Рішення
від 17.10.2023 по справі 335/5591/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5591/23 2/335/2187/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 жовтня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Крамаренко І.А., за участі секретаря Зайцевої С.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кам`яногірська 16» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком, -

ВСТАНОВИВ:

23.06.2023 ОСББ «Кам`яногірська 16», в особі представника - адвоката Васковського О.А. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач, будучи співвласником квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , всупереч рішенню загальних зборів членів ОСББ «Кам`яногірська, 16», оформленому протоколом від 29.12.2018, з січні 2020 року не сплачує обов`язкові щомісячні внески на утримання будинку та прибудинкової території для житлових приміщень. Станом на 31.05.2023, по особовому рахунку НОМЕР_1 , утворилася заборгованість у розмірі 4 522,68 грн., у зв`язку із чим позивач звернувся до суду.

Посилаючись на зазначені обставини, позивач просить стягнути з відповідача на його користь заборгованість у розмірі 4 522 грн. 68 коп., а також стягнути з відповідача на користь позивача понесені витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 684 грн. 00 коп., та витрати на правничу допомогу у розмірі 2000,00 грн.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 27 червня 2023 року відкрито провадження у справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кам`яногірська 16» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком, у порядку спрощеного позовного провадження та призначено у справі судове засідання, з повідомлення (викликом) сторін.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 21 вересня 2023 року, визнано обов`язковою явку представника позивача ОСББ «Кам`яногірська 16» по цивільній справі за позовом ОСББ «Кам`яногірська 16» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком.

Представник позивача надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги просить задовольнити у повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про час і місце судового засідання повідомлявся шляхом направлення судових повісток поштовою кореспонденцією, причини неявки у судове засідання відповідач не повідомив, правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності суду не надав.

Оскільки, представник позивача не заперечує проти розгляду справи у відсутності відповідача, на підставі документів наявних у матеріалах справи з ухваленням заочного рішення, тому суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів, відповідно з п. 2 ч. 1 ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Суд, дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами у межах заявлених позовних вимог, приходить до наступного висновку

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ст.ст. 13, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі-Закон України «Про ОСББ») та Статутом об`єднання.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про ОСББ» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Судом встановлено, що співвласником квартири за адресою: АДРЕСА_1 є: ОСОБА_1 , частка власності 1/2, що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 332570816 від 17.05.2023. Загальна площа вказаної квартири становить 44,34 кв.м.

Позивач звертався до суду в порядку наказного провадження про стягнення з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вищезазначеної суми заборгованості, проте ухвалою суду від 25 травня 2023 року заявнику відмовлено у видачі судового наказу, у зв`язку із смертю співвласника ОСОБА_2

ОСББ «Кам`яногірська, буд.16» (ідентифікаційний код юридичної особи 40084201) є юридичною особою, створеною власниками квартир цього будинку.

ОСББ « АДРЕСА_2 », було зареєстровано 26.10.2015, з метою забезпечення і захист прав співвласників, належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та Статутом.

29.12.2018 загальними зборами Об`єднання (протокол загальних зборів ОСББ «Кам`яногірська 16» № 29-12/18 від 29.12.2018) був затверджений розмір внесків, що спрямовується на управління багатоквартирним будинком та прибудинкової території, який складає для власників квартир та нежитлових приміщень 6,00 грн. 1 м.кв. (а с. 12-13).

На підставі затвердженого загальними зборами тарифу, на особовий рахунок НОМЕР_1 , який закріплений за квартирою № 84 , здійснюються нарахування зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком.

Оскільки загальна площа приміщення квартири АДРЕСА_4 , складає 44,34 кв.м., щомісячний внесок, який підлягає сплаті відповідачем, становить 266,04 грн., що підтверджується наведеною у позовній заяві таблицею нарахувань та сплат (а.с. 15).

У зв`язку з чим, за період з січня 2022 по 31.05.2023 у відповідача виникла заборгованість у розмірі 4522,68 грн., особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Згідно ч. 4 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку належить визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднання.

Згідно до ч. 5 ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

У відповідності до частини 6 статті 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Зазначеному обов`язку кореспондує право ОСББ вимагати від співвласника своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, передбачене абз. 4 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як вбачається з положень ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» відповідач, як співвласник багатоквартирного будинку, зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів Об`єднання, не порушувати інтереси інших співвласників, дотримуватись вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) обов`язок відповідача сплачувати на користь позивача внески є його зобов`язанням, а за змістом положень ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Приймаючи до уваги, що відповідачем не було жодним чином доведено, що у нього відсутній борг перед позивачем, при цьому, позивачем на підтвердження своїх вимог надано відповідні докази, які відповідачем, також не спростовано, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості зі сплати внесків на оплату витрат на утримання багатоквартирного будинку є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 133 ЦПК України, витрати на професійну правничу допомогу відносяться до судових витрат, як витрати, пов`язані з розглядом справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови у позові - на позивача.

Порядок визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу, розподілу витрат між сторонами визначається ст. 137 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до ч. 3 ст. 137 ЦПК України, для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Участь адвоката, який представляє інтереси позивача у справі і факт надання правової допомоги підтверджено Договором про надання правничої допомоги № 07-05/23 від 18.05.2023, додатковою угодою №2 до договору про надання правничої допомоги від 12.06.2023, актом приймання-передачі від 22.06.2023, який містять опис наданих послуг (робіт) про оплату правової допомоги.

Виходячи з виконаних адвокатом послуг, розміру позовних вимог, складності справи, кількості витрачених адвокатом годин на надання правової допомоги позивачу, суд приходить до висновку, що розмір витрат, понесених позивачем, на правничу допомогу, у сумі 2 000,00 гривень, є обґрунтованим та, на підставі ч. 2 ст. 141 ЦПК України, підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 12, 76, 77, 81, 89, 133, 137, 141, 229, 247, 263, 264, 274, 279, 280-283, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кам`яногірська 16» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кам`яногірська 16» заборгованість зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком, за період з 01 січня 2022 по 31 травня 2023, у розмірі 4 522 (чотири тисячі п`ятсот двадцять дві) грн. 68 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кам`яногірська 16», судовий збір у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп. та витрати на правничу допомогу у розмірі 2 000 (дві тисячі) гривень 00 копійок, а всього стягнути 4 684 (чотири тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень 00 копійок

Повне судове рішення складено 20 жовтня 2023 року.

Копію заочного рішення направити сторонам, які не з`явились в судове засідання, в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подана заява про перегляд заочного рішення, або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі у 30-денний строк з дня проголошення судового рішення, апеляційної скарги. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кам`яногірська 16» (місце знаходження: м. Запоріжжя, вул. Кам`яногірська, буд. 16, кв. 1, ЄДРПОУ 40084201, р/р НОМЕР_2 , ПАТ АБ «Укргазбанк» м. Київ, МФО 320478);

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 ).

Суддя: І.А. Крамаренко

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114530416
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості зі сплати внесків на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком

Судовий реєстр по справі —335/5591/23

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні