Рішення
від 31.10.2023 по справі 131/408/23
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/408/23

Провадження № 2/131/222/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.10.2023 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Іллінецької міської ради Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Гарантінвестагро»,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Іллінецької міської ради Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, в якому вказала, що вона разом зі своєю сім`єю на даний час проживає у власному житловому будинку АДРЕСА_1 , належному їй на праві власності згідно свідоцтва про право на спадщину за законом виданому Другою Вінницькою державною нотаріальною конторою 18 жовтня 2012 року після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ще раніше в селі Якубівка Іллінецького району Вінницької області проживала свекруха матері позивача - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 93 роки.

За час життя спадкодавиця ОСОБА_3 22 жовтня 1996 року склала заповіт посвідчений секретарем Якубівської сільської ради Іллінецького району Вінницької області згідно якого ОСОБА_3 на випадок її смерті все своє майно заповіла ОСОБА_4 , яка в свою чергу після смерті ОСОБА_3 подавши в Іллінецьку державну нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини вчинила дію про прийняття спадщини відповідно до ч. 2 ст. 549 ЦК УРСР від 01 січня 1964 року, який діяв на час відкриття спадщини.

ОСОБА_2 , яка змінила своє прізвище з ОСОБА_5 на ОСОБА_6 після смерті померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 її чоловіка ОСОБА_7 згідно свідоцтва про переміну прізвища від 30 березня 2000 року, також померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і після її смерті відкрилась спадщина, яка на час її відкриття, складалась з належної ОСОБА_2 на праві власності 3/4 частки житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_1 та АДРЕСА_1 , де позивач проживає зі своєю сім`єю і по даний час так як прийняла спадщину.

Приблизно влітку 2022 року позивачеві ОСОБА_1 стало відомо про те, що колишній мешканці села Якубівка Іллінецького району Вінницької області ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 та від якої мати позивача ОСОБА_2 прийняла спадщину за заповітом - їй належить ще й право на право на земельну частку (пай) площею земельної ділянки 5,30 га., згідно розпорядження голови Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області № 152 від 05 травня 2004 року з додатком №2 під порядковим № 12.

Згідно пункту 4 вищевказаного розпорядження голови райдержадміністрації спадкоємцям померлих громадян (додаток 2) державні акти на право власності на земельну ділянку видати після оформлення спадщини у встановленому законом порядку.

Відповідно до пункту 12 додатку №2 до вищевказаного розпорядження голови райдержадміністрації спадкоємцям померлої ОСОБА_3 , власниці сертифікату на право на земельну частку (пай) виданому по агропромисловій корпорації «Якубівка» видаватиметься державний акт на право власності на земельну ділянку після оформлення спадщини.

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 04 січня 2023 року площа даної земельної ділянки становить 5,2967 га., кадастровий номер 0521289200:01:000:0514, її місце розташування по адміністративно-територіальній одиниці - Вінницька область Іллінецький район, Якубівська сільська рада, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до довідки про оціночну вартість об`єкта нерухомості від 15 лютого 2023 року вартість даної земельної ділянки на момент оцінки як об`єкта сільськогосподарського призначення становить 97609,83 грн.

Поскільки після смерті власниці права на земельну частку (пай) ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 все спадкове майно в тому числі і право на вищевказану земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом згідно ст. 534 ЦК У PCP (1963 року) прийняла її невістка, тобто ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 спадщину, тобто все спадкове майно прийняла позивач ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом виданим Другою Вінницькою державною нотаріальною конторою 18 жовтня 2012 року, яке з іншими документами знаходиться в спадковій справі № 72/2012 Другої Вінницької державної нотаріальної контори, а тому за таких обставин ОСОБА_1 вважається такою, що разом з іншою спадщиною в порядку першої черги спадкування за законом після смерті своєї матері відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України 2003 року, який діяв на момент відкриття спадщини, успадкувала і вищевказане право на земельну частку (пай), адже відповідно до ст. 1218 ЦК України (2003 року) до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

З метою оформлення свого права спадкування на право на відповідну земельну ділянку після смерті матері ОСОБА_2 позивач в 2022 році звернулась з відповідною заявою в Другу Вінницьку державну нотаріальну контору, однак постановою від 28 жовтня 2022 року державного нотаріуса Другої Вінницької нотаріальної контори Швець Л.А. їй було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій, тобто у видачі свідоцтва про право на спадщин) за законом на земельну ділянку площею 5,2967 га., кадастровий номер 0521289200:01:0000514 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, і, як зазначено з тих підстав, що ОСОБА_2 , успадкувавши право на дану земельну ділянку, тобто прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_3 не оформила своїх спадкових прав тобто не отримала правовстановлюючого документа про право на вказану земельну ділянку.

На даний час вищевказана земельна частка (пай) земельна ділянка якої виділена в натурі відповідно до розпорядження Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області № 191 від 25 серпня 2016 року перебуває в оренді товариства з обмеженою відповідальністю «Гарантінвестагро» та використовується за договором оренди з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Без звернення до суду позивач не може довести, що їй належить право на успадковане домоволодіння.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, її представник ОСОБА_8 подав до суду заяву, в який позовні вимоги підтримав, просить їх задоволити та розглянути справу за його відсутності та відсутності позивача.

Представник відповідача Іллінецької міської ради Вінницького району Вінницької області подав відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що позовні вимоги міська рада визнає, проти їх задоволення не заперечує та просить проводити розгляд справи у відсутність представника ради.

Представник третьої особи ТОВ «Гарантінвестагро» в особі директора товариства Кучинського А.І., надіслав до суду заяву в якій проти задоволення позовної заяви ОСОБА_1 не заперечує.

Враховуючи зазначені вище положення, а також те, що сторони скористались своїм правом, врегульованим ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявляти клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному підготовчому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Згідно з ч. ч. 3-4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні та задоволення позову з таких підстав.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3 , про що Виконавчим комітетом Якубівської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, 15 липня 1998 року складено відповідний актовий запис № 11 та видане Свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 (а.с. 7).

Згідно заповіту від 22 жовтня 1996 року, посвідченого секретарем Якубівської сільської ради Іллінецького району Вінницької област, ОСОБА_3 на випадок смерті все своє майно заповіла ОСОБА_4 (а.с. 85).

Відповідно спадкової справи №26/99 Іллінецької державної нотаріальної контори, після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 все спадкове майно в порядку спадкування за заповітом згідно ст. 534 ЦК У PCP (1963 року) прийняла її невістка, тобто мати позивача ОСОБА_2 (а.с. 79-88).

Згідно розпорядження голови Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області № 152 від 05 травня 2004 року з додатком №2 під порядковим № 12 (а.с. 47-48) ОСОБА_3 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_3 , на праві власності належить право на земельну частку (пай) площею земельної ділянки 5,30 га., відповідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 04 січня 2023 року площа даної земельної ділянки становить 5,2967 га., кадастровий номер 0521289200:01:000:0514, її місце розташування по адміністративно-територіальній одиниці - Вінницька область Іллінецький район, Якубівська сільська рада, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 45-46).

Відповідно ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

У відповідності до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивач прийняла спадщину шляхом подання заяви про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Гайсинського районного нотаріального округу.

Відповідно до положень статей 1268-1269 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Як вбачається з матеріалів цивільної справи позивач ОСОБА_1 у встановлений законом шестимісячний строк звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини та від 28 жовтня 2022 року державним нотаріусом другої Вінницької державної нотаріальної контори Швець Л.А. позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 5,2964 га, кадастровий номер 0521289200:01:000:0514 з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, у зв`язку з тим , що ОСОБА_2 , успадкувавши право на дану земельну ділянку, тобто прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_3 не оформила своїх спадкових прав тобто не отримала правовстановлюючого документа про право на вказану земельну ділянку (а.с.19-20).

Враховуючи вищевикладене, а також повне визнання позовних вимог відповідачем, вважаю, що задоволення позову не суперечить вимогам закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд прийшов до висновку, що за позивачем слід визнати право завершення приватизації земельної частки (пай) в земельній ділянці площею 5,2967 га., кадастровий номер 0521289200:01:000:0514 з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, вартістю 97609,83 грн., яка знаходиться за межами села Якубівка Іллінецької територіальної громади Вінницького району Вінницької області та яке раніше ОСОБА_2 успадкувала за заповітом від ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , 1938 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судовий збір залишити за позивачем.

Разом з тим, позивачем не заявлялося жодних клопотань про повернення половини сплаченого нею судового збору, у зв`язку з визнанням відповідачем позову.

Доказів понесення будь-яких витрат відповідачем при розгляді даної справи суду надано не було.

Керуючись ст. 1216, 1223, 1261, 1268 ЦК України, ст. 2, 10, 12, 13, 81, 89, 141, 200, 206, 263 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , 1938 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації земельної частки (пай) в земельній ділянці площею 5,2967 га., кадастровий номер 0521289200:01:000:0514 з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, вартістю 97609,83 грн., яка знаходиться за межами села Якубівка Іллінецької територіальної громади Вінницького району Вінницької області та яке раніше ОСОБА_2 успадкувала за заповітом від ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 , поштова адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Іллінецька міська рада Вінницької області, поштова адреса: 22700, вул. Соборна, 19, м. Іллінці, Вінницької області, код ЄДРПОУ: 03333618.

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Гарантінвестагро», 22700, м. Іллінці, Вінницького району, Вінницької області, вул. Незалежності, 116, код ЄДРПОУ 37647548.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114541237
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

Судовий реєстр по справі —131/408/23

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні