Рішення
від 12.10.2023 по справі 138/2463/22
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/2463/22

Провадження №:2/138/118/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2023 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого, судді: Цибульського О.Є.,

з участю: секретаря Спічко А.В.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні Могилів-Подільського міськрайонного суду цивільну справу за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства «ДЕМЕТРА ПЛЮС» в особі директора Сторожі Володимира Федоровича до ОСОБА_1 , Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МХП-АГРОКРЯЖ» про визнання недійсним договору оренди землі та поновлення дії договору, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в Могилів-Подільський міськрайонний суд з позовною заявою до ОСОБА_1 , Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МХП-АГРОКРЯЖ» про визнання недійсним договору оренди землі та поновлення дії договору, мотивуючи тим, що відповідач ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 3,3891 га кадастровий номер 0522685800:02:000:0171, яка знаходиться в землях Вендичанської селищної ради (колишньої Серебринецької сільської ради).

15.10.2011 року між ПСП «Деметра Плюс» та ОСОБА_1 було укладено договір оренди вказаної земельної ділянки терміном на 10 років. Вказаний договір зареєстрований у відділі Держкомзему у Могилів-Подільському районі. Після збирання урожаю 2021 року ПСП складало списки на виплату орендної плати орендодавцям і вирішувало питання про укладення нових договорів з орендодавцями, термін яких закінчувався. Відповідач на зв`язок не виходила, в телефонному режимі було повідомлено її сина про необхідність з`явитися для отримання орендної плати і вирішення питання про укладення нового договору. Проте, ні відповідач, ні її син на дане повідомлення не відреагували. Останній розрахунок із ОСОБА_1 було зроблено через Могилів-Подільське відділення Укрпошти, шляхом переказу на її ім`я 1973 грн. Оскільки частина земель на території колишньої Серебринецької сільської ради орендується ПСП, а частина ТОВ «МХП-Агрокряж», на початку року проводиться звірка через те, що здебільшого земельні ділянки обробляються єдиним масивом, земельні паї кожен окремо на місцевості не виділявся, відбувається зміна власників і переукладаються договори. При звірці в 2022 році було виявлено, що 22.12.2021 ОСОБА_1 уклала договір оренди землі на вищезазначену земельну ділянку із ТОВ «МХП-Агрокряж» терміном на 10 років. Позивач вважає, що договір оренди землі від 22.12.2021, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ «МХП-Агрокряж» є недійсним.

А тому позивач вимушений був звернутися з даним позовом до суду, просить визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 3,3891 га кадастровий номер 0522685800:02:000:0171, серія та номер СРБ-0171, укладений 22.12.2021 між фізичною особою ОСОБА_1 та ТОВ «МХП-Агрокряж», припинивши його дію. Поновити дію договору укладеного між ПСП «Деметра плюс» та ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 3,3891 га кадастровий номер 0522685800:02:000:0171 від 15 жовтня 2011 року на тих самих умовах і на той самий строк. Стягнути судові витрати.

Представник позивача ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву, де просила справу розглянути у її та ОСОБА_3 відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, подала до суду відзив, де зазначила, що позовні вимоги не визнає, в задоволенні позову просить відмовити з підстав, зазначених у відзиві.

Представник відповідача СТОВ «МХП-Агрокряж» в судове засідання не з`явився, подав до суду відзив на позов, де зазначив, що позовні вимоги не визнає, просить відмовити в їх задоволенні з підстав, зазначених у відзиві. Просив справу розглядати у його відсутність.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що в задоволенні позовних вимог слід відмовити, виходячи з наступного:

Частиною четвертоюстатті 124 Земельного кодексу України(далі -ЗК України) передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно з частиною першоюстатті 626 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України), договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина першастатті 627 ЦК України).

Відповідно до частини другоїстатті 792 ЦК України, відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом, зокремаЗаконом України «Про оренду землі»(у редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин).

Згідно зістаттею 13 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 3,3891 га кадастровий номер 0522685800:02:000:0171, яка знаходиться в землях Вендичанської селищної ради (колишньої Серебринецької сільської ради) Могилів-Подільського району Вінницької області, що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №308207533 (а.с.20).

15.10.2011 року між ПСП «Деметра Плюс» та ОСОБА_1 було укладено договір оренди вказаної земельної ділянки терміном на 10 років. Вказаний договір зареєстрований у відділі Держкомзему у Могилів-Подільському районі 20.12.2011 за № 052260004001963 (а.с.17-19).

30.08.2021 року позивач направив ОСОБА_1 листа, зазначений лист був відправлений на адресу ОСОБА_1 засобами поштового зв`язку, згідно рекомендованого повідомлення про вручення та 22.08.2022 здійснив переказ на суму 1973,00 грн. ( а.с.21-23).

Згідно ч. 2ст. 33 Закону України «Про оренду землі»(у чинній редакції), Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до закінчення строку дії оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніш як за один місяць до закінчення строку дії договору оренди землі.

Правові підстави поновлення договору оренди землі визначаютьсястаттею 33 Закону України «Про оренду землі»(у редакції, що діяла станом на час відповідних правовідносин).

Так, відповідно до частин першої-п`ятоїстатті 33 цього Закону, по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, установлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Положеннямистатті 33 Закону України «Про оренду землі»також передбачено, що додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов`язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди можуть бути оскаржені в суді.

Ці положення узгоджуються із загальною нормою частини першоїстатті 777 ЦК України.

Як вбачається з повідомлення, лист вручено невідомо якій особі. Крім того, повідомлення про вручення не підтверджує надсилання на адресу відповідача листа-повідомлення, так як лист надіслано без описів вкладення в цінний лист. Самого листа-повідомлення додатки до позовної заяви не містять

Разом з тим, власник земельної ділянки ОСОБА_1 надіслала позивачу лист-повідомлення від 17.08.2021, в якому зазначила, що не бажає продовжувати договір оренди на новий термін (а.с.40-42).

За таких підстав, слід констатувати, що сторони не досягли згоди щодо поновлення договору оренди землі та додаткова угода до договору про його поновлення не була укладена сторонами у місячний строк, як цього вимагала частина 8статті 33 Закону України «Про оренду землі», переважне право орендаря, передбачене ч. 1-5 вказаної статті Закону припинилось, договір оренди припинив свою дію в зв`язку із закінченням строку, на який його було укладено, відповідно до положеньст.31 Закону України «Про оренду землі».

Суд зауважує, що відсутність волевиявлення орендодавця та недосягнення сторонами домовленості щодо істотних умов договору вказує на відсутність підстав для визнання договору оренди земельної ділянки поновленим.

Аналогічна правова позиція неодноразово підтримана Верховним Судом (постанови від 06.12.2019 у справі №454/2313/17, від 17.10.2018 у справі №379/338/16-ц, від 06.04.2020 у справі №378/382/18, від 22.09.2020 у справі №917/130/19, від 10.06.2019 р. у справі №313/435/17, від 10 серпня 2022 року у справі №379/661/21, від 22 лютого 2023 року у справі №954/1000/20).

Окрім того, Верховний Суд у постанові від 22.05.2019 у справі №709/1899/17 вказав на відсутність в орендодавця обов`язку обґрунтовувати свою відмову в поновленні договору оренди.

У постанові від 28.09.2020 у справі №272/440/18 Верховний Суд також вказав на те, що у разі незгоди орендодавця у поновленні договору оренди, направленої орендарю у місячний строк до закінчення строку його дії, переважне право на укладення договору оренди землі припиняється, тому що переважне право орендаря на укладення договору оренди землі на новий строк, не може домінувати над виключним правом орендодавця, як власника земельної ділянки, щодо користування та розпорядження нею на власний розсуд після закінчення строку дії договору оренди землі.

Державна реєстрація права оренди земельної ділянки номер запису про інше речове право: 46357937 від 25.01.2022 року, здійснювалася на підставі матеріалів реєстраційної справи, що підтверджується копією матеріалів реєстраційної справи № 1723314105226 (а.с. 87-95).

За змістом частини 1статті 627 ЦК Українисторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

З урахуванням норм статей319,626 ЦК України, реалізація переважного права на поновлення договору оренди, яка передбачена частиною 1статті 33 Закону України «Про оренду землі», можлива лише за умови дотримання встановленої цією нормою процедури та наявності волевиявлення сторін.

Отже, враховуючи відсутність волевиявлення ОСОБА_1 на поновлення строку дії договору та направлення відповідачем листа-повідомлення про це на адресу позивача у строк, визначенийЗаконом України «Про оренду землі», суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні вимоги позивача про поновлення дії договору укладеного між ПСП «Деметра плюс» та ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 3,3891 га кадастровий номер 0522685800:02:000:0171 від 15 жовтня 2011 року на тих самих умовах і на той самий строк.

Як наслідок, не підлягає задоволенню і вимога позивача про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки площею 3,3891 га кадастровий номер 0522685800:02:000:0171, серія та номер СРБ-0171, укладеного 22.12.2021 між фізичною особою ОСОБА_1 та ТОВ «МХП-Агрокряж», оскільки земельна ділянка була передана ОСОБА_1 в оренду ТОВ «МХП-Агрокряж», після того, як договір оренди землі з ПСП «Деметра Плюс» від 15.10.2011 року, припинив свою дію у зв`язку із закінченням строку, на який його було укладено.

Тобто після припинення дії договору з ПСП «Деметра Плюс», відповідач ОСОБА_1 мала право розпоряджатися належною їй земельною ділянкою на власний розсуд, в тому числі передати її в оренду ТОВ «МХП-Агрокряж».

Враховуючи, що договір з ТОВ «МХП-Агрокряж» був укладений 22 грудня 2021 року, коли строк дії договору оренди від 15.10.2011 закінчився, переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припинилося, тобто права ПСП «Деметра Плюс» оскаржуваним договором не порушені, підстави для визнання недійсним договору оренди від 22.12.2021- відсутні.

Відповідно до п. 2 ч. 2ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на позивача.

Керуючись ст. 4,12-13,19,81,141, 247,258,259,265,268,273,354,255 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 319, 626, 627, 777, 792 ЦК України, ст. 33 ЗУ«Про оренду землі», суд -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог Приватного сільськогосподарського підприємства «ДЕМЕТРА ПЛЮС» в особі директора Сторожі Володимира Федоровича до ОСОБА_1 , Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МХП-АГРОКРЯЖ» про визнання недійсним договору оренди землі та поновлення дії договору - відмовити.

Судові витрати по справі залишити за позивачем.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

- позивач: Приватне сільськогосподарське підприємство «Деметра Плюс», код ЄДРПОУ 32643659, місцезнаходження: вул. В. Ігнатьєва, 4, с. Серебринці, Могилів-Подільського району, Вінницької області;

-представник позивачадиректор СторожаВолодимир Федорович, ІНФОРМАЦІЯ_1 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 ,зареєстроване місцепроживання: АДРЕСА_1 ;

- представник позивача адвокат Середюк Олена Василівна, місце здійснення адвокатської діяльності: АДРЕСА_2 ;

- відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ,місце проживання: АДРЕСА_3 ;

- відповідач: ТОВ «МХП-Агрокряж», код ЄДРПОУ 36187994, місцезнаходження: вул. Леніна, 161, с. Яришів Могилів-Подільського району Вінницької області;

- представник відповідача адвокат Лишак Іван Васильович, місце здійснення адвокатської діяльності: вул. Південна, буд. 5, м. Ладижин, Гайсинський район, Вінницької області.

Суддя: О.Є.ЦИБУЛЬСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114582427
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди землі та поновлення дії договору

Судовий реєстр по справі —138/2463/22

Рішення від 12.10.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні