Ухвала
від 31.10.2023 по справі 240/29474/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

31 жовтня 2023 року м. Житомир

справа № 240/29474/23

категорія 109010000

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Горовенко А.В., перевіривши виконання вимог законодавства при поданні позовної заяви Андрушівської міської ради (пл. Шевченка, буд.1,м. Андрушівка,Житомирська обл., Бердичівський р-н,13401) до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Комунальне підприємство Андрушівської міської ради "Комсервіс" (пл.Т.Шевченка, 7, м.Андрушівка, Житомирська область) про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії,-

встановив:

Андрушівська міська рада звернулась до суду з позовом, у якому просить:

- зобов"язати Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 демонтувати тимчасову споруду "Кульок" від №84, загальною площею 25,9 кв.м., що розташована в районі автостанції по АДРЕСА_2 на земельній ділянці з кадастровим номером 1820310100:01:009:0053 за власний рахунок.Позивач, посилаючись на порушення його прав та інтересів у сфері публічно-правових відносин, звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Відповідно до ухвали Житомирського окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2023 року позовну заяву залишено без руху, встановлено строк для усунення недоліків позовної заяви.

У визначений судом строк, на усунення недоліків позовної заяви, позивач надіслав на електронну адресу суду заяву від 25.10.2023 (за вх.№71736/23), у якому просить поновити строк для звернення до суду.

В обґрунтування поважності причин пропуску строку звернення до адміністративного суду вказує, що дії відповідача, які виражаються у нездійсненні демонтажу тимчасової споруди мають ознаки триваючого правопорушення. Тобто, на момент звернення до суду не припинили існувати підстави для такого звернення.

З огляду на вказане, з метою припинення неправомірної поведінки (порушення) відповідача, позивач просить суд визнати поважними причини пропуску строку звернення до суду та поновити його.

До Житомирського окружного адміністративного суду з даним позовом звернувся 11.10.2023 (здав позовну заяву у відділення поштового зв"язку).

Суд зазначає, що згідно з ч.1 ст.122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Частиною 2 статті 122 КАС України передбачено, що для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог.

Враховуючи вищевикладене, керуючись правовими висновками Верховного Суду щодо компетенції уповноважених органів на звернення до суду у вказаних правовідносинах, також враховуючи введенням з 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні, суд дійшов висновку про поважність вказаних прокурором підстав для поновлення строку звернення до адміністративного суду з даним позовом.

Зазначений спір згідно зі статтею 19 Кодексу адміністративного судочинства України, належить до юрисдикції адміністративних судів і підлягає розгляду у порядку адміністративного судочинства за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у відповідності до статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України.

Позовна заява подана у порядку передбаченому статтею 168 Кодексу адміністративного судочинства України та відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України немає.

Вирішення питання про відкриття провадження у справі відкладалось у зв"язку з перебуванням головуючого судді на навчанні в Національній школі суддів України з підготовкою суддів для підтримання кваліфікації у період з 16.10.2023 по 20.10.2023 та у відпустці з 23.10.2023 по 27.10.2023.

Керуючись статтями 19, 20, 160, 161, 168, 171, 243, 248, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд,-

ухвалив:

1.Заяву Андрушівської міської ради про поновлення строку звернення до суду з його позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії, - задовольнити.

2. Визнати поважними, вказані Андрушівською міською радою підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду з його позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії.

3. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Андрушівської міської ради (пл. Шевченка, буд.1, м. Андрушівка, Житомирська обл., Бердичівський р-н,13401) до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Комунальне підприємство Андрушівської міської ради "Комсервіс" (пл.Т.Шевченка, 7, м.Андрушівка, Житомирська область) про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії.

4.Адміністративна справа розглядатиметься Житомирським окружним адміністративним судом у складі судді Горовенко А.В. одноособово за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

5.Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається в мережі Інтернет за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud0670/.

7. Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя А.В. Горовенко

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114553774
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —240/29474/23

Ухвала від 31.10.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 13.10.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні