛЮС» до Головного управління Державної податкової служби у місті Києві про визнання нечинним та скасування податкового повідомлення-рішення від 02.02.2023 № 88700411 до Київського окружного адміністративного суду.

Ухвала може бути оскаржена до Великої Палати Верховного Суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її прийняття. Передача адміністративної справи з одного суду до іншого на підставі відповідної ухвали, яка підлягає оскарженню, здійснюється не пізніше наступного дня після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

...........................

...........................

...........................

...........................

...........................

Л.І. Бившева

В.В. Хохуляк

Р.Ф. Ханова ,

Судді Верховного Суду

Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114524428
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання нечинним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —990/275/23

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 17.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 27.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні