Ухвала
від 30.10.2023 по справі 916/2661/22
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

30 жовтня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/2661/22Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів: К.В. Богатиря, С.В. Таран,

розглянувши апеляційну скаргу Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 27.09.2023 (суддя Ю.С. Бездоля, м.Одеса, повний текст складено 04.10.2023) про призначення експертизи

у справі № 916/2661/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРІМ СЕРВІС

до відповідачів:

1) Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України;

2) Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях,

про зобов`язання вчинити певні дії,

та за зустрічним позовом: Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРІМ СЕРВІС

про стягнення,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Одеської області перебуває справа №916/2661/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРІМ СЕРВІС до відповідачів: 1) Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України; 2) Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях, про зобов`язання вчинити певні дії, та за зустрічним позовом: Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРІМ СЕРВІС про стягнення.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.09.2023 задоволено клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРІМ СЕРВІС.

Призначено у справі №916/2661/22 економічну та оціночно-будівельну експертизи, проведення яких доручено Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Поставлено на вирішення експерта/-ів наступні питання:

-яка ринкова вартість нежитлової будівлі Дача Маразлі 1880 року (далі - об`єкт), яка розташована за адресою: м. Одеса. Французький бульвар, 85 (на теперішній час - Дача Ашкеназі (зимовий клуб), яка розташована за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, 85), переданої TOB ІНТЕРІМ СЕРВІС за договором оренди від 01.06.1992 станом на 12.09.2022 (день оформлення вимоги-повідомлення за №01-05/403 від 12.09.2022 щодо сплати неустойки та звільнення займаного приміщення)?;

-чи є серед поліпшень об`єкта, проведених ТОВ ІНТЕРІМ СЕРВІС згідно наданого акту оцінки матеріальних цінностей від 30.08.1996, невід`ємні поліпшення, які неможливо відокремити від об`єкта без завдання йому шкоди?;

-якщо невід`ємні поліпшення є, то які їх обсяги, перелік та ринкова вартість?;

-на яку суму збільшилась ринкова вартість об`єкта в результаті здійснених ТОВ ІНТЕРІМ СЕРВІС невід`ємних поліпшень?;

-чи підтверджується документально за актом оцінки матеріальних цінностей, внесених при ремонті і реконструкції приміщення, орендованого у санаторія ім. Чкалова дочірньою фірмою Укренерджи від 30.08.1996 наявність невід`ємних поліпшень орендованого приміщення та вартість таких поліпшень за договором оренди від 01.06.1992 року?;

-якій сумі в доларах США та у національній валюті України (гривні) еквівалентна сума 82986412649,00 гривень за актом оцінки матеріальних цінностей, внесених при ремонті і реконструкції приміщення, орендованого у санаторія ім. Чкалова дочірньою фірмою Укренерджи від 30.08.1996 станом на 12.09.2022 року?.

Витрати з проведення експертизи покладено на позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним позовом) - Товариство з обмеженою відповідальністю ІНТЕРІМ СЕРВІС. Попереджено експерта/-ів про кримінальну відповідальність відповідно до ст.ст.384, 385 Кримінального кодексу України. Постановлено надіслати Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України матеріали справи №916/2661/22. Провадження у справі №916/2661/22 на час проведення експертизи зупинено. Зобов`язано сторін сприяти експерту/-ам в частині проведення експертизи, у тому числі шляхом надання документів. Запропоновано сторонам та експерту/-ам повідомити суд про усунення обставин, які зумовили зупинення провадження у справі №916/2661/22. Зобов`язано Одеський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України повернути матеріали справи №916/2661/22 після закінчення проведення експертизи або у випадках, встановлених законом, коли проведення експертизи виявилось неможливим.

Не погодившись з ухвалою суду, Державний заклад Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України 12.10.2023 звернувся до Південно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою (вх.№3268/23 від 12.10.2023), поданою через скриньку суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.10.2023 для розгляду справи сформовано колегію суддів у складі: головуючого судді Л.В.Поліщук, суддів: К.В. Богатиря, С.В. Таран.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 17.10.2023 відкладено вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П.Чкалова Міністерства охорони здоров`я України на ухвалу Господарського суду Одеської області від 27.09.2023 про призначення експертизи у справі №916/2661/22 до надходження матеріалів справи на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду. Доручено Господарському суду Одеської області надіслати копії матеріалів справи №916/2661/22, необхідних для розгляду оскаржуваної ухвали, на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

23.10.2023 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №916/2661/22.

Ознайомившись з матеріалами апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що її слід залишити без руху, виходячи з наступного.

По-перше, згідно із пунктом 2 частини третьої статті 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Відповідно до частини другої статті 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Порядок і розмір сплати судового збору в Україні встановлено Законом України «Про судовий збір».

Згідно із частиною першою статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до підпункту 7 пункту 2 частини другої статті 4 вище означеного Закону за подання апеляційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2023 року для працездатних осіб у розмірі 2684,00 грн.

Враховуючи викладене, те, що Державним закладом Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України оскаржується ухвала про призначення експертизи, за подання вказаної апеляційної скарги скаржник мав сплатити 2684,00 грн.

Натомість, колегією суддів встановлено, що до апеляційної скарги скаржником не додано жодних доказів сплати судового збору.

По-друге, пунктом 3 частини третьої статті 258 Господарського процесуального кодексу України в редакції, чинній на момент подання апеляційної скарги, визначено, що до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Вимоги до надсилання копії апеляційної скарги сторонам у справі встановлено статтею 259 Господарського процесуального кодексу України в редакції, чинній на момент подання апеляційної скарги, відповідно до якої особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Положення статті 259 Господарського процесуального кодексу України по суті конкретизують та деталізують вимоги, наведені в пункті 3 частини третьої статті 258 Господарського процесуального кодексу України в частині того, кому, які документи і яким саме чином має надіслати особа, яка подає апеляційну скаргу.

Належними та допустимими доказами надсилання копії скарги іншій стороні у справі можуть бути, зокрема, опис вкладення поштового відправлення, належним чином оформлена розписка іншої сторони про отримання копії апеляційної скарги, інший документ тощо, що може бути прийнятий судом як доказ надіслання саме копії апеляційної скарги іншій стороні (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 16.09.2021 у справі №916/662/20), у тому числі відомості (квитанція) про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету Користувача ЄСІТС з описом документів, що надіслані.

Колегія суддів, дослідивши долучені до апеляційної скарги документи встановила, що скаржником не надано жодних доказів надсилання апеляційної скарги з додатками іншим учасникам справи.

Згідно з частиною другою статті 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу у вигляді залишення апеляційної скарги без руху.

За змістом частин першої та другої статті 174 Господарського процесуального України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що скаржником не виконані вимоги статті 258 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до статті 260 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення апеляційної скарги без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Встановивши недоліки апеляційної скарги Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України (відсутність належних доказів сплати судового збору у передбачених чинним законодавством порядку і розмірі та відсутність належних доказів надсилання копій апеляційної скарги іншим учасникам справи), колегія суддів Південно-західного апеляційного господарського суду залишає вказану апеляційну скаргу без руху з метою надання скаржнику можливості усунути вищезазначені недоліки, а саме:

-надати докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі 2684,00 грн;

-надати докази надсилання копії апеляційної скарги і доданих до неї документів листом з описом вкладення на адреси Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРІМ СЕРВІС та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях або відомості (квитанції) про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету Користувача ЄСІТС з описом документів.

Південно-західний апеляційний господарський суд звертає увагу учасників справи, що 18.10.2023 введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 № 3200-IX. Зокрема, приписами частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону, з урахуванням змін) унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Керуючись ст. ст. 174, 234, 258, 260 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.Апеляційну скаргу Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України на ухвалу Господарського суду Одеської області від 27.09.2023 про призначення експертизи у справі №916/2661/22 залишити без руху.

2.Встановити скаржнику строк для усунення недоліків, встановлених при поданні апеляційної скарги, протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

3.Роз`яснити скаржнику, що якщо не буде усунуто недоліки у строк, встановлений судом, апеляційна скарга вважається неподаною і підлягає поверненню.

4.Звернути увагу Державного закладу Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України на те, що у нього відсутній зареєстрований електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та повідомити про передбачений частиною шостою статті 6 Господарського процесуального кодексу України обов`язок останнього зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Попередити Державний заклад Спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій імені В.П. Чкалова Міністерства охорони здоров`я України, що відповідно до частини четвертої статті 170 Господарського процесуального кодексу України суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

СуддяК.В. Богатир

СуддяС.В. Таран

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114525400
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення

Судовий реєстр по справі —916/2661/22

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Постанова від 05.12.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні