Рішення
від 23.10.2023 по справі 404/5976/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/5976/23

Номер провадження 2/404/1348/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда

в складі: головуючого судді - Павелко І.Л.

за участі секретаря - Ковальової М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому справу за позовом Керівника Кропивницької окружної прокуратури в інтересах держави, уповноваженим якої виступає: Національна служба здоров`я України, Кропивницька міська рада, Комунальне некомерційне підприємство «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування особи яка потерпіла від злочину, -

ВСТАНОВИВ:

Керівник Кропивницької окружної прокуратури в інтересах держави, уповноваженим якої виступає: Національна служба здоров`я України, Кропивницька міська рада, Комунальне некомерційне підприємство «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» звернувся з позовною заявою до ОСОБА_1 в якому просить стягнути витрати на лікування особи яка потерпіла від злочин гр. ОСОБА_2 в розмірі 13100 грн.70 коп. та потерпілого гр. ОСОБА_3 401 грн.60 коп.

Відповідач надав до суду заяву де погодився з позовом.

Ухвалою судді від 24.08.2023 року відкрито спрощене позовне провадження у цивільній справі та призначено до розгляду.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до вмотивованого рішення про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно ухвали Кіровського районного суду м. Кіровограда від 10.11.2022 у кримінальній справі №404/6249/22, що набрала законної сили 18.11.2022 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України та звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст.46 КК України узв язку з примиренням винного з потерпілим.

Однак позов в межах кримінального судочинства про стягнення з ОСОБА_1 витрат на лікування потерпілого не заявлявся.

Вимоги про відшкодування шкоди у цьому разі вирішуються в порядку вільного судочинства.

Так, судом під час розгляду кримінального провадження встановлено, що 08.10.2022 року близько 15 години 54 хвилин ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , керуючи технічно справним автомобілем марки «Citroen С4», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить на праві приватної власності ОСОБА_4 , здійснюючи рух по вул. Академіка Корольова Кропивницького зі сторони вул. Шатило, наближаючись до нерегульованого перехрестя з вул. Бєляєва, проігнорував вимоги п.п.1.5, 2.3 (б) ПДР України (п. Дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших осіб не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю або здоров`ю громадян, завдавати матеріальних збитків; п.2.3 Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов`язаний: б) бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, технічним станом транспортного засобу і не відволікатися від керування цим засобом у дорозі), проявивши 5исту неуважність і безпечність до забезпечення елементарних вимог безпеки, чим позбавив себе можливості вірно оцінювати дорожню обстановку та безпечно керувати автомобілем.

У подальшому, маючи намір виконати маневр повороту ліворуч на проїзну :ину вулиці Бєляєва, наближаючись до пішохідного переходу по вказаній щі, який був помічений дорожніми знаками 5.38.1, 5.38.2 «Пішохідний перехід», та дорожньою розміткою 1.14.1, не вибрав безпечної швидкості руху керованого транспортного засобу, чим позбавив себе можливості вірно оцінювати дорожню обстановку та безпечно керувати ним, не вжив заходів для вирішення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, не впевнившись у відсутності пішоходів на пішохідному переході, яким може бути створена безпека для руху, проявивши особисту неуважність і безпечність, продовжив та під час проїзду пішохідного переходу, не надавши перевагу в русі пішоходу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який переходив проїздну частину по пішохідному переходу з ліва на право по ходу його руху, з необережності допустив наїзд на нього, чим грубо порушив вимоги п.18.1 ПДР України (п. 11.1 Водій транспортного засобу, що наближається до регульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу ходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека).

У результаті дорожньо-транспортної пригоди пішохід ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , згідно висновку судово-медичної еспертизи №605 від 21.10.2022 року отримав тілесні ушкодження у вигляді:

критого субкапітального перелому шийки лівої стегнової кістки зі зміщенням, і відносяться до категорії середнього ступеня тяжкості, які викликали ивалий розлад здоров`я, строком понад 21 добу.

Потерпілий ОСОБА_2 внаслідок злочинних дій ОСОБА_1 в період 08.10.2022 по 18.10.2022 року перебував на стаціонарному лікуванні у травматологічному відділенні КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» та на його лікування закладом витрачено кошти на загальну суму 13502,30 грн. (10 л/дн. х 1 350,23 грн. = 1502,30 грн.), а тому саме така сума повинна бути стягнута з відповідача, казаний розрахунок підтверджено листом КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» від 28.02.2023 за №431.

Так, згідно проведеного розрахунку витрати на 1 ліжко-день складають:

-оплата праці і нарахування на заробітку плату = 7784,2 грн.;

-предмети, матеріали, обладнання та інвентар = 50,8 грн.;

-медикаменти та перев`язувальні матеріали = 1377,0 грн.

-продукти харчування = 104,7 грн.

-оплата послуг (крім комунальних) = 161,7 грн.

-оплата комунальних послуг та енергоносіїв = 290,5 грн.

У вартість ліжко-дня включені витрати здійснені:

За рахунок коштів НСЗУ (державний бюджет) в сумі 13 100,70 грн.;

За рахунок коштів міського бюджету (оплата комунальних та енергоносіїв 40,16 грн. за 10 л/днів ) - 401,60 грн.

Враховуючи вищезазначене, у вартість ліжко-дня включені витрати здійснені: за рахунок коштів державного та міського бюджету.

При цьому ОСОБА_1 кошти на лікування потерпілого в добровільному порядку не відшкодовано.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦГЖ України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення зсоби від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно із ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. ч. 1,3 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину. Якщо лікування проводилось закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим територіальної громади, кошти від відшкодування витрат на лікування заховуються до відповідного бюджету.

У п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 07 липня 1995 року 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла

0злочину та судових витрат» роз`яснено, що питання про відшкодування трат; на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком числення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим становою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року.

Термін і грунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває

лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії якого закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму ктичних витрат на лікування потерпілого.

Пунктом 2 указаного Порядку передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день.

Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу.

Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання схвального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Відповідно до п. 4 зазначеного Порядку, стягнуті в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій лежить заклад охорони здоров`я.

Фінансування КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» здійснювалось Національною службою здоров`я таїни за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом оплати наданих лікарнею медичних послуг за програмами медичних гарантій слові дно до укладеного між ними Договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій №0999-Е122-Р000 від 07.02.2022 року.

Кошти перераховуються НСЗУ безпосередньо на рахунок лікарні. Крім того,лікарня провадить свою діяльність за рахунок коштів міського бюджету.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про основи законодавства України з охорону здоров`я» закладом охорони здоров`я є юридична особа будь-якої рми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений [розділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі повідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників і фахівців з реабілітації.

Відповідно до Статуту КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради», затвердженого рішенням Кропивницької міської ш №383 від 20.05.2021 року є багатопрофільним закладом охорони здоров`я - лікувальним унітарним некомерційним підприємством, що надає кваліфіковану медичну (спеціалізовану) медичну допомогу населенню міста Кропивницького в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом 1.1).

Таким чином, медичні послуги надано КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеного між НЗСУ (замовник) та КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради».

Відповідно до ч. 1 ст. З Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» держава гарантує повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» передбачено, що однією з функції Національної служби здоров`я України, як Уповноваженого органу, є укладення:, зміна та припинення договорів про медичне обслуговування населення та договорів про реімбурсацію.

У пункті 8 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 410 від 25.04.2018, передбачено, що надавач зобов`язується надавати медичні послуги за програмою медичних гарантій пацієнтам, а замовник зобов`язується оплачувати такі програми відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.

Тобто, послуги КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» пов`язані з наданням медичних послуг за програмою медичних гарантій пацієнтам, оплачено НСЗУ як замовником медичних послуг за рахунок коштів Державного бюджету України.

У пунктів 1 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», визначено, що програма державних гарантій медичного обслуговування населення (програма медичних гарантій) - програма, що визначає перелік та обсяг медичних послуг, медичних виробів та лікарських засобів, повну оплату надання яких пацієнтам держава гарантує за рахунок коштів Державного бюджету України згідно з тарифом, для профілактики, діагностики, лікування та реабілітації у зв`язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв`язку з вагітністю та пологами.

Механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення» (КПКВК 2308060) визначено «Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 № 1086.

Перелік медичних послуг, повну оплату надання яких пацієнтам держава ату є за рахунок коштів Державного бюджету України у 2022 році, визначений Порядком реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році, що затверджений постановою Кабінету стрів України № 1440 від 29.12.2021 року.

НСЗУ є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня та відповідальним виконавцем бюджетної програми.

В той же час, оскільки НСЗУ витратила державні (бюджетні) кошти при наданні медичних послуг - лікування потерпілого, котрий перебував на стаціонарному лікуванні у період з 08.10.2022 по 18.10.2022 з вини ОСОБА_6 - на підставі договору про медичне обслуговування населення програмою медичних гарантій, укладеного між НЗСУ (замовник) та КНП ;міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради», дані ги необхідно стягнути з ОСОБА_1 та зарахувати до Державного бюджету України.

З огляду на те, що КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» є комунальним унітарним некомерційним підриємством, є об`єктом спільної власності територіальної громади міста, засновником якого являється Кропивницька міська рад, а кошти, які виділяються лікування хворих, надходять із місцевого та державного бюджету, у даному їдку відсутність коштів, призводить до ненадходження коштів до бюджету, створює навантаження на бюджет та ускладнює процес безкоштовного лікування осіб, які цього потребують, чим завдається істотна шкода державним інтересам в цілому, відтак Кропивницька окружна прокуратура Кіровоградської області з метою захисту державних інтересів вважає за необхідне звернутися із том в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Кропивницької міської ради про відшкодування витрат, понесених закладом зони здоров`я.

Враховуючи вищенаведене, кошти в сумі 13100,70 грн. підлягають до зарахування на користь Державного бюджету України, а кошти в сумі 401,60 грн. дохід місцевого бюджету.

Відповідно до ст.141 ЦПК України суд стягує з відповідача судовий збір в розмірі 1073 грн.60 коп. на корить держави.

На підставі ст..ст.1166,1191, 1206 ЦК України, керуючись ст.ст. 81, 141,265ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву за позовом Керівника Кропивницької окружної прокуратури в інтересах держави, уповноваженим якої виступає: Національна служба здоров`я України, Кропивницька міська рада, Комунальне некомерційне підприємство «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування особи яка потерпіла від злочину задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі- 1073 грн.60 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , витрати на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 в сумі 13100,70 грн., які зарахувати в дохід державного бюджету на рахунок: UА 828999980313060115000011567; отримувач ГУК у Кіров.обл./тг м.Кропивн/24060300; код отримувача 37918230; банк отримувача -Казначейство України (ЕАП).

Стягнути з ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , витрати на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 , в сумі 401,60 грн. у дохід місцевого бюджету на номер рахунку: НОМЕР_2 ; код отримувача 05493852, банк отримувача -

«УКРГАЗБАНК».

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі- 1073 грн.60 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відомості про учасників справи:

позивач: Керівник Кропивницької окружної прокуратури в інтересах держави, місце знаходження: вул. Чекаленка,11, м. Кропивницький, 25009 .код ЄДРПОУ 02910025;

позивач: Національна служба здоров`я України місце знаходження: вул. Степана Бендери,19, м. Київ, 04073 ,код ЄДРПОУ 42032422;

позивач: Кропивницька міська рада місцезнаходження вул. В.Перспективна ,41, 25006 , м. Кропивницький, 25009 .код ЄДРПОУ 26241020;

позивач: Комунальне некомерційне підприємство «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» м. Кропивницький, вул. Короленка,56, 25006 ,код ЄДРПОУ 05493852;

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складено 23.10.2023 року.

Суддя Кіровського І. Л. Павелко

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114537705
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на лікування особи яка потерпіла від злочину

Судовий реєстр по справі —404/5976/23

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Рішення від 23.10.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Рішення від 23.10.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні