Ухвала
від 30.10.2023 по справі 904/5645/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

30.10.2023м. ДніпроСправа № 904/5645/23

Суддя Бєлік В.Г. , розглянувши матеріали

за позовом Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка

до Приватного підприємства "Перша телекомунікаційна компанія", Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Любимівка

про стягнення заборгованості за договором надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету (Лот № 4), закупівлі яких здійснюється за рахунок субвенцій № ТД-58/21(4) від 23.09.2021

Катеринівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області (далі -позивач) звернулася до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з Приватного підприємства "Перша телекомунікаційна компанія" (далі - відповідач) заборгованість у загальному розмірі 194 134,59 грн, з яких:

- заборгованість з повернення попередньої оплати у розмірі 143 910,00 грн;

- пеня у розмірі 36 553,14 грн;

- штраф у розмірі 10 073,70 грн;

- інфляційні втрати у розмірі 3 597,75 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договорів надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету, закупівлі яких здійснюється за рахунок субвенцій: № ТД-56/21(1) від 23.09.2021 (ЛОТ № 1); № ТД-57/21(2) від 23.09.2021 (ЛОТ № 2); № ТД-58/21(4) від 23.09.2021 (ЛОТ № 4), щодо своєчасного надання послуг.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 24.10.2023 позовні вимоги Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області до Приватного підприємства "Перша телекомунікаційна компанія" про стягнення заборгованості у загальному розмірі 194 134,59 грн, виділено їх у самостійні провадження:

1. Позовні вимоги Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області до Приватного підприємства "Перша телекомунікаційна компанія" про стягнення заборгованості за договором надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету (Лот № 1), закупівлі яких здійснюється за рахунок субвенцій № ТД-56/21(1) від 23.09.2021, розглядати у межах справи № 904/5544/23.

2. Позовні вимоги Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області до Приватного підприємства "Перша телекомунікаційна компанія" про стягнення заборгованості за договором надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету (Лот № 2), закупівлі яких здійснюється за рахунок субвенцій № ТД-57/21(2) від 23.09.2021, виділити у самостійне провадження, з наступним присвоєнням єдиного унікального номера.

3. Позовні вимоги Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області до Приватного підприємства "Перша телекомунікаційна компанія" про стягнення заборгованості за договором надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету (Лот № 4), закупівлі яких здійснюється за рахунок субвенцій № ТД-58/21(4) від 23.09.2021, виділити у самостійне провадження, з наступним присвоєнням єдиного унікального номера.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 25.10.2023, позовним вимогам, а саме Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області до Приватного підприємства "Перша телекомунікаційна компанія" про стягнення заборгованості за договором надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету (Лот № 4), закупівлі яких здійснюється за рахунок субвенцій № ТД-58/21(4) від 23.09.2021, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи № 904/5645/23.

У зв`язку з роз`єднанням позовних вимог суд дійшов висновку, що позовна заява Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно приписів ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до положень пункту 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Суд звертає увагу позивача, що за змістом пункту 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, реєстрованим поштовим відправленням є поштове відправлення, яке приймається для пересилання з видачею розрахункового документа, пересилається з приписуванням до супровідних документів та вручається одержувачу під розписку. При цьому, розрахунковим документом є документ, встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Пунктом 61 "Правил надання послуг поштового зв`язку" передбачено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

За змістом положень вищевказаних Правил, доказом, що підтверджує прийняття оператором поштового зв`язку поштового відправлення для пересилання - є виданий ним відправникові розрахунковий документ встановленої форми, разом з тим, опис вкладення є підтвердженням того, які саме документи вкладені до поштового відправлення.

Аналогічні висновки викладені в постановах Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 03.08.2023 у справі №513/988/19, від 20.01.2022 у справі №916/1618/21.

В якості доказів надсилання відповідачу копії, поданої до суду, позовної заяви та доданих до неї документів, заявником надано фіскальний чек від 18.10.2023 та опис вкладення у експрес лист від 18.10.2023.

Дослідивши наданий позивачем опис вкладення у цінний лист 18.10.2023, господарський суд встановив, що у ньому в якості вкладення зазначено: Позовна заява з додатками - кількість предметів/аркушів 96, тобто у описі вкладення не зазначено поіменного переліку вкладення.

Також, наданий позивачем опис вкладення не містить номеру поштового відправлення, що унеможливлює ідентифікацію наданої послуги з відправлення відповідачу позову з доданими документами з описом вкладення. Тому не може бути взятий до уваги як належний та допустимий доказ направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 5 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що ставка судового збору за подання до господарського суду касаційних скарг у справі про банкрутство встановлюється у розмірі - 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Згідно з підпунктом 10 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції чинній на момент подачі заяви з грошовими вимогами), за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом ставка судового збору становила 2 розміри мінімальної заробітної плати.

Згідно з Законом України "Про державний бюджет України на 2023 рік" розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2023 складає 2 684,00 грн.

При цьому згідно з ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі застосовується коефіцієнт 0.8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Відповідно до постанови Великої Палати Верховного Суду від 16.11.2022 у справі №916/228/22 особи, які після 04.10.2021 подають до суду документи в електронній формі з використанням системи Електронний суд, мають правомірні очікування, що розмір судового збору, який підлягає сплаті ними, у такому разі буде розрахований із застосуванням понижуючого коефіцієнта, що прямо передбачено в Законі України Про судовий збір.

Позовну заяву подано до суду в електронній формі з використанням системи Електронний суд, тому при поданні касаційної скарги має застосовуватись коефіцієнт 0.8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Таким чином, з огляду на те, що позовну заяву подано в електронній формі через підсистему ЄСІТС "Електронний суд" судовий збір підлягає сплаті з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,8, який підлягає застосуванню, отже належною до сплати сумою судового збору у даному випадку є 2 147,20 грн. або 2 684,00 грн. в разі подання позову через канцелярію суду.

Відповідно до частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи зазначене, з метою усунення допущених недоліків, позивачу слід сплатити судовий збір у розмірі 2 147,20 грн. (в разі подання позовної заяви електронній формі через підсистему ЄСІТС "Електронний суд"), або 2 684,00 грн. в разі подання позову через канцелярію суду.

Відповідно до пункту 3 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Пунктом 1 частини 1 статті 163 ГПК України встановлено, що у позовах про стягнення грошових коштів ціна позову визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Суд зазначає, що обґрунтований розрахунок позовних вимог це такий розрахунок, що містить обчислення, порядок нарахування сум (множення, додавання, нарахування процентів та інше) та підстави такого нарахування, передбачені законом або умовами угоди, відображення проведених оплат, тощо.

Отже, оскільки судом було роз`єднано позовні вимоги, позивачу потрібно визначитись з ціною позову та надати обґрунтований розрахунок позовних вимог по договору № ТД-58/21(4) від 23.09.2021 із зазначенням сум, періодів прострочення, та періодів за які здійснено відповідні нарахування.

Окрім того Отже, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Національним законодавством України (ст. 172 Господарського процесуального кодексу України) передбачено забезпечення права відповідача на інформацію про подану позовну заяву та ознайомлення з її змістом і доданими документами, а також передбачено механізм реалізації такого права шляхом встановлення обов`язку позивача надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів до порушення провадження у справі.

Таким чином, право на справедливий суд, передбачене ст. 6 Конвенції, включає в себе обов`язок позивача належним чином інформувати відповідача про подання позову до суду шляхом направлення на його адресу копії позовної заяви з додатками. При чому, таке інформування повинно бути здійснене позивачем до порушення судом провадження по справі.

Також суд зазначає, що згідно правової позиції Вищого господарського суду України, викладеної, зокрема, у Постанові від 04.12.2012 по справі № 5/5005/7237/2012, виконання позивачем вимог процесуального законодавства, які він зобов`язаний вчиняти до подання позову, не може здійснюватися після порушення провадження у справі.

Отже, порушення провадження у справі до виконання позивачем вказаного обов`язку, не буде відповідати ст. 6 Конвенції

Відповідно до частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 174, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу протягом десяти днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- докази надіслання на адресу відповідача всіх доданих до позовної заяви (з усунутими недоліками) документів у відповідності до кількості аркушів, які подані заявником до позовної заяви з якою заявник звернувся до суду та зазначенням в описі номеру поштового відправлення та кількості аркушів кожного найменування, які позивач надіслав на адресу відповідача та розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий відправникові оператором поштового зв`язку;

- надати суду оригінал документа, що підтверджує сплату судового збору у розмірі 2 147,20 грн за подання позовної заяви у даній справі. (в разі подання позовної заяви електронній формі через підсистему ЄСІТС "Електронний суд"), або 2 684,00 грн. в разі подання позову через канцелярію суду.

- надати обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються по договору ТД-58/21(4) від 23.09.2021.

3. Роз`яснити, що у випадку невиконання позивачем вимог суду про усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя В.Г. Бєлік

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114526347
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5645/23

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні