Ухвала
від 31.10.2023 по справі 686/28786/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/28786/23

Провадження № 1-кс/686/9259/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2023 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого ВРЗЗС СУ ГУНП в Хмельницькій області поліції ОСОБА_4 надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні №42023242310000049 від 25.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України,-

встановив:

31.10.2023 слідчий ВРЗЗС СУ ГУНП в Хмельницькій області поліції ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки та групи інвентарних об`єктів, що обліковується на балансі 55 Управління начальника робіт Головного управління майна і ресурсів Міністерства оборони України за адресою: Хмельницька область, Хмельницький район, селище Богданівці, вул. Заводська, 6/4.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що службовими особами Державної організації Міністерства оборони України «55 Управління начальника робіт», Головного управління Державної податкової служби України у Хмельницькій області та ТОВ «Літхутек Україна» у липні 2023 року в умовах дії воєнного стану, вчинено розтрату майна державної організації Міністерства оборони України «55 Управління начальника робіт» (склад паливно-мастильних матеріалів, інвентарний номер 62/775, у тому числі: насосна станція, побутове приміщення, закрите сховище, туалет, паливна група, масляна група, трубопровід, внутрішні дороги та площадки, огорожа території, під`їзна колія, земельна ділянка (2-3 га), на якій розміщені вказані об`єкти нерухомості), шляхом зловживання службовим становищем.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення,25.09.2023 прокурором Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 4202324231000049 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Під час проведення досудового розслідування вище вказаного кримінального провадження встановлено, що 06.07.2023 відбувся аукціон щодо реалізації майна державної організації Міністерства оборони України «55 УНР» (склад паливно-мастильних матеріалів, інвентарний номер 62/775, у тому числі: насосна станція, побутове приміщення, закрите сховище, туалет, паливна група, масляна група, трубопровід, внутрішні дороги та площадки, огорожа території, під`їзна колія, земельна ділянка (2-3 га), на якій розміщені вказані об`єкти нерухомості).

За результатами проведених торгів визначено переможця аукціону ТОВ «Літхутек Україна». Проведення торгів здійснювалось за ініціативою Головного управління Державної податкової служби України у Хмельницькій області з метою продажу майна, яке перебувало у податковій заставі.

В подальшому, з метою реалізації державного майна, після проведення торгів до ГУ ДПС у Хмельницькій області викликано т.в.о. начальника 55 УНР ОСОБА_6 , який будучи обізнаним в тому, що у разі його відмови у підписані договору купівлі продажу заставного майна, така відмова фіксується у присутності понятих, та відповідно до п. 95.14 ст. 95 ПКУ ГУ ДПС у Хмельницькій області набуває права на підписання такого договору без участі власника майна.

Під час укладання договору ОСОБА_7 відмовився від його підписання у присутності понятих, в результаті чого із державної власності вибуло майно Міністерства оборони України.

Особливості використання земель оборони (в тому числі самої процедури зміни цільового призначення земель оборони) визначаються Законом України «Про використання земель оборони» та відомчими нормативними актами (зокрема Положенням про порядок надання в користування земель (земельних ділянок) для потреб Збройних Сил України та основними правилами користування наданими землями, Керівництвом з обліку земель (земельних ділянок) в органах квартирно-експлуатаційної служби Збройних Сил України, затвердженими наказом Міністра оборони України від 22.12.1997 № 483).

Перехід права на земельну ділянку, що має правовий режим земель оборони, до приватного власника придбаного об`єкта нерухомості, розташованого на ній, об`єктивно зумовлює зміну її цільового призначення, зокрема, на землі забудови (житлової або громадської) або землі промисловості, адже змінюється суб`єкт її використання. Земельна ділянка в такому випадку використовується для експлуатації придбаного у власність об`єкта нерухомості, розташованого на цій земельній ділянці, а не є наданою для розміщення і діяльності військової частини.

Відтак, з наведеного вище вбачається, що Головним управлінням ДПС у Хмельницькій області 14.07.2023 укладено договір купівлі-продажу №112/23 майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, згідно якого ТОВ «Літхутек Україна» придбало майно Державної організації Міністерства оборони України «55 Управління начальника робіт» (склад паливно-мастильних матеріалів, інвентарний номер 62/775, у тому числі: насосна станція, побутове приміщення, закрите сховище, туалет, паливна група, масляна група, трубопровід, внутрішні дороги та площадки, огорожа території), за умовами якого приватне підприємство набуває право власності на вказані об`єкти.

Таким чином, Головне управління ДПС у Хмельницькій області розпорядилось земельною ділянкою поза волею її законного власника держави в особі Міністерства оборони України.

Допитана по кримінальному провадженні ОСОБА_8 повідомила, що вона працює в ГУ ДПС у Хмельницькій області на посаді державного інспектора, так її було призначено податковим керуючим «55 Управління начальника робіт», 11.04.2023 ГУ ДПС у Хмельницькій області заключило договір доручення на продаж заставленого майна«55 Управління начальника робіт» на аукціоні з ТОВ «Українська універсальна біржа». 04.07.2023 відбувся третій аукціон під час якого переможцем було визнано ТОВ«Літхутек Україна». Опис заставного майна проводилось відповідно до технічного паспорта та план схеми до нього на виробничий будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру власності на нерухоме майно, право власності на земельну ділянку та об`єкти нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 відсутні.

Слідчий просить надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 з метою виявлення і фіксації розташованих на ній об`єктів.

В судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Згідно із ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

В силу ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч.3 ст. 233 КПК України.

За змістом ч.1, 2 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Огляд проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Як слідує із долучених до клопотання матеріалів та пояснення слідчого, проведення огляду дозволить виявити розташовані на земельній ділянці об`єкти.

Отже, слідчим до клопотання додано копії документів щодо правокористувача, а також документів, які дають можливість слідчому судді дійти до переконання про те, що шляхом проведення огляду можуть бути виявлені та зафіксовані відомості, які мають значення для кримінального провадження.

Долучені до матеріалів клопотання докази вказують на те, що потреби досудового розслідування виправдовують втручання у право недоторканості майна; факти, що можуть бути встановлені під час огляду не можуть бути встановлені іншим шляхом і не застосування цих заходів забезпечення кримінального провадження не дасть змоги досягти дієвості цього кримінального провадження.

А тому клопотання слідчого є обґрунтованим.

Щодо проведення огляду із залученням спеціалістів, слідчий суддя зазначає, що відповідно до ч. 3 ст. 237 КПК України для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження.

З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

А тому в частині надання дозволу на проведення огляду із залученням спеціалістів слід відмовити, оскільки у слідчого є право на їх залучення, яким він може скористатися без дозволу слідчого судді.

За таких обставин, клопотання підлягає частковому задоволенню.

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим у кримінальному провадженні №42023242310000049 на проведення огляду земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 з метою виявлення і фіксації розташованих на ній об`єктів.

В іншій частині вимог клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114567156
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/28786/23

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Топчій Т. В.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Топчій Т. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні