Ухвала
від 17.10.2023 по справі 925/855/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"17" жовтня 2023 р. м. Черкаси справа № 925/855/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Боровика С.С. з помічником (за дорученням судді) Пастуховою О.С., за участю:

керуючий реструктуризацією: не з`явився,

боржник: не з`явився,

кредитори: не з`явились,

розглянувши у попередньому засіданні суду матеріали справи за заявою

боржника, ОСОБА_1 ,

про неплатоспроможність фізичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 29.08.2023 відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 , введено процедуру реструктуризації боргів боржника, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, призначено керуючим реструктуризацією боржника арбітражного керуючого Біленка Романа Івановича, попереднє засідання суду призначено на 17.10.2023.

Учасники у справі про неплатоспроможність були належним чином повідомлені про дату, час і місце попереднього засідання, однак не з`явились.

Відповідно до частини 1 статті 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, повідомленого належним чином про дату, час і місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, у зв`язку з чим суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами без участі учасників справи, які не з`явились.

У попередньому засіданні суду оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Дослідивши наявні у справі докази, суд встановив наступне.

30.08.2023 здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника.

Заява Акціонерного товариства «Таскомбанк» з вимогами до боржника надійшла до суду 21.09.2023, тобто у строк, встановлений для її подання.

02.10.2023 від керуючого реструктуризацією надійшло повідомлення про результати розгляду вимог кредитора, в якому визнає заявлені вимоги в повному обсязі.

Вимоги кредитора на суму 171 633,61 грн., з яких: 118 064,94 грн. - заборгованість по тілу кредиту, 10 957,42 грн. заборгованість по процентах, 42 611,25 грн. - заборгованість по щомісячних процентах, та 5 368,00 грн. судового збору (за подання заяви про визнання кредитором у даній справі).

Вимоги є обґрунтованими, підтвердженими розрахунком заборгованості, кредитним договором, паспортом кредиту, договором факторингу, платіжною інструкцією про сплату судового збору, а тому підлягають визнанню та включенню до реєстру вимог кредиторів у заявленому розмірі в порядку черговості, визначеної ст.133 Кодексу України з процедур банкрутства.

Заява товариства з обмеженою відповідальністю Фінансово-кредитний супермаркет з вимогами до боржника надійшла до суду 27.09.2023, тобто у строк, встановлений для її подання.

13.10.2023 від керуючого реструктуризацією надійшло повідомлення про результати розгляду вимог кредитора, в якому визнає заявлені вимоги частково на суму 338 090,40 грн. (борг за договором) та 5 368,00 грн. (судовий збір). Штрафні санкції на суму 32 804,94 грн., з яких 26 212,32 грн. - заборгованість по рахунку інфляції, 6 592,62 грн. - заборгованість за 3% річних, не визнає, мотивуючи тим, що воєнний стан в Україні введено з 24.02.2022 згідно з Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022, затвердженим Законом України від 24.02.2022 №2102- IX, дія якого наразі продовжена з 18.08.2023 на 90 діб, нарахування кредитором штрафних санкцій за невиконання Боржником зобов`язань за договором позики від 16.11.2021 в період з 24.02.2023 по 30.08.2023 є незаконним.

Вимоги кредитора на суму 370 895,34 грн., з яких: 142 200,00 грн. заборгованість за кредитом, 71 121,36 грн. заборгованість по відсотках, 124 769,04 грн. - заборгованість по комісії, 26 212,32 грн. - заборгованість по рахунку інфляції, 6 592,62 грн. - заборгованість за 3% річних, та 5 368,00 грн. судового збору (за подання заяви про визнання кредитором у даній справі).

Стаття 549 ЦК України передбачає, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Отже, згідно ЦК України неустойка має дві форми пеню і штраф. Предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Штраф нараховується за весь період прострочки.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання. Пеня нараховується лише за 6 місяців.

Варто звернути увагу, що інфляційні нарахування на суму боргу не є штрафною санкцією, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів внаслідок інфляційних процесів за весь час прострочення в їх сплаті. Інфляційні нарахування входять до складу грошового зобов`язання.

Сплата трьох процентів річних від простроченої суми (якщо інший їх розмір не встановлений договором або законом), так само як й інфляційні нарахування, не мають характеру штрафних санкцій і є способом захисту майнового права та інтересу кредитора шляхом отримання від боржника компенсації (плати) за користування ним коштами, належними до сплати кредиторові.

Вимоги є обґрунтованими, підтвердженими розрахунком заборгованості, договором про надання коштів у позику, платіжним дорученням про сплату судового збору, а тому підлягають визнанню та включенню до реєстру вимог кредиторів у заявленому розмірі в порядку черговості, визначеної ст.133 Кодексу України з процедур банкрутства.

Заява Акціонерного товариства «Сенс Банк» з вимогами до боржника надійшла до суду 29.09.2023, тобто у строк, встановлений для її подання.

13.10.2023 від керуючого реструктуризацією надійшло повідомлення про результати розгляду вимог кредитора, в якому визнає заявлені вимоги в повному обсязі.

Вимоги кредитора на суму 38 985,54 грн. основного боргу та 5 368,00 грн. судового збору (за подання заяви про визнання кредитором у даній справі).

Вимоги є обґрунтованими, підтвердженими розрахунком заборгованості, кредитним договором, паспортом кредиту, договором факторингу, платіжною інструкцією про сплату судового збору, а тому підлягають визнанню та включенню до реєстру вимог кредиторів у заявленому розмірі в порядку черговості, визначеної ст.133 Кодексу України з процедур банкрутства.

Заяв з вимогами до боржника від інших кредиторів в межах строку, встановленого частиною 1 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, до суду не надійшло.

Відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства:

ч.1ст.122. Подання кредиторами вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

ч.1ст.45. Конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

ч.2 ст.47. У попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна. За результатами попереднього засідання господарський суд постановляє ухвалу, в якій, серед іншого зазначаються розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів; розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів.

ч.2,4 ст.133. Витрати, пов`язані з провадженням у справі про неплатоспроможність (витрати на оплату судового збору, сплату винагороди і відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним своїх повноважень, оплату послуг спеціалістів для проведення оцінки майнових об`єктів, що підлягають продажу, а також витрати на проведення аукціону), відшкодовуються у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

Вимоги кредиторів, включені до реєстру вимог кредиторів, задовольняються у такій черговості:

1) у першу чергу задовольняються вимоги до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам, які перебувають/перебували у трудових відносинах із боржником, сплати аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування;

2) у другу чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів) та проводяться розрахунки з іншими кредиторами;

3) у третю чергу сплачуються неустойки (штраф, пеня), внесені до реєстру вимог кредиторів.

Вимоги кожної наступної черги задовольняються за рахунок коштів від продажу майна боржника після повного задоволення вимог попередньої черги, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У разі недостатності коштів, одержаних від продажу майна банкрута, для повного задоволення всіх вимог однієї черги вимоги задовольняються пропорційно до суми вимог, що належить кожному кредиторові однієї черги.

Керуючись статтями 45, 47, 122, 133 Кодексу України з процедур банкрутства, статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

І.Затвердити перелік конкурсних кредиторів, розмір їх вимог за грошовими зобов`язаннями, черговість задоволення кожної вимоги:

1) Акціонерного товариства «Таскомбанк»

171 633,61 грн. заборгованості (друга черга),

5 368,00 грн. витрат на оплату судового збору за подання заяви про визнання кредитором у даній справі (позачергово);

2) Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансово-кредитний супермаркет

370 895,34 грн. заборгованості (друга черга),

5 368,00 грн. витрат на оплату судового збору за подання заяви про визнання кредитором у даній справі (позачергово);

3) Акціонерного товариства «Сенс Банк»

38 985,54 грн. заборгованості (друга черга),

5 368,00 грн. витрат на оплату судового збору за подання заяви про визнання кредитором у даній справі (позачергово);

ІІ.Визначити наступні дати:

проведення зборів кредиторів 10.11.2023. Керуючому реструктуризацією письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, а також боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення;

проведення засідання суду, на якому буде розглянуто погоджений кредиторами план реструктуризації боргів або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів чи про закриття провадження у справі 06.12.2023 об 11 год. 15 хв. за місцезнаходженням Господарського суду Черкаської області (м. Черкаси, бульв. Шевченка, 307, к.312).

Ухвала суду набрала законної сили, однак може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду.

Повний текст ухвали складено 30.10.2023.

Суддя С.С. Боровик

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114527954
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —925/855/23

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні