Вирок
від 26.10.2023 по справі 754/11918/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 1-кп/754/1130/23

Справа№754/11918/23

Вирок

Іменем України

26 жовтня 2023 року Деснянський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

з участю адвоката ОСОБА_4

з участю обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження №42023102070000056 відносно обвинуваченої

ОСОБА_5 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Тростянець, Ямпільського району, Вінницької області, українки, громадянки України, пенсіонерки, заміжньої, освіта вища, проживаючої за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст.367ч.2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Судом визнано доведеним, що наказом Державної служби морського та річкового транспорту України №224 від 30.05.2019 року затверджено «Положення Державної установи «Держгідрографія»» відповідно до якого ДУ «Держгідрографія» (далі -Установа) заснована на державній власності і належить до сфери управління Державної служби морського та річкового транспорту України (далі - Уповноважений орган управління). Установа створена з метою навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства у внутрішніх морських водах, територіальному морі та виключній економічній зоні України та навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства на внутрішніх водних шляхах України.

Відповідно до ст.3 Положення Державної установи «Держгідрографія» Установа є юридичною особою. Права та обов`язки юридичної особи Установа набуває ї дня її державної реєстрації. Установа має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в національній та іноземній валюті, може мати бюджетний рахунок та має печатки. Установа здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України.

Стаття 4 Положення Державної установи «Держгідрографія» визначає джерела формування майна установи, а саме: грошові та матеріальні внески, передані їй Уповноваженим органом управління; бюджетне фінансування; доходи, одержані від реалізації продукції, послуг, інших видів господарської діяльності; доходи від цінних паперів; кредити банків та інших кредиторів; капітальні вкладення та дотації з бюджетів; майно, придбане в інших суб`єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку; інші джерела, не заборонені законодавством України.

Основним узагальнюючим показником фінансово-господарської діяльності Установи є забезпечення беззбиткової діяльності.

Крім цього, ст. 5 Положення ДУ «Держгідрографія» визначено, що установа самостійно встановлює чисельність працівників та штатний розпис на підставі фонду оплати праці, передбаченого фінансовим планом.

Управління Установою здійснює начальник Установи, якого призначає та звільняє з посади Уповноважений орган управління відповідно до законодавства, до обов`язків якого входить призначення на посаду та звільнення з посади працівників Установи відповідно " до трудового законодавства України.

Встановлено, що згідно з наказом № 396-к від 19.11.2020 року за підписом в.о. начальника ДУ «Держгідрографія» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначено на посаду виконуючого обов`язки головного бухгалтера ДУ «Держгідрографія».

Наказом ДУ «Держгідрографія» № 74 від 23.03.2021 року затверджено посадову інструкцію головного бухгалтера бухгалтерії (далі - Інструкція).

Відповідно до п.1.3. Інструкції, у своїй роботі головний бухгалтер керується чинним законодавством, нормативними актами Національного банку України, Державної податкової служби України, наказами, дорученнями та розпорядженнями Міністерства інфраструктури України та Державної служби морського та річкового транспорту України, Положенням державної установи «Держгідрографія», наказами і розпорядженнями Держгідрографії, Положенням про бухгалтерію, цією посадовою інструкцією, документами систем управління якості (СУЯ).

Також, згідно з п.2.13. Інструкції до завдань та обов`язків головного бухгалтера входить організація роботи з підготовки пропозицій для начальника Держгідрографії щодо:

-визначення облікової політики підприємства, внесення змін до обраної податкової політики, вибору форми бухгалтерського обліку з урахуванням діяльності підприємства і технології оброблення облікових даних;

-розроблення систем і форм внутрішньогосподарського обліку та правил документообігу, додаткової системи рахунків і регістрів аналітичного обліку, звітності і контролю господарських операцій;

-визначення працівників на право підписання первинних та зведених облікових документів;

-вибору оптимальної структури бухгалтерської служби та чисельності її працівників, підвищення професійного рівня бухгалтерів, забезпечення їх довідковими матеріалами;

-поліпшення системи інформаційного забезпечення управління та шляхів проходження обробленої інформації до виконавців;

-впровадження автоматизованої системи оброблення даних бухгалтерського обліку з урахуванням особливостей діяльності підприємства чи удосконалення діючої;

-забезпечення збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, залучення кредитів та їх погашення;

-виділення на окремий баланс філій, представництв, відділень, та інших відокремлених підрозділів підприємства та включення їх показників до фінансової звітності підприємства.

При цьому, згідно посадової інструкції головний бухгалтер несе повну відповідальність у встановленому чинним законодавством України порядку за неналежну, несвоєчасне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, що передбачені Інструкцією в межах, визначених законодавством про працю та недостовірність даних, які надаються керівництву ДУ «Держгідрографія».

Відповідно до ч.3ст.18 Кримінального кодексу України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно - розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, ОСОБА_5 , яка обіймає посаду головного бухгалтера ДУ «Держгідрографія», пов`язану з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій є службовою особою.

Згідно з ч.2ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

29.07.2021 між приватним акціонерним товариством «Граве Україна Страхування життя» в особі начальника відділу адміністрування даних ОСОБА_7 , діючої на підставі довіреності від 16.12.2018 року, за посередництва ТОВ «Євролайф Україна ЛТД» код ЄДРПОУ 30530054, як страхового агента, на підставі договору доручення з ПрАТ «Граве Україна Страхування життя» від 04.08.2004 року, та державною установою «Держгідрографія» в особі заступника начальника ОСОБА_8 , діючого на підставі Положення та довіреності від 15.07.2020 року №128, укладено договір №1782 «Про порядок взаємодії при здійсненні платежів за індивідуальними договорами».

Предметом договору є порядок здійснення сторонами платежів за сукупністю договорів страхування життя, укладених між страховиком та страхувальником щодо страхування життя однієї застрахованої особи кожний з яких розглядається як окремий договір (далі - Індивідуальний договір).

Відповідно до п.1.3 Договору страхувальник укладає індивідуальні договори страхування в рамках своїх повноважень, визначених згідно внутрішніх положень останнього.

Укладення індивідуального договору страхування посвідчується страховим полюсом, який разом із Загальними правилами страхування ПрАТ «Граве Україна Страхування життя» (далі - Правила страхування та заповненою заявою на страхування (далі - Заява) із зазначенням застрахованої особи складає Індивідуальний договір страхування.

Страхувальник, який має намір укласти Індивідуальні договори страхування надає Страховику необхідні документи для ідентифікації Страхувальника та кожної застрахованої особи в порядку, визначеному даним договором.

Відповідно до частини шостої статті 6 Закону України «Про страхування» від 07.03.1996 року №85/96-ВР, страхування життя - це вид особистого страхування, який передбачає обов`язок страховика здійснити страхову виплату згідно з договором страхування у разі смерті застрахованої особи, а також, якщо це передбачено договором страхування, у разі дожиття застрахованої особи до закінчення строку дії договору страхування та (або) досягнення застрахованою особою визначеного договором віку.

Згідно частини першої, третьої та п`ятої ст. 18 Закону України «Про страхування» від 07.03.1996 №85/96-ВР для укладення договору страхування страхувальник подає страховику письмову заяву за формою, встановленою страховиком, або іншим чином заявляє про свій намір укласти договір страхування.

У разі надання страхувальником письмової заяви за формою, встановленою страховиком, що виражає намір укласти договір страхування, такий договір може бути укладений шляхом надіслання страхувальнику копії правил страхування та видачі страхувальнику страхового свідоцтва (поліса), який не містить розбіжностей з поданою заявою. Заява складається у двох примірниках, копія заяви надсилається страхувальнику з відміткою страховика або його уповноваженого представника про прийняття запропонованих умов страхування.

Відповідальною особою в ДУ «Держгідрографія» за укладання договорів страхування, збір заяв на страхування життя з участі у резервах бонусів із виплатою пенсії/ануїтету після закінчення дії договору страхування та перерахування коштів ПрАТ «Граве Україна Страхування життя» за договором №1782 від 29.07.2021 року була головний бухгалтер ОСОБА_5 .

За власного ініціативою ОСОБА_5 , з метою поліпшення умов праці працівників ДУ «Держгідрографія», в липні 2023 року, висловила позицію керівництву установи про необхідність страхування працівників, яку останні підтримали.

В подальшому на виконання вимог законодавства ОСОБА_5 організувала збір заяв на страхування життя з участі у резервах бонусів із виплатою пенсії/ануїтету після закінчення дії договору страхування.

Після надходження до ОСОБА_5 всіх підписаних заяв, остання повідомила заступника начальника ДУ «Держгідрографія» ОСОБА_8 про те, що заяви на страхування життя працівниками підписано та згідно вимог договору №1782 від 29.07.2021 року необхідно здійснити оплату. Як наслідок, ОСОБА_5 , в період часу з липня по вересень 2023 року, підготувала платіжні доручення та надала на підпис керівництву, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Київ, проспект Каденюка, 23

Після чого, на підставі підпису керівника та резолюції головного бухгалтера ОСОБА_5 на платіжних відомостях від 29.07.2021 року та 09.09.2021 року Установою здійснено перерахування коштів на рахунок ПрАТ «Граве Україна Страхування Життя» за договором №1782 на загальну суму 3 419 110,00 грн. без ПДВ.

Одночасно з тим встановлено, що співробітники ДУ «Держгідрографія» не були обізнані про договір №1782 «Про порядок взаємодії при здійсненні платежів за індивідуальними договорами» укладений між ДУ «Держгідрографія» та ПрАТ «Граве Україна Страхування Життя» та особисто не підписували заяв на страхування життя з участі у резервах бонусів із виплатою пенсії/ануїтету після закінчення дії договору страхування.

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 , безвідповідально поставилася до своїх службових обов`язків та не проконтролювала належним чином особисте заповнення заяв співробітниками ДУ «Держгідрографія», та передала їх до ПрАТ «Граве Україна Страхування життя», що призвело до видання страхового полісу без дійсного волевиявлення працівника.

Таким чином, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи на посаді Головного бухгалтера ДУ «Держгідрографія», будучи службовою особою, в порушення вимог своєї посадової інструкції, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча в силу займаної посади та досвіду роботи повинна була і могла їх передбачити, не виконала свої службові обов`язки, через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки державній установі «Держгідрографія» у розмірі 3 419 110,00 грн. без ПДВ.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 повністю визнала себе винною, щиро розкаялась, фактичні обставини справи не оспорювала та підтвердила вищеописані встановлені судом обставини справи.

Відповідно до ст.349 КПК України, за згодою всіх учасників судового розгляду, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, чи правильно учасники судового розгляду розуміють зміст цих обставин, чи добровільною та істинною є їх позиція, а також їм роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини у апеляційному порядку.

З врахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку про те, що обвинувачена ОСОБА_5 вчинила службову недбалість, тобто невиконання службовою особою свої службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки,а тому її дії необхідно кваліфікувати за ст.367ч.2 КК України.

При призначенні покарання ОСОБА_5 суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки вчиненого нею злочину, обставини справи, дані про її особу, яка раніше не судима, до кримінальної відповідальності не притягувалась, є особою пенсійного віку, інвалідом другої групи.

Обставиною, що пом`якшує покарання ОСОБА_5 судом визнано - щире каяття.

Обставин, що обтяжує покарання ОСОБА_5 судом не встановлено.

При обранні обвинуваченій ОСОБА_5 виду та міри покарання судом враховується її відношення до вчиненого, що вона є особою пенсійного віку, інвалідом другої групи, покаялась у вчиненому. При цьому суд вважає можливим виправлення та перевиховання ОСОБА_5 без ізоляції від суспільства, але в умовах контролю за її поведінкою органами з питань пробації за місцем її проживання, а тому застосовує до неї покарання у вигляді позбавлення волі зі звільненням від його відбування з випробуванням згідно ст.75 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.370,374 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

Визнати ОСОБА_5 винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ст.367ч.2 КК України і призначити їй покарання у виді позбавлення волі на строк два роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій на строк один рік та зі штрафом у розмірі двохсот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 4250 (чотири тисячі двісті п`ятдесят) грн. 00 коп.

На підставі ст.ст.75,76 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного основного покарання, якщо вона протягом одного року іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на неї обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Деснянський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні вироку - після постановлення ухвали апеляційним судом.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114585023
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —754/11918/23

Вирок від 26.10.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Вінтоняк Р. Я.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Вінтоняк Р. Я.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Вінтоняк Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні