Ухвала
від 31.10.2023 по справі 927/1484/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

31 жовтня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/1484/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК» (код 44125843) 04052, м. Київ, вул. Глибочицька, 13, секція 1, офіс 1 (bestkargo2022@gmail.com)до Приватного акціонерного товариства «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 82» (код 03448244) 15600, м. Мена Чернігівської області, вул. Сіверський Шлях, 144 (drsumena82@gmail.com) про стягнення 967 083 грн 26 коп.

ВСТАНОВИВ:

26 жовтня 2023 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК» до Приватного акціонерного товариства «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 82» про стягнення 967 083,23 грн боргу по оплаті послуг по перевезенню вантажу, наданих згідно Договору на перевезення вантажів № 23 від 28.05.2021, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «СТАРТ ТРЕЙД» та відповідачем.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань по оплаті послуг з по перевезенню вантажу.

Щодо наявності права на звернення до суду з даним позовом Товариство з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК» зазначає, що 16.08.2023 між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю «СТАРТ ТРЕЙД» був укладений Договір про переведення права вимоги, за умовами якого позивач отримав право вимоги щодо виконання відповідачем зобов`язань за вищевказаним Договором на перевезення вантажів № 23 від 28.05.2021.

Згідно ст. 161, 162 Господарського процесуального кодексу України, при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявою по суті справи є, зокрема, позовна заява.

Позовна заява повинна містити, зокрема:

відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення вищенаведених приписів діючого законодавства України позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК» не містить:

відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Крім того, за змістом ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Як вже було вказано вище, право звернення до суду з даним позовом позивач обумовлює укладенням 16.08.2023 між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю «СТАРТ ТРЕЙД» Договору про переведення права вимоги, однак примірник такого договору позивачем до позову додано не було, що не узгоджується з вищенаведеними положеннями ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

За змістом ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи, що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК» не відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, вона залишається без руху.

Керуючись ст. 161, 162, 164, 174, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК» про стягнення 967 083 грн 26 коп. залишити без руху.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК» протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху подати до господарського суду разом із заявою про усунення недоліків:

- позовну заяву, оформлену з додержанням вимог, передбачених ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України;

- докази направлення відповідачу копії заяви про усунення недоліків та копій належно оформленої позовної заяви та доданих до неї документів.

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «БЕСТ КАРГО ЛОГІСТИК», що в разі неусунення всіх недоліків заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата набрання ухвалою законної сили 31.10.2023.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114552291
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 967 083 грн 26 коп

Судовий реєстр по справі —927/1484/23

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні