Рішення
від 01.11.2023 по справі 176/2178/23
ЖОВТОВОДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №176/2178/23

провадження №2/176/951/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2023 року Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Кучми В.В.

за участю секретаря судових засідань Коваленко О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Жовті Води справу за позовом ОСОБА_1 до Миколаївської сільської ради Волноваського району Донецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з справжнім позовом посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Волноваха Донецької області померла його мати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була зареєстрована в АДРЕСА_1 . Одразу після смерті матері останній не звернувся до місцевого нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, оскільки знав, що має пів року для такого звернення. 24 лютого 2022 року в населенному пункті де проживав позивач розпочалися активні бойові дії у зв`язку з чим ОСОБА_1 разом зі своєю родиною виїхав до іншого регіону для облаштування свого побуту. 21 березня 2022 року позивач з родиної приїхав у місто Жовті Води Дніпропетровської області де зареєструвався як внутрішньо переміщена особа. Одразу після цього він намагався вирішити питання спадщини, проте на той час реєстри були закриті і взагалі не було можливості звернутися з відповідною заявою до нотаріуса. Окрім того зв`язатись з місцевим нотаріусом у місті Волноваха Донецької області можливості не було через бойові дії на його території. 04 серпня 2023 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Жовтоводської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті матері. 09 серпня 2023 року останній отримав роз`яснення за підписом державного нотаріуса Жовтоводської держнотконтори Т.Ф.Водолазької , про те що позивачем було пропущено строк для прийняття спадщини. У зв`язку з вище викладеним позивач просить поновити і визначити додатковий термін для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області від 13 жовтня 2023 року було відкрито правадження та призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

До початку розгляду справи від позивача ОСОБА_1 надійшла відповідна письмова заява, згідно якої він позов підтримав, просив його задовольнити та розглянути справу без його участі.

Відповідач, Миколаївська сільська рада Волноваського району Донецької області належним чином повідомлена про день, час та місце розгляду справи шляхом надсилання копії ухвали суду про відкриття провадження та копії позовної заяви з додатками на електонну пошту, в судове засідання свого представника не направила. Відзиву на позов від відповідача не надходило.

Оскільки сторони по справі у судове засідання не з`явилися, в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Вивчив письмові пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис про смерть №1449 зроблений Волноваським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Харків) (а.с.7).

При цьому, померла ОСОБА_2 є матір`ю позивача ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження останнього, актовий запис №6, виданим виконавчим комітетом Миколаївської сільської ради Волновахського району (а.с.5).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина.

Листом державного нотаріуса Жовтоводської державної нотаріальної контори Водолазької Т.Ф., позивачу роз`яснено що останній, як спадкоємець протягом шестимісячного строку з дня відкриття спадщини не подав заяву про її прийняття, а тому вважається таким що її не прийняв. Окрім того факт постійного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, не встановлено. Спадкова справа на майно померлої не відкривалася (а.с. 9).

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 зареєстрований в с.Миколаївка Волноваського району Донецької області, за адресою: АДРЕСА_2 ( а.с. 4).

У зв`язку із збройною агресією і військовими діями російської федерації на території України в результаті повномасштабного вторгнення 24.02.2022 року, позивач ОСОБА_1 21.03.2022 року був взятий на облік управлінням праці та соціального захисту населення Жовтоводської міської ради , як внутрішньо переміщена особа, відповідно до довідки № 1217-5000441543 ( а.с. 8).

Відповідно до частини 1 статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно частини 1 статті 1270 ЦК України законодавець встановлює для прийняття спадщини строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Постановою Кабінету Міністрів України №164 від 28.02.2022 року «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Судом встановлено, що в установлений законом шестимісячний строк позивач із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звернувся.

Згідно ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

У пункті 24 (абз.6) постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» зазначено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця для вчинення цих дій.

Отже, оцінюючи наведені позивачем причини пропуску строку звернення за оформленням спадкової прави, суд вважає їх поважними, оскільки встановлено, що позивач пропустив встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини з поважних причин, через збройну агресію і військові дії російської федерації на території України.

За таких обставин суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог позивача та вважає можливим встановити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріуса, два місяці.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 13, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , протягом двох місяців з дня набрання цим рішення законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду або через Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області на протязі тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114597850
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —176/2178/23

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні