Ухвала
від 01.11.2023 по справі 140/26601/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

01 листопада 2023 рокуЛуцькСправа № 140/26601/23

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Андрусенко О. О.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін заяви про закриття провадження в адміністративній справі за позовом керівника Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області до Відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради, Турійської селищної ради про визнання протиправної бездіяльності та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області звернувся з позовом до Відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради, Турійської селищної ради про визнання протиправною бездіяльності щодо приведення у стан готовності захисної споруди №07883, яка знаходиться за адресою: по вул. Центральна, 12, с. Дуліби Ковельського району, з метою використання її за призначенням та зобов`язання привести у стан готовності захисну споруду №07883, яка знаходиться за адресою: по вул. Центральна, 12, с. Дуліби Ковельського району, з метою використання її за призначенням у відповідності до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України № 579 від 09.07.2018.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 11.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

13.10.2023 на адресу суду надійшов відзив Відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради, в якому заявлено клопотання про закриття провадження у даній справі на підставі пункту 8 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), оскільки порушення, що стали підставою для звернення прокурора до суду з цим позовом, відповідачем усунуті шляхом приведення у готовність захисної споруди цивільного захисту (цивільної оборони) №07883, що знаходиться за адресою: вул. Центральна, 12, с. Дуліби, з метою використання її за призначенням у відповідності до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України № 579 від 09.07.2018, на підтвердження чого долучено акт оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту №07883 від 12.10.2023.

Також 30.10.2023 на адресу суду надійшла заява керівника Ковельської окружної прокуратури про закриття провадження у даній справі на підставі пункту 8 частини першої статті 238 КАС України у зв`язку із добровільним усуненням відповідачами у справі порушень законодавства та самостійним вжиттям заходів щодо приведення у стан готовності захисної споруди №07883, яка знаходиться за адресою: по вул. Центральна, 12, с. Дуліби Ковельського району, що підтверджується актом оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту від 12.10.2023.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку про наявність правових та фактичних підстав для закриття провадження у справі, з огляду на таке.

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі: щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Як вбачається із матеріалів справи, керівник Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області оскаржує бездіяльність відповідачів щодо приведення у стан готовності захисної споруди №07883, яка знаходиться за адресою: по вул. Центральна, 12, с. Дуліби Ковельського району, з метою використання її за призначенням.

Судом встановлено, що після відкриття Волинським окружним адміністративним судом провадження у даній справі відповідачами Відділом освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради та Турійською селищною радою самостійно вжито заходи щодо приведення у стан готовності захисної споруди №07883, яка знаходиться за адресою: вул. Центральна, 12, с. Дуліби, про що свідчить акт оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту, сховища, протирадіаційного укриття №07883 від 12.10.2023, з якого вбачається, що станом 12.10.2023 сховище (протирадіаційне укриття) №07883 є готовим до використання за призначенням.

При цьому, усунувши самостійно порушення в частині утримання та використання захисної споруди цивільного захисту, відповідачі повністю відновили порушені інтереси держави у сфері цивільного захисту та оборони.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку про те, що оскільки оскаржувані прокурором порушення були виправлені самостійно відповідачами як суб`єктами владних повноважень, і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення інтересів держави неможливе без визнання бездіяльності відповідачів протиправною після такого виправлення, тому провадження у цій справі належить закрити на підставі пункту 8 частини першої статті 238 КАС України.

Згідно із частиною першою статті 143 КАС України суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Відповідно до частини другої статті 238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Як передбачено частинами першою, другою статті 132 КАС України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

За приписами пункту 5 частини першої статті 7 Закону України Про судовий збір від 08.07.2011 № 3674-VI сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Відтак, оскільки провадження у цій справі закрито з інших підстав, ніж у зв`язку з відмовою позивача від позову, а саме на підставі пункту 8 частини першої статті 238 КАС України, тому Волинській обласній прокуратурі необхідно повернути з бюджету судовий збір в сумі 2684,00 грн, сплачений платіжною інструкцією від 28.08.2023 № 1712, та який згідно із випискою було зараховано до спеціального фонду Державного бюджету України.

Керуючись статтями 132, 143, пунктом 8 частини першої статті, частиною другою 238, статтею 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяви керівника Ковельської окружної прокуратури та Відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради про закриття провадження у справі задовольнити.

Провадження у справі за позовом керівника Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області до Відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради, Турійської селищної ради про визнання протиправної бездіяльності та зобов`язання вчинити дії закрити.

Повернути Волинській обласній прокуратурі (43025, м. Луцьк, вул. Винниченка, 15, ідентифікаційний код 02909915) з бюджету судовий збір в розмірі 2684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири грн. 00 коп.), сплачений згідно з платіжної інструкції від 28 серпня 2023 року № 1712.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 256 КАС України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О. О. Андрусенко

Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114589487
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправної бездіяльності та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —140/26601/23

Ухвала від 01.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 11.09.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні