Ухвала
від 20.05.2010 по справі 2-а-44743/09/1670
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

61064, м.Харків, вул.Володарськ ого, 46 (1 корпус)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2010 р. Справа № 2-а-44743/09/1670

Колегія суддів Харківськ ого апеляційного адміністра тивного суду у складі

Головуючого судді: Мінаєв ої О.М.

Суддів: Шевцової Н.В. , Макар енко Я.М.

при секретарі судового за сідання - Карнаух А. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за апеляційно ю скаргою Котелевської м іжгосподарської пересувної механізованої шляхової коло ни №10 на постанову Полтавсько го окружного адміністративн ого суду від 10.09.2009р. по справі № 2-а-44743/09/1670

за позовом Управління П енсійного фонду України в Ко телевському районі Полтавсь кої області

до Котелевської мі жгосподарської пересувної м еханізованої шляхової колон и №10

про відшкодування витр ат на виплату і доставку піль гових пенсій,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, Управління П енсійного фонду України в Ко телевському районі Полтавсь кої області, звернувся до суд у з позовом, після уточнення п озовних вимог просив стягнут и з Котелевської міжгосп одарської пересувної механі зованої шляхової колони №10 ви трати на виплату і доставку п ільгових пенсій в сумі 12935,33 грн .

Постановою Полтавського о кружного адміністративного суду від 10.09.2009р. по справі № 2-а-44743 /09/1670 адміністративний позов Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Котелевському районі Полтавської області до Кот елевської міжгосподарськ ої пересувної механізованої шляхової колони №10 про відшко дування витрат на виплату і д оставку пільгових пенсій зад оволено, стягнуто з Котелев ської міжгосподарської пе ресувної механізованої шлях ової колони №10 на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Котелевському районі П олтавської області заборгов аність із витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 12935,33 грн.

Відповідач, Котелевська міжгосподарська пересувн а механізована шляхова колон а №10, не погодився з постаново ю суду першої інстанції, пода в апеляційну скаргу. Свою нез году мотивує тим, що в Котел евській МПМШК - 10 атестація р обочих місць не проводилась, оскільки з 1991 року різко скоро тились обсяги робіт і робоче місце оператора не підлягал о атестації тому, що хоча опер атор і знаходився на роботі, а ле обов'язки, пов'язані із шкід ливими умовами праці, він не в иконував більше 50 % робочого ч асу. Згідно п."б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезп ечення", працівники, зайняті п овний робочий на роботах із ш кідливими і важкими умовами праці - за списком № 2 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників затверджених Поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни, і за результатами атест ації робочих місць мають пра во на пенсію на пільгових умо вах. Згідно раніше діючого за конодавства, атестація робоч их місць не вимагалася. ОСО БА_2 набув пільговий стаж до 31.12.1992р. Управлінням Пенсійного фонду України в Котелевсько му районі Полтавської област і призначено пенсію згідно с т.13 п. " б", яка вимагає обов'язков у атестацію робочих місць. Вв ажає, що пенсію на пільгових у мовах ОСОБА_2 Пенсійний фо нд повинен був призначити зг ідно ст. 100 Закону України "Про п енсійне забезпечення" і вимо ги Пенсійного фонду про відш кодування виплачених пенсій не правомірними.

Сторони в судове засідання не з' явилися, про час та місц е розгляду апеляційної скарг и зазначена особа повідомлен а належним чином. У відповідн ості до ч. 4 ст. 196 КАС України неп рибуття у судове засідання с торін або інших осіб, які беру ть участь у справі, належним ч ином повідомлених про дату, ч ас та місце апеляційного роз гляду, не перешкоджає судово му розгляду справи.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши суддю-допові дача, перевіривши правильніс ть застосування судом першої інстанції норм чинного зако нодавства, колегія суддів ап еляційної інстанції, перегля даючи судове рішення у даній справі в межах доводів апеля ційної скарги у відповідност і до ч.1 ст. 195 КАС України, дійшла висновку, що апеляційна скар га не підлягає задоволенню, в иходячи з наступного.

Як встановлено судом першо ї інстанції та підтверджено судом апеляційної інстанції , відповідач Котелевська міжгосподарська пересувна механізована шляхова колона №10 є юридичною особою (іденти фікаційний код 03581167), що підтвер джується довідкою № 25/74 про вкл ючення до Єдиного державного реєстру підприємств та орга нізацій України, та перебува є на обліку як платник страхо вих внесків в Управлінні Пен сійного фонду України в Коте левському районі Полтавсько ї області з 10.01.1999 року за № 109, що пі дтверджується довідкою про в зяття на облік платника пода тків № 159.

Задовольняючи позовні вим оги, суд першої інстанції вих одив з того, що фактичне понес ення позивачем витрат підтве рджується матеріалами пенсі йної справи ОСОБА_2 та дов ідкою про отримання ним пенс ії за віком за списком № 2 від 15. 08.2008 року № 477/02, а законність приз начення пенсії не є предмето м даного спору, та суду не нада но доказів на підтвердження, що рішення Управління Пенсі йного фонду України в Котеле вському районі Полтавської о бласті про призначення ОСО БА_2 пенсії оскражувалось у судовому порядку або було ск асовано самим Управлінням.

Колегія суддів погоджуєть ся з такими висновками суду п ершої інстанції на підставі наступного. Згідно п. “б” ст. 13 З акону України “Про пенсійне забезпечення” працівники, за йняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і важк ими умовами праці - за списк ом № 2 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рдженим Постановою Кабінету Міністрів, і за результатами атестації робочих місць маю ть право на пенсію на пільгов их умовах.

Відповідно до п. 2 Прикінцев их положень Закону України “ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування” п енсійне забезпечення застра хованих осіб, які працювали а бо працюють на підземних роб отах, на роботах з особливо шк ідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, п рофесій, посад і показників, з атверджених Кабінетом Мініс трів України, та за результат ами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за ви слугу років, які відповідно д о законодавства, що діяло ран іше, мали право на пенсію на пі льгових умовах або за вислуг у років, здійснюється згідно з окремим законодавчим акто м через професійні та корпор ативні фонди. До запроваджен ня пенсійного забезпечення ч ерез професійні та корпорати вні фонди зберігається поряд ок покриття витрат на виплат у і доставку цих пенсій, що дія в до набрання чинності цим За коном. До набрання чинності З аконом України “Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування” діяв Закон Ук раїни “Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння” від 26.06.97 № 400/97-ВР. Відповідно до ч. 4 п. 1 ст. 2 Закон України “Пр о збір на обов'язкове державн е пенсійне страхування” від 26.06.97 № 400/97-ВР для платників збору , визначених пунктами 1 та 2 ста тті 1 цього Закону, крім тих, як і є платниками фіксованого с ільськогосподарського пода тку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до пункті в "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" д о досягнення працівниками пе нсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за ст авкою 100 % від об'єкта оподаткув ання.

На підставі наведеного суд першої інстанції дійшов вір ного висновку, що відповідач зобов'язаний відшкодовувати органам Пенсійного фонду су ми фактичних витрат на випла ту і доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі Інстр укція) розмір сум до відшкоду вання на поточний рік визнач ається відділами надходженн я доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини Прикінцевих положень Закону (згідно з дод атками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених (перера хованих) пенсій. На виконання вимог Інструкції, Управлінн ям Пенсійного фонду України в Котелевському районі Полта вської області на адресу від повідача направлялись та бул и отримані відповідачем розр ахунки фактичних витрат на в иплату та доставку пенсій, пр изначених відповідно до ч. 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни “Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання” в частині пенсій, призн ачених відповідно до пунктів “б”- “з”ст. 13 Закону України “П ро пенсійне забезпечення”.

Згідно наданих суду копій р озрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Зако ну України “Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування” в частині пенсій, призначених відповідно до п унктів “б”- “з” ст. 13 Закону Укр аїни “Про пенсійне забезпече ння” зазначені витрати на од ну особу за період з 25.02.2008 року п о 25.08.2009 року складають 12935,33 грн. Фа ктичне понесення позивачем в итрат підтверджується матер іалами пенсійної справи ОС ОБА_2 та довідкою про отрима ння ним пенсії за віком за спи сом № 2 від 15.08.2008 року № 477/02. Недійсн ість спірних розрахунків сто совно визначених відповідач у сум не встановлена, тому від повідач не позбавлений обов' язку їх сплати .

Відповідно до п. 6.8. Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16 січня 2004 р. за № 64/8663. підприємст ва щомісяця до 25-го числа внос ять до Пенсійного фонду зазн ачену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах. Підприємством відповідача ф актичні витрати на виплату т а доставку пенсії, призначен ої одній особі, відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Зако ну України “Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування” за період з 25.02.2008 рок у по 25.08.2009 року станом на час роз гляду справи в суді, не сплаче но.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновками суду першої і нстанції та не приймає довод и апеляційної скарги відпові дача про незаконність призна чення ОСОБА_2 пенсії, оскі льки законність призначення йому пенсії не є предметом ро згляду у даній справі, та суду не надано доказів на підтвер дження, що рішення Управлінн я Пенсійного фонду України в Котелевському районі Полтав ської області про призначенн я ОСОБА_2 пенсії оскражува лось у судовому порядку або б уло скасовано самим Управлін ням.

Таким чином, колегія судді в вважає, що при прийнятті пос танови Полтавського окружно го адміністративного суду в ід 10.09.2009р. по справі № 2-а-44743/09/1670 суд дійшов вірних висновків щод о встановлення обставин спра ви і правильно застосував до спірних правовідносин сторі н норми матеріального та про цесуального права. Доводи ап еляційної скарги, з наведени х підстав, висновків суду не с простовують.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегі я суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу К отелевської міжгосподарс ької пересувної механізован ої шляхової колони №10 залишит и без задоволення.

Постанову Полтавського ок ружного адміністративного с уду від 10.09.2009р. по справі № 2-а-44743/ 09/1670 залишити без змін.

Ухвала набирає законної с или з моменту її проголошенн я та може бути оскаржена у кас аційному порядку протягом мі сяця з дня складання ухвали у повному обсязі, шляхом подач і касаційної скарги безпосер едньо до Вищого адміністрати вного суду України.

Головуючий суддя < підпис > Мінаєва О.М.

Судді < підпис >

< підпис > Шевцова Н.В.

Макар енко Я.М.

< Список > < Текст >

Повний текст ухвали вигото влений 25.05.2010 р.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2010
Оприлюднено05.10.2010
Номер документу11454171
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-44743/09/1670

Ухвала від 20.05.2010

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні