Рішення
від 20.10.2023 по справі 359/10200/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/359/359/2023

Справа № 359/10200/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В.

при секретарі - Бокей А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Борисполі Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Бориспільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту народження дитини

В С Т А Н О В И В :

13.10.2023 до Бориспільського міськрайонного суду Київської області від представника заявників, адвоката Кальної А.Г. надійшла заява з проханням : встановити факт народження дитини жіночої статі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: місто Донецьк Донецької області, Україна, від батьків: матері дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , громадянки України, та батька дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , громадянина України (а.с.2-3).

Свої вимоги заявники обґрунтовують тим, що 17.09.2011 у відділі ДРАЦС Петровського районного управління юстиції у м.Донецьку між ними був зареєстрований шлюб, актовий запис №329, у якому ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народилася дитина жіночої статі ОСОБА_3 на тимчасово окупованій території у м.Донецьку Донецької області, на підтвердження чого окупаційною владою 17.10.2022 було видано медичне свідоцтво про народження дитини №1954, а також видано свідоцтво про народження дитини. Зважаючи на ці обставини, вказують, що встановлення факт народження дитини на тимчасово окупованій території України необхідно для державної реєстрації її народження відповідно до чинного законодавства України, підтвердження її громадянства України та реалізації в подальшому належних дитині прав та свобод громадянки України.

У судове засідання заявники та їх представник не з`явились, одночасно з заявою про встановлення факту було представником ОСОБА_4 подано заяву з проханням справу слухати за її відсутності.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, заяв та заперечень по суті поданої заяви до суду не направив.

Неявка учасників справи не перешкоджає судовому розгляду.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1ст.317ЦПК України,заява провстановлення фактународження особина тимчасовоокупованій територіїУкраїни,визначеній ВерховноюРадою України,може бутиподана батьками,родичами,їхніми представникамиабо іншимизаконними представникамидитини добудь-якогосуду замежами такоїтериторії Українинезалежно відмісця проживаннязаявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянка України, та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянин України, перебувають у шлюбі, який було зареєстровано 17 вересня 2011 року у Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Петровського районного управління юстиції у м.Донецьку, про що було зроблено актовий запис №329, що підтверджується свідоцтвом про шлюб Серія НОМЕР_3 , а також відміткою у паспорті заявника ОСОБА_1 НОМЕР_4 , виданому 25 жовтня 2011 року Кіровським РВ ДМУ УМВС України у Донецькій області (а.с.8-12, 15).

ІНФОРМАЦІЯ_6 у місті Донецьку Донецької області, України у матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка перебувала у зареєстрованому шлюбі з заявником ОСОБА_2 народилася дитина жіночої статі ОСОБА_3 , що підтверджується долученими до заяви копіями: медичного свідоцтва про народження №1954 від 17.10.2022 та свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 27.10.2022 (а.с.17,18).

Відповідно до ч. 1 ст.9Закону України«Про забезпеченняправ ісвобод громадянта правовийрежим натимчасово окупованійтериторії України» Державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За змістом ч. 2 та 3 вказаної статті будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст.315ЦПК України судрозглядає справипро встановленняфакту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно до п. 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану, затверджених наказом Міністерства юстиції України №52/2 від 18 жовтня 2000 року, передбачено, що підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є :а) медичне свідоцтво про народження (форма №103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 року №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/13024, що видається закладами охорони здоров`я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я державна реєстрація народження проводиться на підставі медичного свідоцтва про народження або медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма №103-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 року №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 року за №1150/13024 (із змінами) та висновку про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров`я за формою, встановленою у додатку 3 до Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров`я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.012013 року №9; б) медичне свідоцтво про народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Ці документи подаються для державної реєстрації народження дитини, яка досягла одного року і більше; в) акт, складений відповідними посадовими особами (капітаном судна, командиром, начальником потяга тощо) за участю двох свідків і лікаря або фельдшера (якщо лікар або фельдшер були на транспортному засобі), у випадку народження дитини на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або в іншому транспортному засобі. У разі відсутності лікаря або фельдшера державна реєстрація народження проводиться на підставі вказаного акта та медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу; г) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма №106-2/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 45, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/13024 (далі - лікарське свідоцтво про перинатальну смерть), у разі мертвонародження; ґ) медичний документ, виданий компетентним суб`єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження такою жінкою.

Згідно з Медичним свідоцтвом про народження №1954 від 17.10.2022 у ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 о 13 год. 50 хв. у м.Донецьку народилася дитина дівчинка вагою 3450,0грамів (а.с.18).

Відповідно до ч. 1 ст.7Закону України«Про громадянствоУкраїни» новонароджена дитина заявника є громадянином України як особа, батьки якої на момент її народження були громадянами України.

Відповідно до вимог ч. 4 та ч. 7 ст.13Закону України«Про державнуреєстрацію актівцивільного стану» підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження дитини, а в разі їх відсутності рішення суду.

На підставі вищевикладеного, враховуючи те, що заявники не мають можливості надати документи, необхідні для проведення державної реєстрації народження дитини, зокрема медичне свідоцтво про народження за встановленою МОЗ України формою, а факт народження дитини підтверджено наданими у судовому засіданні письмовими доказами, суд дійшов висновку про законність та обґрунтованість вимог заявника.

Відповідно до ст.13Закону України«Про державнуреєстрацію актівцивільного стану» державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України. Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

Згідно ч.1ст.122 Сімейного кодексу України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.

Встановлення даного факту необхідно заявникам для здійснення державної реєстрації народження дитини та отримання свідоцтва про народження дитини.

Задовольняючи подану заяву, суд також враховує, що допущені представником заявника описки по тексту поданої заяви щодо зазначеного по-батькові заявника - « ОСОБА_6 » замість правильного - « ОСОБА_7 », а також у даті народження дитини « ІНФОРМАЦІЯ_7 » замість правильної « ІНФОРМАЦІЯ_1 », не позбавляють суд можливості встановити правильні індивідуальні відомості, враховуючи долучені до заяви належні і допустимі докази.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 81, 82, 89, 141, 258, 259, 263-265, 266, 273, 294, 315, 317, 319 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт народження дитини жіночої статі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: місто Донецьк Донецької області, Україна, від батьків: матері дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , громадянки України, та батька дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , громадянина України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі (актовий запис про шлюб №329 від 17.09.2011).

Рішення суду підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга Київському апеляційному суду через Бориспільський міськрайонний суд протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: І. В. Муранова-Лесів

Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114570404
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —359/10200/23

Рішення від 20.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні