Рішення
від 10.10.2023 по справі 359/6112/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/359/2048/2023

Справа №359/6112/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

10 жовтня 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Семенюти О.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Моргушко Л.В.,

за участю представника позивача Кулєшова С.І.,

розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чубинське» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг,

встановив:

1. Короткий зміст позовних вимог.

У червні 2023 року ОСББ «Чубинське» звернулось до суду з вказаним позовом та посилається на те, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 . Позивач здійснює управління означеним будинком та надає відповідачу послуги з утримання будинку та прибудинкової території. У зв`язку з тим, що ОСОБА_1 ухиляється від оплати наданих послуг, у відповідача виникла заборгованість зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, опалення, а також у ремонтний та резервний фонд за період часу з 1 травня 2020 року по 1 червня 2023 року в розмірі 31622 гривень 82 копійок. Крім того, ОСББ «Чубинське» має право на отримання суми інфляції за час прострочення виконання грошових зобов`язань в розмірі 6905 гривень 52 копійок та три відсотки річних від прострочених сум в розмірі 1390 гривень 54 копійок.

Тому ОСББ «Чубинське» просить суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованість зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, опалення, а також у ремонтний та резервний фонд за період часу з 1 травня 2020 року по 1 червня 2023 року з урахуванням інфляційних нарахувань та трьох процентів в загальному розмірі 39918 гривень 88 копійок.

2. Процесуальні дії у справі. Ставлення учасників справи до позову.

Зі змісту протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23 червня 2023 року (а.с.44) вбачається, що цивільна справа за позовом, пред`явленим ОСББ «Чубинське», була розподілена судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області Семенюті О.Ю.

Ухвалою судді Бориспільського міськрайонного суду від 6липня 2023 року (а.с.49) було відкрито провадження у цивільній справі та вирішено розгляд цивільної справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження.

На підставі ухвали Бориспільського міськрайонного суду, занесеної до протоколу судового засідання від 10 жовтня 2023 року (а.с.66-70), був проведений заочний розгляд цивільної справи у відсутності відповідача.

Представник позивача ОСОБА_2 підтримує позов та наполягає на його задоволенні.

ОСОБА_1 у судове засідання повторно не з`явився, був у встановленому порядку повідомлений про час та місце розгляду цивільної справи, що підтверджується поштовою кореспонденцією (а.с.55, 62).

3. Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 . Ця обставина підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №336328247 від 20 червня 2023 року (а.с.13-14).

Відповідно до п.1.1 статуту ОСББ «Чубинське» (а.с.19-30) об`єднання створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , відповідно Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно з п.2.1 статуту метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів.

Відповідно до п.4.2 статуту ОСББ «Чубинське» сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників. Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно з п.5.2 статуту співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Протоколами загальних зборів ОСББ «Чубинське», проведених 31 січня 2020 року (а.с.36) та 17 січня 2023 року (а.с.37-43) затверджені розміри витрат на утримання будинку та на опалення.

Спірні правовідносини регулюються Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

4. Норми права, якими керується суд при вирішенні спору.

Відповідно до ч.1, ч.4 ст.4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно з ч.1 ст.18 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання зобов`язане забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам, а також забезпечувати дотримання інтересів усіх співвласників при встановленні умов і порядку володіння, користування і розпорядження спільною власністю, розподілі між співвласниками витрат на експлуатацію та ремонт спільного майна.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно з ч.1, ч.3 ст.20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Відповідно до ч.1 ст.599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно з ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За правилами ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

5. Мотиви, якими керується суд при вирішенні спору.

Встановлено, що ОСББ «Чубинське» забезпечує утримання спільного майна багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 . Всупереч ч.1 ст.81 ЦПК України ОСОБА_1 не подав докази на підтвердження сплати ним внесків на утримання будинку та прибудинкової території, опалення, а також у ремонтний та резервний фонд за період часу з 1 травня 2020 року по 1 червня 2023 року. Тому у нього виникла заборгованість по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в загальному розмірі 31622 гривень 82 копійок. Ця обставина підтверджується письмовим розрахунком, поданого позивачем (а.с.11-12).

При цьому, у зв`язку з несвоєчасним здійсненням оплати послуг зутримання будинківі спорудта прибудинковихтериторій за означений період часу ОСОБА_1 позивачем було нараховано суму інфляції за час прострочення виконання грошових зобов`язань в розмірі 6905 гривень 52 копійок та три відсотки річних від прострочених сум в розмірі 1390 гривень 54 копійок, що також підтверджується відповідним розрахунком (а.с.11-12). Суд враховує, що відповідачем відзиву на позов та доказів на спростування позовних вимог суду не надано.

Зважаючи на те, що ОСОБА_1 ухиляється від добровільного погашення заборгованості, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь ОСББ «Чубинське» заборгованість зісплати внесківна утриманнябудинку таприбудинкової території,опалення,а такожу ремонтнийта резервнийфонд заперіод часуз 1травня 2020року по1червня 2023року врозмірі 31622гривень 82копійок,інфляцію зачас простроченнявиконання грошовихзобов`язань врозмірі 6905гривень 52копійок татри відсоткирічних відпрострочених сумв розмірі1390гривень 54копійок,а всьогов загальномурозмірі 39918гривень 88копійок.

6. Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

ОСББ «Чубинське» сплатило судовий збір в розмірі 2684 гривень 00 копійок, що підтверджується платіжною інструкцією №495 від 22 червня 2023 року (а.с.10). Оскільки пред`явлений позов задоволений повністю, з ОСОБА_1 на користь позивача належить стягнути витрати на оплату судового збору в розмірі 2684 гривень 00 копійок.

Керуючись п.2 ч.1, ч.3 ст.258, абз.1 ч.6 ст.259, ст.ст.263-265та ч.6 ст.268, 280-284 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чубинське» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чубинське» заборгованість зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, опалення, а також у ремонтний та резервний фонд за період часу з 1 травня 2020 року по 1 червня 2023 року в розмірі 31622 гривень 82 копійок, інфляцію за час прострочення виконання грошових зобов`язань в розмірі 6905 гривень 52 копійок та три відсотки річних від прострочених сум в розмірі 1390 гривень 54 копійок, а всього в загальному розмірі 39918 гривень 88 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чубинське» витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684 гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте Бориспільським міськрайонним судом Київської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення суду позивачем може бути подана апеляційна скарга Київському апеляційному суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення суду складений 13 жовтня 2023 року.

Суддя: О.Ю. Семенюта

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114534307
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —359/6112/23

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні