Рішення
від 27.10.2023 по справі 154/4337/23
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/4337/23

2/154/1137/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2023 року Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого судді Лященка О.В.

за участю секретаря Баранюк О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Володимир в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності на спадкове майно та визнання права власності на завершення приватизації земельних ділянок,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності на спадкове майно, визнання права власності на завершення приватизації земельних ділянок.

У своїй позовній заяві посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати, ОСОБА_3 в селі Бубнів Володимирського (бувшого Володимир-Волинського) району Волинської області, заповіту на належні їй житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_1 , земельну ділянку, площею 1.9968 гектарів, для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 0721186800:07:000:0175, яка розташована на території Іваничівської селищної громади Володимирського району Волинської області (бувшої Соснинської сільської ради Іваничівського району Волинської області), земельну ділянку, площею 0.90 гектарів, для ведення особистого селянського господарства, земельну ділянку, площею 0.25 гектарів, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, які знаходяться в межах населеного пункту села Бубнів Володимирського (бувшого Володимир-Волинського) району, які згідно з рішенням Бубнівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області від 27.12.1993 року № 16/2, згідно облікових документів, земельно-кадастрової книги (номер запису 110), були безкоштовно передані їй приватну власність, вона не залишила, а тому після її смерті відкрилася спадщина за законом на належне їй майно.

Позивачка належить до першої черги спадкоємців за законом і має право на успадкування майна, яке залишилося після смерті її матері ОСОБА_3 . ОСОБА_1 вважається такою що прийняла спадщину за законом, після смерті своєї матері ОСОБА_3 , так як на момент смерті останньої, на час відкриття спадщини постійно проживала разом із спадкодавцем, що підтверджується копією будинкової книги з відмітками щодо місця реєстрації, іншими документами стосовно вказаного вище, які додаються до позову.

Окрім ОСОБА_1 , у покійної ОСОБА_3 є ще один спадкоємець першої черги за законом, це її чоловік ОСОБА_2 , однак останній на вказану вище спадщину не претендує і оформляти її не бажає.

В даний час виникла необхідність оформити право власності на спадщину покійної ОСОБА_3 , однак у Володимирській державній нотаріальній конторі Волинської області, ОСОБА_1 роз`яснили те, що в оформленні спадщини, та видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказані вище житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, земельні ділянки їй буде відмовлено, і вона не зможе реалізувати свого права, так як її покійна мати ОСОБА_3 , за свого життя не виготовила правовстановлюючі документи на вказані вище будинковолодіння, земельну ділянку для його обслуговування і ведення особистого селянського господарства, втрачено правовстановлюючі документи на вказану вище земельну ділянку (пай), збереглися лише їх копії. Окрім цього, в свідоцтві про народження ОСОБА_4 , в графі мати, прізвище її покійної матері зазначається " ОСОБА_5 ", а в свідоцтві про смерть матері, її прізвище зазначається " ОСОБА_6 ", що ставить під сумнів їхню родинність.

Враховуючи вищезазначене ОСОБА_1 змушена звернутися до суду із позовом про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно.

Просить встановити факт родинних відносин, а саме що вона, ОСОБА_7 є дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати право власності за ОСОБА_1 , в порядку спадкування за законом, на вищевказаний житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, вищевказану земельну ділянку (пай), а також визнати право на завершення приватизації та реєстрації права власності відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", на земельну ділянку, площею 0.90 гектарів, для ведення особистого селянського господарства, земельну ділянку, площею 0.25 гектарів, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, які згідно з рішенням Бубнівської сільської ради Володими-Волинського району Волинської області від 27.12.1993 року № 16/2, згідно облікових документів, земельно-кадастрової книги (номер запису 110), були безкоштовно передані у приватну власність ОСОБА_3 , в порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 19 жовтня 2023 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі. Підготовче судове засідання призначено на 27 жовтня 2023 року.

У підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, в позовній заяві просила слухати справу у її відсутності та у відсутності її представника.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, подав письмову заяву, згідно якої заявлені позовні вимоги визнає у повному обсязі, просить суд розгляд справи проводити у його відсутності.

У зв`язку з неявкою сторін в судове засідання, фіксація судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснювалась, що відповідає положенням ч. 2ст.247 ЦПК України.

Відповідно до ч.ч. 3, 4ст. 200 ЦПК Україниза результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем з дотримання порядку, встановленогост. 206 цього Кодексу.

Згідноч.ч. 1,4 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за заявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи, що визнання відповідачем позову не суперечить закону не порушує його права, а також свободи чи інтереси інших осіб, тому суд ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 346 ЦК України смерть власника є однією з підстав припинення права власності.

Згідно до вимог ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Як стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялись внаслідок його смерті.

З копії витягу з по господарської книги №1 за 2016-2023 роки вбачається, що житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_1 належить ОСОБА_3 .

Належність ОСОБА_3 земельної ділянки площею 1.9968 гектарів для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 0721186800:07:000:0175, яка розташована на території Іваничівської селищної громади Володимирського району Волинської області (колишньої Соснинської сільської ради Іваничівського району Волинської області), земельної ділянки площею 0.90 гектарів для ведення особистого селянського господарства, земельної ділянки площею 0.25 гектарів для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, які знаходяться в межах населеного пункту села Бубнів Володимирського (колишнього Володимир-Волинського) району підтверджується матеріалами справи, а саме: копією рішення Бубнівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області від 27.12.1993 року № 16/2, копією розпорядження Іваничівської РДА Волинської області №407 від 13.12.2017 року, копією витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №109162265 та ін.

У відповідності до ч. 1ст. 293 ЦПК України, окреме провадження- це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 5 ч. 2ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Факт того, що покійна ОСОБА_3 дійсно є матір`ю позивачки ОСОБА_4 , підтверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_2 , копією довідки Зимнівської сільської ради, копією технічного паспорта на об`єкт нерухомого майна, Висновком про вартість об`єкта оцінки, копією свідоцтва про право на спадщину за законом, копією рішення Бубнівської сільської ради, роз`ясненням державного нотаріуса.

Встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір?ю ОСОБА_1 , необхідно позивачу для оформлення права власності на спадкове майно, тобто цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для позивача - право на оформлення спадкових прав.

З підстав відсутності правовстановлюючих документів та розбіжностей у документах, а саме в свідоцтві про народження, позивач ОСОБА_1 не змогла отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину на вказане спадкове майно.

Відповідно дост. 328 ЦК України, особи вправі набути право власності на підставах, що не заборонені законом і згідно зіст. 392 ЦК України, можуть звертатись до суду з позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Оскільки відсутні оригінали правовстановлюючих докуменів на спадкове майно, що є перешкодою позивачу в нотаріальному оформленні спадщини, право позивача, як спадкоємця за законом на спадкове майно, підлягає захисту в судовому порядку.

Таким чином вимоги позивача про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом та встановлення факту родинних відносин ґрунтуються на законі, та підлягають до задоволення.

Судові витрати по справі суд покладає на позивача.

Керуючись т.ст.12, 13, 89, 141, 200, 206, 259, 265, 268, 273 Цивільно-процесуального кодексу України на підставі ст. ст. 386, 392, 1217,1218, 1258, 1268 ЦК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності на спадкове майно та визнання права власності на завершення приватизації земельних ділянок задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_7 є дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на:

- житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_1 , який вона успадкувала за законом, після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- земельну ділянку, площею 1.9968 гектарів, для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 0721186800:07:000:0175, яка розташована на території Іваничівської селищної громади Володимирського району Волинської області (бувшої Соснинської сільської ради Іваничівського району Волинської області), яку вона успадкувала за законом, після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

3. Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації та реєстрації права власності відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", на земельну ділянку, площею 0.90 гектарів, для ведення особистого селянського господарства, земельну ділянку, площею 0.25 гектарів, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, які згідно з рішенням Бубнівської сільської ради Володимир Волинського району Волинської області від 27.12.1993 року № 16/2, згідно облікових документів, земельно-кадастрової книги (номер запису 110), були безкоштовно передані у приватну власність ОСОБА_3 .

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП та серія та номер паспорта невідомий, місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги, яка подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду .

Головуючий: Олександр ЛЯЩЕНКО

СудВолодимир-Волинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114569680
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —154/4337/23

Рішення від 27.10.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні