Рішення
від 30.10.2023 по справі 926/3743/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2023 року м. ЧернівціСправа № 926/3743/23

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Байталюка В. Д., за участю помічниці судді Віщук О. П., розглянувши матеріали справи

за позовом акціонерного товариства «Чернівціобленерго»

до комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді»

про стягнення вартості необлікованої електричної енергії, внаслідок порушення ПРРЕЕ в сумі 8971,38 грн

Представники сторін не з`явилися.

1. Короткий зміст позовних вимог.

Акціонерне товариство «Чернівціобленерго» звернулося з позовом до комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» у змісті якого просить суд стягнути з відповідача вартість необлікованої електричної енергії в розмірі 8971,38 грн у зв`язку з порушенням останнім пункту 1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на бездоговірне споживання відповідачем електричної енергії, чим відповідач порушив пп. 7 п. 8.4.2 ПРРЕЕ (самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку), що підтверджується актом про порушення ПРРЕЕ № СV 0871 від 02.08.2021, за результатами розгляду якого комісією позивача було прийнято рішення про нарахування вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення відповідачем ПРРЕЕ в сумі 8971,38 грн, яке оформлено протоколом № 43 від 15.09.2021. На підставі вищевказаних фактів позивач просить стягнути з відповідача 8971,38 грн заборгованості за необліковану електричну енергію.

2. Короткий зміст заперечень проти позову комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді».

Комунальна установа «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» подала заяву в якій позовні вимоги визнала в повному обсязі. Крім того, просила суд розглядати справу за їхньої відсутності.

3. Хід розгляду справи та короткий зміст ухвал суду.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31.08.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Байталюку В. Д.

Ухвалою суду від 05.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 27.09.2023.

13.09.2023 від відповідача надійшла заява про визнання позову. Крім того, відповідач просив суд розглядати справу за відсутності директора, оскільки остання перебуватиме у відряджені.

У судовому засіданні, 27.09.2023, суд постановив протокольну ухвалу якою відклав підготовче засідання на 19.10.2023.

Представники сторін, 19.10.2023, у судове засідання не з`явилися.

Згідно частини першої статті 75 Господарського процесуального кодексу України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, можуть бути зазначені в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їх представників.

Відповідно до частин третьої та четвертої статі 185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього Кодексу.

Згідно статті 191 Господарського процесуального кодексу України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

З матеріалів справи не вбачається, що визнання позову відповідачем суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, станом на 28.08.2023 не містить інформації щодо обмеження повноважень керівниці комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» Олексійчук С. І., а тому суд приймає відзив про визнання позову.

4. Фактичні обставини справи, встановлені судом.

02.08.2021 уповноваженими представниками АТ «Чернівціобленерго» була здійснена перевірка дотримання комунальною установою «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі ПРРЕЕ) на об`єкті, розташованого за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 41. Цією перевіркою виявлено порушення, передбачене пп. 7 п. 8.4.2 ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку та без укладення відповідного договору.

Відповідно до п. 1.1.2 ПРРЕЕ, самовільне підключення з порушенням схеми обліку несанкціоноване (непогоджене) оператором системи підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі за схемою, не передбаченою проектними рішеннями та/або договором з оператором системи, та/або без укладення договору з оператором системи.

Згідно із п. 8.2.4 ПРРЕЕ, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Як вбачається із п. 8.4.2 глави 8.4 ПРРЕЕ, визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акту про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення, зокрема, і такого порушення, як самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку.

У зв`язку із зазначеним вище, на місці виявлення порушення представниками АТ «Чернівціобленерго» було складено акт про порушення № СV 0871 від 02.08.2021.

Акт був складений у присутності представника споживача директорки КУ «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» Олексійчук Світлани Іванівни, яка не надала жодних пояснень щодо складеного Акту та підписала його без зауважень. Примірник Акту про порушення ОСОБА_1 отримала наручно, про що свідчить підпис останньої.

Відповідно до п. 8.2.6 ПРРЕЕ, на підставі Акту про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Так, засідання комісії по розгляду Акту про порушення № CV 0871 від 02.08.2021 було призначено на 15.09.2021 о 10:00 за адресою: м. Чернівці, вул. Прутська, 23А, що зазначено в п. 11 Акту про порушення, а також попереджено, що у разі неявки на засідання комісії цей Акт розглядається без участі споживача або уповноваженої ним особи.

15.09.2021на засіданні комісії по розгляду Акту про порушення № CV 0871 від 02.08.2021 відповідач явку свого представника не забезпечив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення засідання комісії.

Рішенням комісії по розгляду зазначеного вище Акту, оформленим протоколом № 43 від 15.09.2021, було визначено обсяг та вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ в розмірі 2076 кВт*год, що складає 8971,38 грн.

Розрахунок добового обсягу споживання електроенергії проводився відповідно до п. 8.4.12 ПРРЕЕ, а саме: у разі виявлення у непобутового споживача порушень, зазначених у підпунктах 6-8 пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії через проводи (кабелі), якими здійснене самовільне підключення, у випадку підключення до трьох фаз розраховується за формулою 8,10.

Окрім того, розрахунок по вказаній формулі було проведено виходячи із наступного: І (сила струму) з найменшого допустимого тривалого струму, який може протікати через поперечну площу перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі та становить 38 A; t вик.с.п. 12 годин на добу; Ді сумарна кількість робочих днів від дня контрольного огляду до дня виявлення порушення та складає 23 дня; U номінальна фазна напруга 0,22 кВ; cos f 0,9.

Враховуючи те, що на засідання комісії з розгляду Акту відповідач не з`явився, протокол засідання комісії, розрахунок вартості необлікованої електричної енергії та розрахункові документи для оплати, було відправлено відповідачу, що підтверджується листом AT «Чернівціобленерго» від 22.11.2021 № 2031 та фіскальним чеком AT «Укрпошта» від 23.11.2021.

Згідно із абз. 2 п. 8.2.7 ПРРЕЕ, споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

Однак, вартість необлікованої електричної енергії в сумі 8971,38 грн, що визначена рішенням комісії по розгляду Акту відповідачем не оплачена, а тому позивач звернувся з даним позовом до суду за захистом своїх порушених прав.

5. Мотиви, якими керується суд та застосоване ним законодавство.

Правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище регулює Закон України «Про ринок електричної енергії».

Позивач є оператором системи розподілу, визначення якого надано у п. 56 статті 1 названого Закону: оператор системи розподілу юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності.

Згідно частин першої-четвертої статті 72 Закону України «Про ринок електричної енергії» роздрібний ринок функціонує для задоволення потреб споживачів у електричній енергії та пов`язаних з цим послуг.

Учасниками роздрібного ринку електричної енергії є споживачі, електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачам.

Постачання електричної енергії споживачу здійснюється електропостачальником за відповідним договором постачання електричної енергії споживачу, укладеним відповідно до правил роздрібного ринку.

Оператор системи передачі та оператори систем розподілу забезпечують приєднання електроустановок споживачів до електричних мереж у порядку, встановленому статтею 21 цього Закону.

Передачу та розподіл електричної енергії, що постачається споживачам, здійснюють оператор системи передачі та оператори систем розподілу відповідно до договорів, що укладаються із споживачем та/або постачальником електричної енергії відповідно до кодексу системи передачі, кодексу систем розподілу та правил роздрібного ринку.

Облік спожитої споживачем електричної енергії здійснюється постачальником послуг комерційного обліку.

Відносини між учасниками роздрібного ринку регулюються правилами роздрібного ринку та договорами між його учасниками. Правила роздрібного ринку оприлюднюються на офіційних веб-сайтах Регулятора та електропостачальників.

Згідно з пунктом 4 частини другої статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» правопорушеннями на ринку електричної енергії є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312.

Пунктом 1.2.1 ПРРЕЕ визначено, що на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Пунктом 2.1.5 ПРРЕЕ передбачено, що договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України на основі типового договору, що є додатком 3 до цих Правил.

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

Як стверджує позивач у позовній заяві, і це не спростовано відповідачем, між АТ «Чернівціобленерго» і КУ «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» не укладено договору про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, при цьому, відповідач здійснював споживання електричної енергії на об`єкті споживача за адресою: вулиця Головна, 41, місто Чернівці, що підтверджується Актом про порушення № CV 0871 від 02.08.2021.

У відповідності до положень п. 5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача (пп. 20).

Пунктом 5.1.1 ПРРЕЕ визначено, що оператор системи має право:

- на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до розрахункових засобів вимірювання електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживачів та інших учасників роздрібного ринку, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності оператора системи;

- проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії (підпункти 2, 3).

Пунктом 8.2.5 ПРРЕЕ передбачено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням: меж балансової належності; перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення; номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення; фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брав участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи або більше одного уповноваженого представника оператора системи, а відмова споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення підтверджується відеозйомкою.

Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта про порушення та викласти мотиви своєї відмови від його підписання, які зазначаються в акті про порушення або надаються (надсилаються) оператору системи окремим письмовим повідомленням.

Отже, Акт про порушення ПРРЕЕ № СV 0871 від 02.08.2021 складений з додержанням вимог п. 8.2.5 ПРРЕЕ, а саме: складений інспекторами Грищенком О. М. (посвідчення № 741/В), Лунгулом Р. Д. (посвідчення № 743/13) та Осипенком К. В. (посвідчення № 784/12) у присутності директорки комунальної установи Олексійчук С. І., яка підписала даний акт без зауважень.

Згідно з положеннями пункту 8.2.6 ПРРЕЕ, на підставі акту про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення. Оператор системи повинен вести журнал реєстрації засідань комісії з розгляду актів про порушення, в якому зазначаються дата проведення засідання; номер протоколу; склад комісії; склад запрошених на засідання комісії (представники Регулятора, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів); відмітка про присутність або відсутність споживача; перелік питань, які розглядалися на засіданні комісії; час розгляду кожного з питань, зміст окремої думки учасників комісії (у разі її наявності) та стислий зміст рішення. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії.

В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Пунктом 8.2.7 ПРЕЕ визначено, що кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Відповідно до пункту 8.4.1 ПРРЕЕ оператор системи визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог цієї глави.

Згідно з пунктом 8.4.2 ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Пунктом 8.4.6 ПРРЕЕ передбачено, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 6-8 пункту 8.4.2 цієї глави, положення цієї глави застосовуються за умови виявлення місця підключення до відповідних мереж, про що зазначається в акті про порушення та позначається на схемі (крім випадків, передбачених цим пунктом).

В акті про порушення зазначаються відомості про дії представників оператора системи, вжиті для виявлення місця підключення (наприклад, використання спеціальних технічних засобів (із зазначенням їх типу та способу застосування), здійснення часткового демонтажу будівельних конструкцій, оздоблювальних матеріалів та/або демонтажу приладів чи їх захисних панелей тощо).

У разі визнання споживачем факту здійснення самовільного підключення та ненадання оператору системи доступу до приміщень об`єкта споживача та/або дозволу здійснювати на його об`єкті демонтаж будівельних конструкцій та/або оздоблювальних матеріалів для виявлення місця підключення, про що зазначається в акті про порушення, положення цієї глави застосовуються без виявлення місця підключення. У цьому разі в акті про порушення зазначається ділянка електричної мережі, до якої здійснено самовільне підключення.

Згідно з пунктом 8.4.12 ПРРЕЕ у разі виявлення у непобутового споживача порушень, зазначених у підпунктах 6-8 пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії через проводи (кабелі), якими здійснене самовільне підключення, у випадку підключення до трьох фаз розраховується за формулою 8, 10 (W доб.с.п., кВт·год), розраховується за формулою:

W доб.с.п. = Pс.п. t вик.с.п., (8)

де Pс.п. потужність самовільного підключення (кВт), що розраховується за формулами:

у разі підключення до однієї фази: P с.п. = I · U ном.фаз ·cosf (9)

у разі підключення до трьох фаз: P с.п. = 3 · I · U ном.фаз ·cosf (10),

де І сила струму, що може протікати по колу самовільного підключення, визначена згідно з главою 1.3 ПУЕ, А;

Uном.фаз. номінальна фазна напруга, кВ;

косинус кута між фазною напругою U фаз та струмом навантаження, який протікає тією самою фазою, визначений на підставі показів відповідних засобів вимірювальної техніки, повірених у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології. У разі відсутності у представників оператора системи відповідних засобів вимірювальної техніки приймається рівним 0,9;

t вик.с.п. час використання самовільного підключення протягом доби (приймається рівним 12 год/добу).

Розрахунок по вказаній формулі було проведено виходячи із наступного: І (сила струму) з найменшого допустимого тривалого струму, який може протікати через поперечну площу перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі та становить 38 A; t вик.с.п. - 12 годин на добу; Ді сумарна кількість робочих днів від дня контрольного огляду до дня виявлення порушення та складає 23 дня; U номінальна фазна напруга 0,22 кВ; cos f 0,9.

Відповідно до виконаного розрахунку загальна кількість необлікованої електричної енергії складає 2076 кВт/год, що становить у сумі 8971,38 грн в тому числі ПДВ 1495,23 грн.

В матеріалах справи наявний розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ, згідно якого вартість необлікованої електричної енергії становить 8971,38 грн.

Докази скасування рішення про нарахування вартості необлікованої електричної енергії, внаслідок порушення ПРРЕЕ, яке оформлене протоколом № 43 від 15.09.2023, на час розгляду справи у суду відсутні, отже воно є чинним та підлягає виконанню.

Враховуючи те, що відповідач на день розгляду спору нараховану вартість необлікованої електричної енергії в сумі 8971,38 грн не спростував, матеріали справи не містять доказів сплати вартості необлікованої електричної енергії в сумі 8971,38 грн суд приходить висновку, що вимога позивача є обґрунтованою та доведеною.

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Згідно з пункту 4 частини третьої статті 129 Конституції України та частини першої статті 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно частини першої статті 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до статті 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами частини першої статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить висновку, що позовні вимоги про стягнення вартості необлікованої електричної енергії, внаслідок порушення ПРРЕЕ у сумі 8971,38 грн підлягають задоволенню.

6. Висновки за наслідками розгляду справи.

За результатами розгляду справи суд дійшов до висновку, що зафіксоване в Акті про порушення вчинене споживачем порушення ПРРЕЕ мало місце в дійсності, рішення комісії з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ прийнято повноважним складом комісії у відповідності до норм ПРРЕЕ, вартість необлікованої електричної енергії унаслідок допущеного відповідачем порушення ПРРЕЕ на суму 8971,38 грн визначена нормативно правильно і не сплачена відповідачем на вимогу позивача.

7. Розподіл судових витрат.

Пунктом 2 частини першої, частиною четвертою статті 129 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Відповідно до приписів частини третьої статті 7 Закону України «Про судовий збір» та статті 130 Господарського процесуального кодексу України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З огляду на визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, позивачу слід повернути 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову за платіжною інструкцією № 602 від 04.04.2023, що складає 1342,00 грн та оригінал якого знаходиться в матеріалах справи, решту судового збору покласти на відповідача з вини якого спір доведено до вирішення в судовому порядку.

З урахуванням положення частини п`ятої статті 240 Господарського процесуального кодексу України, оскільки учасники справи в судове засідання 19.10.2023 не з`явилися, рішення складено та підписано 30.10.2023.

Керуючись статтями 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1.Позов акціонерного товариства «Чернівціобленерго» до комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» про стягнення вартості необлікованої електричної енергії, внаслідок порушення ПРРЕЕ в сумі 8971,38 грн задовольнити.

2.Стягнути з комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» (58000, м. Чернівці, вул. Головна, 41, код ЄДРПОУ 44306871) на користь акціонерного товариства «Чернівціобленерго» (58008, м. Чернівці, вул. Прутська, 23-А, код ЄДРПОУ 00130760) заборгованість за необліковану електричну енергію в сумі 8971,38 грн та судовий збір у розмірі 1342,00 грн.

3.Повернути акціонерному товариству «Чернівціобленерго» (58008, м. Чернівці, вул. Прутська, 23-А, код ЄДРПОУ 00130760) з державного бюджету України судовий збір в сумі 1342,00 грн.

Позивач акціонерне товариство «Чернівціобленерго» (58008, м. Чернівці, вул. Прутська, 23-А, код ЄДРПОУ 00130760).

Відповідач комунальна установа «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» (58000, м. Чернівці, вул. Головна, 41, код ЄДРПОУ 44306871).

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення (якщо оголошено вступну та резолютивну частини рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи з дня складання повного судового рішення).

Суддя Володимир БАЙТАЛЮК

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114527969
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/3743/23

Судовий наказ від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Рішення від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні