Рішення
від 10.10.2023 по справі 291/206/23
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/206/23

2/291/177/23

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

10 жовтня 2023 року

Ружинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Митюк О.В.,

за участю секретаря Герасимчук Н.П.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Химчука В.Л.,

розглянувши у відкритому спрощеному позовному провадженні в смт.Ружині Житомирської області цивільну справу за позовом

ОСОБА_2

до Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Ружинський»

про розірвання договору оренди землі,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з позовом до СВК «Ружинський» про розірвання договору оренди землі.

Позовні вимоги мотивує тим, що вона є власником земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 6,68 га, кадастровий номер 1825286300:02:000:0244, яка розташована в адміністративних межах Ружинської селищної ради (за межами с.Топори) та передана їй для ведення товарного сільськогосподарського виробницва.

1 серпня 2013 року між СВК «Ружинський», як орендарем та ОСОБА_2 як орендодавцем був укладений договір оренди землі б/н щодо передачі у строкове платне користування зазначеної вище земельної ділянки.

28 грудня 2015 року між сторонами укладено Додаткову угоду про внесення змін до Договору.

Право оренди за Відповідачем зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 21.10.2013 року у відповідності з рішеннями про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний № 7638947.

Відповідно до п. 8 Договору він укладений на 10 років, земельна ділянка передана для ведення товарного с/г використання (п.15 Договору).

Відповідно до п.9 Договору «орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 11509,64 грн. за 1 рік оренди земельної ділянки, що становить 5% від нормативно-грошової

оцінки земельної ділянки. Оплата проводиться в натуральній формі, с/г продукцією послугами, коштами. Тобто укладеним договором оренди землі передбачено поєднання трьох різних форм справляння орендної плати: натуральної, відробіткової та грошової. Орендна плата вноситься у такі строки до 31 грудня (п.11 Договору).

Визначено місце виконання зобов`язання з виплати орендної плати - місце проживання орендодавця, виходячи зі змісту договору та вимог ч.4 ст.532 ЦК України.

Відповідачем не здійснено виплату орендної плати згідно договору оренди землі за період 2020 - 2022 роки за місцем виконання такого зобов`язання, зокрема орендар не виконує свої обов`язки зі сплати орендної плати в натуральній та відробітковій формі, чим порушує один із фундаментів на якому базується цивільне право - обов`язковість договору.

Відповідно до пункту 38 Договору, його дія припиняється шляхом розірвання: за взаємною згодою сторін; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також інших підстав, визначених законом.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги з підстав викладених в позові, та просив суд їх задовольнити. Зазначив, що неналежне виконання умов договору, а саме невиконання обов`язку зі сплати орендної плати (несвоєчасна та не у повному обсязі сплата) є порушенням умов Договору та Закону України «Про оренду землі», яке дає право орендодавцю вимагати розірвання такого договору, оскільки зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував щодо задоволення позовних вимог за їх безпідставністю. Подав відзив на позов.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи дослідивши матеріали справи встановив наступне.

Судом встановлено, що позивачка є власником земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 6,68 га, кадастровий номер 1825286300:02:000:0244, яка розташована в адміністративних межах Ружинської селищної ради (за межами с.Топори) та передана їй для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що стверджується державним актом серії ЖТ №035742 виданим 15.06.2004 року Ружинською районною державною адміністрацією (а.с.9). Дану земельну ділянку позивачка отримала у спадок від своєї матері ОСОБА_3 , відповідно свідоцтва про право на спадщину за законом виданого 18.08.2011 року в.о. державного нотаріуса Ружинської державної нотаріальної контори (а.с.10).

1 серпня 2013 року між СВК «Ружинський», як орендарем та ОСОБА_2 як орендодавцем був укладений договір оренди землі б/н щодо передачі у строкове платне користування зазначеної вище земельної ділянки (а.с.12-14).

28 грудня 2015 року між сторонами укладено Додаткову угоду про внесення змін до Договору (а.с.15).

Право оренди за Відповідачем зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 21.10.2013 року у відповідності з рішеннями про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний № 7638947 (а.с.16).

Відповідно до п. 8 Договору він укладений на 10 років, земельна ділянка передана для ведення товарного с/г використання (п.15 Договору).

Відповідно до п.9 Договору «орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 5529,06 грн. за 1 рік оренди земельної ділянки, що становить 3% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки. Оплата проводиться в натуральній формі, с/г продукцією, с/г послугами. Тобто укладеним договором оренди землі передбачено поєднання трьох різних форм справляння орендної плати: натуральної, відробіткової та грошової. Орендна плата вноситься у такі строки до 31 грудня (п.11 Договору).

Відповідно п.9, Додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі від 28.12.2015 року, кадастровий номер земельної ділянки 1825286300:02:000:0244 викладено у такій редакції.

«Орендна плата вноситься Орендарем у формі і розмірі 11 509.64 грн. за 1 рік оренди земельної ділянки , що становить 5% від нормативно грошевої оцінка земельної ділянки, оплата проводиться в натуральній формі,с/г продукцією,с/г послугами,коштами.

У п.12 Договору зафіксовано,що передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами , накладними.

Відповідно ст. 526 ЦК України, цивільне законодавство містить загальні умови виконання зобов`язання, що полягають у його виконанні належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умоє та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Це правило є універсальним і підлягає застосуванню до виконання як договірних, так і недоговірних зобов`язань. Недотримання умов виконання призводить до порушення зобов`язання.

Згідно з п. 6 ст. 3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність. Тлумачення як ст. 3 ЦК України загалом, так і п. 6 цієї статті, свідчить, що загальні засади (принципи) цивільного права мають фундаментальний характер та інші джерела правового регулювання, передусім акти цивільного законодавства, повинні відповідати змісту загальних засад. Це проявляється, зокрема, в тому, що загальні засади (принципи) є по своїй суті нормами прямої дії. Усталеним як у цивілістичній доктрині, так і в судовій практиці під принципами виконання зобов`язань розуміються загальні засади, згідно з якими здійснюється виконання зобов`язання. Як правило, виокремлюється декілька принципів виконання зобов`язань, серед яких: належне виконання зобов`язання; реальне виконання зобов`язання; справедливість добросовісність та розумність (ч.3 ст. 509 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 2 Закону України «Про оренду землі» (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються ЗК України, ЦК України, цим Законом, законами України, іншими нормативно- правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (частина перша статті 626 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно з частиною першою статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Орендою землі є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності (стаття 1 Закону, частина перша статті 93 ЗК України).

Відповідно до статті 13 Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідне до статте 15 Закону однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю). формах.

Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати (стаття 22 Закону).

Згідно з Типовим договором оренди землі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 року № 220 (у редакці чинній на час виникнення спірних правовідносин) розмір орендної плати зазначається у: грошовій формі - у гривнях із зазначенням способів внесення за земельні ділянки приватної власності, а за земельні ділянки державної або комунальної власності також із зазначенням відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки або розміру земельного податку; натуральній - перелік, кількість або частка продукції, одержуваної із земельної ділянки, якісні показники продукції, місце, умови, порядок, строки, поставки; відробітковій - види, обсяги,строки і місце надання послуг, види, обсяги, строки і місце виконання робіт.

Як вбачається з досліджуваних доказів, матеріалах справи не містять посилання на узгоджений сторонами розмір таких форм орендної плати як натуральна та відробіткова, є лише вказівка, що вони можуть бути визначені сторонами, оскільки передбачені Типовим договором.

Відповідно до умов Договору сторони визначили єдину форму орендної плати - грошову, в розмірі 1,5% від проіндексованої грошової оцінки земельної ділянки - 335,00 грн. Запис у пункті 9 Договору про натуральну (видати сільськогосподарську продукцію) та відробіткову (надати послуги) форми внесений згідно з вимогами Типового договору.

Відповідно Стаття 532 ЦК України - місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі.

Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться:

1) за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна;

2) за зобов`язанням: про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові;

3) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна) , якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання;

4) за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов`язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов`язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов`язаних із зміною місця виконання;

5)за іншим зобов`язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника.

Зобов`язання може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

В вищевказаному договорі оренди землі від 01.08.2013 року місце виконання договору оренди - місце виплати орендної плати с/г продукцією, с/г роботами не вказане. У договорі сторони не вказали вид, кількість, ціну с/г продукції, види с/г робіт.

Тобто орендодавець, який бажає отримати орендну плату в натуральному вигляді мав звернутися при виплаті орендної плати до відповідача з відповідною вимогою, обравши самостійно вид продукції, її кількість по запропонованій орендарем ціні.

Як вбачається з пояснень учасників справи позивач отримував орендну плату вчасно у грошовому виді. Будь-яких претензій щодо невиплати орендної плати у вигляді с/г продукції, с/г послугами до СВК «Ружинський» не пред`являв. Так як і не надав суду будь-яких доказів щодо порушення його прав при розрахунках відповідачем суми орендної плати.

На підставі вищевикладеного, суд не вбачає підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст.5, 12, 13, 81, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 до Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Ружинський» про розірвання договору оренди землі - відмовити.

Повне рішення по справі складено 13 жовтня 2023 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і.к. НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;.

Відповідач: Сільськогосподарський виробничий кооператив «Ружинський», місце розташування:13601, Житомирська область, Бердичівський район, смт.Ружин, вул.Київська, буд.2;.

Суддя О. В. Митюк.

СудРужинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114534145
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —291/206/23

Постанова від 06.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Постанова від 06.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні