Рішення
від 02.11.2023 по справі 674/1229/23
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/1229/23

Провадження № 2/674/469/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

02 листопада 2023 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

в складі: судді Посунько Г.А.

секретаря Шельгоріної С.І.

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних безобліковим споживанням електричної енергії,

в с т а н о в и в :

03 серпня 2023 року до суду надійшла позовна заява АТ "Хмельницькобленерго" до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних безобліковим споживанням електричної енергії.

Позивач посилається в обґрунтування своїх вимог на те, що на підставі договору про користування електричною енергією, укладеного 22 серпня 2011 року між позивачем АТ "Хмельницькобленерго" та відповідачем ОСОБА_1 , останній є побутовим споживачем електричної енергії, особовий рахунок № НОМЕР_1 . 27 грудня 2021 року в ході перевірки помешкання відповідача ОСОБА_1 , розташованого по АДРЕСА_1 , було виявлено порушення п.5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, що виразилось у самовільному безобліковому підключенні електропроводки АППВ 2*1,5 мм?, неприховано до мережі оператора системи розподілу, шляхом пошкодження ізоляції ввідного кабелю та підключення електропроводки поза приладом обліку до ввідного кабелю. Внаслідок цього відповідач ОСОБА_1 спожив необліковану електричну енергію на суму 5268,21 грн., чим заподіяв позивачу збитки на вказану суму. На підставі викладеного позивач АТ "Хмельницькобленерго" просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 збитки, заподіяні безобліковим споживанням електричної енергії, в сумі 5268,21 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 грн.

21 серпня 2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання, учасникам справи встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив, заперечень та пояснень.

12 жовтня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судове засідання представник позивача АТ "Хмельницькобленерго" не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином - позивач просить суд розглядати справу за відсутності їхнього представника, позовні вимоги підтримує. Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника позивача, на підставі наявних у справі доказів.

В судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з`явився, причин своєї неявки суду не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності не подавав, відзиву на позовну заяву не подавав. Про дату, час та місце розгляду справи відповідач повідомлявся належним чином шляхом направлення судової повістки рекомендованим листом із повідомленням за адресою місця його проживання, зареєстрованого у встановленому законом порядку, а також шляхом розміщення оголошення про виклик на офіційному веб-сайті судової влади України. Відповідно до вимог ст.280 ЦПК України суд вважає можливим розглянути справу заочно, за відсутності відповідача, на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та визначив відповідно до них правовідносини.

На підставі договору про користування електричною енергією від 22 серпня 2011 року, укладеного між позивачем АТ "Хмельницькобленерго" та відповідачем ОСОБА_1 , останній є споживачем електричної енергії за адресою по АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Правовідносини між позивачем АТ "Хмельницькобленерго", як енергопостачальником, та відповідачем ОСОБА_2 , як споживачем електричної енергії, врегульовано Законом України "Про ринок електричної енергії", Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 312 (надалі - ПРРЕЕ), нормами Цивільного кодексу України та умовами договору про користування електричною енергією від 22 серпня 2011 року, укладеного між АТ "Хмельницькобленерго" та ОСОБА_1 (надалі - Договір).

Згідно п.30 ч.1 ст.1 Закону України Про ринок електричної енергії" електропостачальник - суб`єкт господарювання, який здійснює продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу.

Згідно п.84 ч.1 ст.1 Закону України Про ринок електричної енергії" споживач - фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, або юридична особа, що купує електричну енергію для власного споживання.

Згідно ч.1 ст.56 Закону України "Про ринок електричної енергії" п остачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

Згідно ч.2 ст.56 Закону України "Про ринок електричної енергії" д оговір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Згідно ч.7 ст.56 Закону України "Про ринок електричної енергії" у мови постачання електричної енергії, права та обов`язки електропостачальника і споживача визначаються договором постачання електричної енергії споживачу.

Згідно п.3ч.3ст.58Закону України"Проринок електричноїенергії"споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно до п.1 Договору - енергопостачальник бере на себе зобов`язання надійно постачати споживачеві електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до потужності 1,7 кВт електроустановок споживача, з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а споживач зобов`язується оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами) у терміни, передбачені цим договором.

Відповідно до п.10 Договору - споживач електричної енергії зобов`язується, зокрема: дотримуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про користування електричною енергією; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та побутових електроприладів; забезпечувати збереження приладів обліку і пломб на них у разі розміщення приладу обліку у квартирі або на іншому об`єкті споживача; невідкладно повідомляти енергопостачальника про недоліки в роботі приладу обліку; оплачувати спожиту електричну енергію відповідно до умов договору; забезпечувати доступ представникам енергопостачальника, які пред`явили свої службові посвідчення, до квартири або іншого об`єкта для обстеження приладу обліку, електроустановок та електропроводки.

Відповідно до п.11 Договору - енергопостачальник має право, зокрема: перевіряти стан приладів обліку та знімати показання відповідно до умов договору; вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією.

Згідно п.5.5.5ПРРЕЕ споживачелектричної енергіїзобов`язаний: 1) користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); 5) дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; 6) забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; 8) забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; 9) невідкладно повідомляти оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про недоліки в роботі засобу вимірювання; 12)забезпечувати доступпредставникам операторасистеми (післяпред`явленняними службовихпосвідчень)до об`єктаспоживача дляпроведення технічноїперевірки засобукомерційного обліку(засобіввимірювальної техніки),електроустановок,у томучислі генеруючихустановок,установок зберіганняенергії таїх налаштувань,та електропроводки,вимірювання показниківякості електричноїенергії,контролю зарівнем споживанняелектричної енергіїа такождля виконаннявідключення таобмеження споживанняелектричної енергіїспоживачу (субспоживачу)в установленомуцими Правиламипорядку тавиконувати їхобґрунтовані письмовівимоги щодоусунення виявленихпорушень; 13) забезпечити безперешкодний доступ представникам постачальника послуг комерційного обліку, електропостачальника та/або оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживача, для візуального або автоматизованого зняття показів розрахункових засобів комерційного обліку; 17) забезпечувати безперешкодний доступ до власних електричних установок уповноважених представників відповідних органів виконавчої влади (після пред`явлення ними службових посвідчень), яким згідно з законодавством України надано відповідні повноваження, а також виконувати їх приписи; 19) своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень; 20) не допускати безоблікового використання електричної енергії або використання електричної енергії для професійної та/або господарської діяльності на об`єктах, які розраховуються за електричну енергії за тарифом побутових споживачів, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового використання електричної енергії.

27 грудня 2021 року працівники Дунаєвецького РЕМ АТ "Хмельницькобленерго" провели перевірку помешкання споживача електроенергії - відповідача ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 , за результатами якої склали акт про порушення № В 001023 про те, що відповідач порушив п.5.5.5 ПРРЕЕ, що виразилось у самовільному безобліковому підключенні електропроводки АППВ 2*1,5 мм?, неприховано до мережі оператора системи розподілу, шляхом пошкодження ізоляції ввідного кабелю та підключення електропроводки поза приладом обліку до ввідного кабелю.

25 січня 2022 року комісія Дунаєвецького РЕМ АТ "Хмельницькобленерго" розглянула акт про порушення № В 001023 від 27 грудня 2021 року та прийшла до висновку, що акт про порушення складений правомірно, споживач причетний до виявленого порушення п.8.4.2.6 ПРРЕЕ, а саме: самовільне безоблікове підключення електропроводки АППВ 2*1,5 мм?, неприховано до мережі оператора системи розподілу, шляхом пошкодження ізоляції ввідного кабелю та підключення електропроводки поза приладом обліку до ввідного кабелю.

Комісія, керуючись п.8.4.8 ПРРЕЕ, визначила розмір збитків, заподіяних безобліковим споживанням електричної енергії за період з 16 листопада 2021 року (день останнього контрольного огляду) по 27 грудня 2021 року (день виявлення порушення), в сумі 5268,21 грн.

Згідно ч.1 ст.77 Закону України "Про ринок електричної енергії" учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Згідно п.4 ч.2 ст.77 Закону України "Про ринок електричної енергії" правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно п.8.4.1 ПРРЕЕ оператор системи визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог цієї глави.

Згідно п.8.4.2 ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень: 6) самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Згідно п.8.4.6ПРРЕЕ у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 6 - 8 пункту 8.4.2 цієї глави, положення цієї глави застосовуються за умови виявлення місця підключення до відповідних мереж, про що зазначається в акті про порушення та позначається на схемі (крім випадків, передбачених цим пунктом).

Згідно ч.1 ст.22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Згідно п.1 ч.2 ст.22 ЦК України з битками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Згідно ч.3 ст.22 ЦК України з битки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Згідно ч.1 ст.1166 ЦК України м айнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного суд вважає можливим стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача АТ "Хмельницькобленерго" збитки, заподіяні безобліковим споживанням електричної енергії, в сумі 5268,21 грн.

Згідно ст.141 ЦПК України суд вважає можливим стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача АТ "Хмельницькобленерго" понесені останнім та документально підтверджені витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 грн.

Керуючись ст.ст.11 - 16, 22, 1166 ЦК України, Законом України "Про ринок електричної енергії" від 13 квітня 2017 року № 2019-VІІІ, Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 312, ст.ст.4 - 13, 81, 141, 259, 263 - 265, 268, 280 - 282 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних безобліковим споживанням електричної енергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ,

на користь Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" в особі відокремеленого підрозділу Дунаєвецього району електричних мереж Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго", місцезнаходження по вул.Загородня,26-а в м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 22764658,

збитки, заподіяні безобліковим споживанням електричної енергії, в сумі 5268,21 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 грн., всього - 7952,21 грн. (Сім тисяч дев`ятсот п`ятдесят дві гривні 21 копійка).

Рішення суду може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі позивачем апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду, як ухвалене заочно, може бути переглянуте Дунаєвецьким районним судом Хмельницької області за письмовою заявою відповідача, поданою в суд протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне ім`я та найменування учасників справи:

Позивач: Акціонерне товариство "Хмельницькобленерго" в особі відокремеленого підрозділу Дунаєвецього району електричних мереж Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго", місцезнаходження по вул.Загородня,26-а в м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 22764658.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Повний текст судового рішення складено 02 листопада 2023 року.

Суддя Посунько Г.А.

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114604795
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків, заподіяних безобліковим споживанням електричної енергії

Судовий реєстр по справі —674/1229/23

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні