Ухвала
від 26.10.2023 по справі 902/1027/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

"26" жовтня 2023 р. Cправа № 902/1027/20

Господарський суд Вінницької області у складі головуючого судді Тварковського А.А.,

за участю секретаря судового засідання Данелюк Х.О.,

у відсутності учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження матеріали справи

за позовом: Тиврівського районного спортивно-технічного клубу товариства сприяння обороні України (вул. Шевченка, буд. 5, смт Тиврів, Тиврівський район, Вінницька область, 23300)

до: Тиврівської селищної ради (вул. Тиверська, 40, смт Тиврів, Тиврівський район, Вінницька область, 23300)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДАП ГРУП ЮА" (вул. Рейтарська, буд. 4, офіс 1, м. Київ, 01030)

про визнання недійсним та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В :

Господарським судом Вінницької області в порядку загального позовного провадження розглядається справа №902/1027/20 за позовом Тиврівського районного спортивно-технічного клубу товариства сприяння обороні України до Тиврівської селищної ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "ДАП ГРУП ЮА" про визнання недійсним та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди землі.

В обґрунтування заявлених позовних вимог Тиврівський районний спортивно-технічний клуб товариства сприяння обороні України вказує, що в межі земельної ділянки кадастровий номер 0524555100:01:014:0025 площею 6,2269 га, яку передано в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю "ДАП ГРУП ЮА", увійшла земельна ділянка площею 3 га, яка перебувала в постійному користуванні позивача.

Оскільки позивач вважає порушеним його право як землекористувача, останнім заявлено вимоги про:

- визнання незаконним та скасування рішення Тиврівської селищної ради Тиврівського району Вінницької області від 30.05.2018 № 306 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання в оренду земельної ділянки";

- скасування державної реєстрації земельної ділянки, місце розташування Вінницька область, Тиврівський район, Тиврівська селищна рада, площею 6,2269 га, з присвоєнням кадастрового номеру 0524555100:01:014:0025 у Державному земельному кадастрі, здійснену 20.03.2018 Відділом у Тиврівському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області;

- визнання недійсним Договору оренди землі серія та номер: б/н, укладеного 11.06.2018 між Тиврівською селищною радою Тиврівського району Вінницької області та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДАП ГРУП ЮА".

У судовому засіданні 28.09.2023 в межах розгляду справи по суті оголошено перерву до 14:00 год. 26.10.2023 з метою належного повідомлення позивача про дату, час та місце розгляду справи за юридичною адресою, про що постановлено відповідну ухвалу у протокольній формі.

На визначений час у судове засідання 26.10.2023 повідомлені належним чином учасники справи не з`явилися. Зокрема, позивач та відповідач 1 (Тиврівська селищна рада) повідомлені ухвалою від 29.09.2023, вручення якої підтверджується наявними у матеріалах справи рекомендованими поштовими повідомленнями. Представники відповідача 2 (ТОВ "ДАП ГРУП ЮА") про призначене судове засідання повідомлені під розписку від 28.09.2023, яка наявна у матеріалах справи.

26.10.2023 через канцелярію суду надійшли заяви від представників обох відповідачів про розгляд справи без їх участі. Поряд з цим від позивача клопотання про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило.

З огляду на неявку у судове засідання представника позивача, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. ч. 1-4 ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно із ч. 1 ст. 41 ГПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

За приписами п. 2 ч. 1 та п. 3 ч. 2 ст. 42 ГПК України учасники справи мають право, зокрема брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом, і разом з тим учасники справи зобов`язані з`явитися за викликом суду в судове засідання, якщо їх явка визнана обов`язковою.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Згідно із вимогами ст. 46 ГПК України сторони користуються рівними процесуальними правами. Крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу, сторони (позивачі та відповідачі) також мають ще коло прав і обов`язків, передбачених ст. 46 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Приписами ст. 181 ГПК України встановлено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно із п. 1 ч. 2 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду.

Відповідно до ч. 4 ст. 202 ГПК України в разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно із п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

З аналізу наведених приписів процесуального закону слідує, що обов`язковими умовами для застосування передбачених ч. 4 ст. 202, п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України процесуальних наслідків неявки позивача у судове засідання є одночасно його належне повідомлення про час і місце судового засідання та відсутність заяви позивача про розгляд справи за його відсутності.

Іншими словами, правом на залишення позову без розгляду суд наділений у разі неявки належним чином повідомленого позивача, якщо від нього не недійшла заява про розгляд справи за його відсутності і якщо його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Разом з тим чинна редакція ст.ст. 202, 206 ГПК України не пов`язує можливість залишення позовної заяви без розгляду з необхідністю надання судом оцінки можливості вирішення спору за відсутності представника позивача, який не з`явився на виклик суду, не повідомив про причини неявки, був належним чином повідомлений про призначення справи до розгляду (правова позиція Верховного Суду у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду, викладена в постанові від 13.09.2019 у справі №916/3616/15).

Отже, у разі відсутності у позивача наміру брати участь у судовому засіданні, приписами ст.ст. 202, 226 ГПК України передбачено подання позивачем заяви про розгляд справи за його відсутності. Тобто, право позивача як особи, яка подала позов та зацікавлена в його розгляді, не бути присутнім у судовому засіданні кореспондується з його обов`язком подати до суду відповідну заяву про розгляд справи за його відсутності.

Зокрема, Об`єднаною палатою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у постанові від 05.06.2020 по справі №910/16978/19 викладено правовий висновок, відносно того, що приписи ч. 4 ст. 202, п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України не передбачають вимоги, що для залишення позову без розгляду позивач має не з`явитися у судове засідання саме у зв`язку з визнанням судом його явки обов`язковою та викликом до суду.

Окрім того, прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визнає, що доступ до суду не є абсолютним і національним законодавством може обмежуватись, зокрема для дотримання правил судової процедури і це не є порушенням права на справедливий суд (рішення у справі "Станков проти Болгарії" від 12.07.2007).

Суд акцентує увагу, що повідомлення позивача про дату, час та місце розгляду справи було завчасним.

В силу приписів ч. 4 ст. 120 ГПК України ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

Відповідно до наявного у матеріалах справи рекомендованого повідомлення ухвалу суду від 29.09.2023 отримано Тиврівським районним спортивно-технічним клубом товариства сприяння обороні України 19.10.2023, тобто за шість днів до судового засідання, що є достатнім строком для забезпечення явки представника у судове засідання, для подання клопотання про розгляд справи без його участі чи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Приймаючи до уваги викладене вище, враховуючи неявку в судове засідання позивача (його представника) та його належне повідомлення судом про дату, час та місце слухання справи, неповідомлення ним про причини неявки в судове засідання та відсутність у матеріалах справи заяви позивача (його представника) про її розгляд без його участі, беручи до уваги приписи ч. 4 ст. 202 та п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України, суд прийшов до висновку про залишення позову Тиврівського районного спортивно-технічного клубу товариства сприяння обороні України без розгляду.

Окремо суд звертає увагу позивача, що відповідно до ч. 4 ст. 226 ГПК Україна, особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення обставин, що були підставою для залишення позову без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Керуючись ст.ст. 18, 42, п. 4 ч. 1 ст. 226, ст.ст. 232-235, 242, 326 ГПК України, суд

У Х В А Л И В :

1. Позов Тиврівського районного спортивно-технічного клубу товариства сприяння обороні України до Тиврівської селищної ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "ДАП ГРУП ЮА" про визнання недійсним та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди землі у справі №902/1027/20 - залишити без розгляду.

2. Відповідно до ст. 235 ГПК України ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

3. За приписами п. 14 ч.1 ст. 255 ГПК України дану ухвалу може бути оскаржено окремо від рішення суду до Північно-західного апеляційного господарського суду.

4. Згідно з положеннями ч.1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

5. Примірник ухвали надіслати позивачу та відповідачу 2 (ТОВ "ДАП ГРУП ЮА") рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, відповідачу 1 (Тиврівській селищній раді) - до Електронного кабінету ЄСІТС, а також на відомі суду адреси електронної пошти: відповідача 1 (Тиврівської селищної ради) - tsr2016@ukr.net; представника відповідача 2 (ТОВ "ДАП ГРУП ЮА") Дмитрійчук А.А.- ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дата складання повного тексту ухвали 31.10.2023.

Суддя А.А. Тварковський

віддрук. прим.:

1 - до справи;

2 - Тиврівському районному спортивно-технічному клубу товариства сприяння обороні України - вул. Шевченка, буд. 5, смт Тиврів, Вінницький (Тиврівський) район, Вінницька область, 23300;

3 - ТОВ "ДАП ГРУП ЮА" - вул. Рейтарська, буд. 4, офіс 1, м. Київ, 01030.

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114577405
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним та скасування рішення, скасування державної реєстрації земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —902/1027/20

Судовий наказ від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Рішення від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні