Рішення
від 04.10.2023 по справі 650/66/22
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/66/22

Провадження № 2/650/9/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 жовтня 2023 року смт. Велика Олександрівка

Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді - Хомик І.І.

за участю секретаря судового засідання - Ткаченко І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Велика Олександрівка цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_7 в інтересах ОСОБА_1 до Калинівської селищної ради Бериславського району Херсонської області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до Великоолександрівського районного суду Херсонської області з позовом в інтересах ОСОБА_1 до Калинівської селищної ради Бериславського району Херсонської області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, належності заповіту та визнання права власності на спадкове майно.

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна баба позивача - ОСОБА_3 . Дід позивача, чоловік спадкодавиці - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

29.01.1986 року ОСОБА_3 склала заповіт, який посвідчений секретарем виконкому Калінінської селищної ради. Однак секретар селищної ради чомусь написала німецьке ім`я бабусі позивача « ОСОБА_5 » як « ОСОБА_6 » що є російською та єврейською аналогією цього імені.

В заповіті вказана адреса заповідача АДРЕСА_1 , а як вбачається з довідки Калинівської селищної ради ОСОБА_3 була зареєстрована та постійно проживала за даною адресою. Інших осіб з іменем ОСОБА_3 ніколи не було прописано чи зареєстровано за цією адресою. Сукупність вищевказаних фактів, позивач вважає дає підстави просити суд встановити факт належності заповіту.

Крім того, позивач є спадкоємцем за правом представлення, оскільки його батько помер раніше баби, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після смерті ОСОБА_3 залишилось право на майно, а саме на земельну частку пай.

Крім того, позивач був вимушений в 2005 році забрати спадкодавицю за її проханням з міста Херсон від родичів і доглядав за нею до дня смерті проживаючи в неї в будинку в АДРЕСА_1 .

Крім того, позивач в подальшому зареєструвався за вищевказаною адресою з 16.05.2006 року і зареєстрований по теперішній час.

У встановлений законом для прийняття спадщини 6 місячний строк, не звертався до нотаріальної контори з відповідною заявою бо вважав, що прийняв спадщину, а саме житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини правовстановлюючі документи на землю ще не видавались. Спадщину після смерті баби вважає прийнятою позивачем, оскільки позивач постійно на час смерті проживав з спадкодавцем незважаючи на те, що зареєстровані вони були за різними адресами.

Неможливість одержання вказаного свідоцтва у позасудовому порядку обумовлена відсутністю у позивача оригіналів правовстановлюючих документів, а саме Державних актів на право приватної власності на землю виданого громадянину України, оскільки спадкодавиця померла до їх видачі, в зв`язку з чим позивач змушений звернутися до суду з даним позовом.

Представник позивача ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, вимоги позову підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності та взаємозв`язку, дослідивши всі обставини, викладені в позові, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла- ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис №19 від 25 квітня 2006 року, місце державної реєстрації виконавчий комітет Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області.

За життя, 29.01.1986 року, ОСОБА_3 склала заповіт, який посвідчений секретарем виконкому Калінінської селищної ради. При посвідченні заповіту секретарем селищної ради допущена помилка, а саме вказано німецьке ім`я заповідача « ОСОБА_5 » як « ОСОБА_6 ».

Як вбачається з довідки Калинівської селищної ради ОСОБА_3 зареєстрована та постійно проживала за адресою АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 залишилось право на майно, а саме на земельну частку пай. Вказаний факт підтверджується довідкою Калинівської селищної ради Херсонської області за №02-40-10 від 05.01.2022 року - відповідно до якої ОСОБА_3 згідно проекту землеустрою, щодо приватизації та поділу на земельні частки (паї) земель ВАТ «Ізумруд» була включена до списку пенсіонерів ВАТ «Ізумруд», які мають право на земельну частку пай за №122.

Позивач є спадкоємцем за правом представлення, оскільки його батько помер раніше заповідача, а саме 15.09.1994 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Спадкодавиця з 2005 року проживала з позивачем, він доглядав за нею до дня смерті проживаючи в неї в будинку в АДРЕСА_1 . Вказаний факт підтверджує місцева рада в довідці від 10.01.2022 року за № 02-40-18. Крім того, позивач в подальшому зареєструвався за вищевказаною адресою з 16.05.2006 року і зареєстрований по теперішній час.

У встановлений законом для прийняття спадщини 6 місячний строк, не звертався до нотаріальної контори з відповідною заявою бо вважав, що прийняв спадщину, а саме житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини правовстановлюючі документи на землю не видавались. Спадщину після смерті баби вважає прийнятою, оскільки позивач постійно на час смерті проживав з спадкодавцем незважаючи на те, що зареєстровані вони були за різними адресами.

Згідно зі статтями 1216 та 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом, зокрема, можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч. ч. 3, 5 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 1269 ЦК України визначено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно із ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За змістом ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ч. 1 ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно ч. 1 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом. Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Згідно роз`яснень викладених у п. п. 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах спадкування» № 7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Приймаючи до уваги те, що встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини необхідно заявниці для реалізації своїх спадкових прав, а встановити даний факт у позасудовому порядку неможливо, відповідно заява підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 76-78, 81, 258, 263, 268, 272, 294, 315 ЦПК України, ст. ст. 1216, 1217, 1222, 1268, 1269, 1270 ЦК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позов представника позивача ОСОБА_7 в інтересах ОСОБА_1 до Калинівської селищної ради Бериславського району Херсонської області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 та є уродженцем с. Краснолюбецьке Великоолександрівського району Херсонської області разом з рідною бабою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 - право на земельну частку пай загальною площею 8,15 умовних кадастрових гектар відповідно до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай), при приватизації земель ВАТ «Ізумруд» з числа працюючих та пенсіонерів ВАТ «Ізумруд» на території Калинівської (колишня Калінінської) селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області (рілля), яке належало ОСОБА_3 та яка була включена до списку пенсіонерів ВАТ «Ізумруд», які мають право на земельну частку пай за №122- в порядку спадкування за заповітом.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 право власності на земельну ділянку - площею 1/455 (однієї чотириста п`ятдесят п`ятої ) частки земельної ділянки площею в цілому 1152, 50 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відповідно Державних актів серії ЯГ № 496460, ЯД №722065, ЯД № 722064, ЯГ №496461, ЯГ 496462 від 05 вересня 2008 року, розташованої на території Калинівської (колишня Калінінська) селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області власника ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 в порядку спадкування за заповітом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ірина ХОМИК

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114576215
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —650/66/22

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні