Ухвала
від 16.10.2023 по справі 757/45526/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/45526/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2023 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора: не з`явився,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням прокурора другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42022000000000425 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 111 ККУкраїни (у редакції Закону № 1689-VII від 07.10.2014), -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на майно ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 - комплекс будівель та споруд, об`єкт житлової нерухомості, на банківські рахунки ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 з наданням інформації про залишок коштів на рахунку та на корпоративні права ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022000000000425 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 111 ККУкраїни (у редакції Закону № 1689-VII від 07.10.2014).

Процесуальне керівництво у даному провадженні доручено групі прокурорів першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнаний обраним народним депутатом України IX скликання, достовірно усвідомлюючи, що Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан з 05 год 30 хв 24.02.2022 строком на 30 діб, не маючи на те службової необхідності, 25.02.2022 вирушив з м. Києва до м. Бердянськ Запорізької області з метою вчинення державної зради шляхом переходу на бік ворога в умовах воєнного стану. В подальшому, в період з 25.02.2022 ОСОБА_4 перебуваючи на тимчасово окупованій території м. Бердянськ, надав згоду представникам російської федерації на виконання ворожих завдань, організацію підприємницької діяльності на користь ворога, надавання допомоги ворогу в окупації міста.

Так, досудовим розслідуванням установлено, що згідно з протоколом Центральної виборчої комісії від 31.07.2019 «Про результати виборів народних депутатів України у одномандатному виборчому окрузі № 78» та Законом України «Про вибори народних депутатів України» громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано обраним народним депутатом України 9 скликання.

29.08.2019 ОСОБА_4 відповідно до ст. 79 Конституції України склав перед Верховною Радою України присягу народного депутата України на вірність Україні та зобов`язався усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, присягнув додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов`язки в інтересах усіх співвітчизників.

Після складення присяги перед Верховною Радою України 29.08.2019 ОСОБА_4 набув депутатські повноваження та став представником влади, тобто працівником державного органу, який наділений правом у межах своєї компетенції ставити вимоги, у тому числі щодо негайного припинення порушення, а також приймати рішення, обов`язкові для виконання юридичними і фізичними особами незалежно від їх відомчої належності чи підлеглості.

Приблизно о 05 год 00 хв 24.02.2022 збройні сили російської федерації перетнули державний кордон України та із застосуванням невідомого на цей час озброєння та його калібрів здійснили і наразі здійснюють систематичні обстріли житлових і нежитлових будівель, об`єктів військової та цивільної інфраструктури з метою зміни меж території та державного кордону України.

ОСОБА_4 було достеменно відомо, що Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан з 05 год 30 хв 24.02.2022 строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався та діє на цей час.

Відповідно до ст. 79 Конституції України ОСОБА_4 був зобов`язаний усіма своїмидіями боронитисуверенітет інезалежність України,дбати проблаго Вітчизниі добробутУкраїнського народу,проте уне встановлений під час досудового слідства точний час, але після 05 год 30 хв 24.02.2022, у невстановленому місці на території м.Києва у народного депутата України ОСОБА_4 виник умисел, спрямований на вчинення громадянином України дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України шляхом переходу на бік ворога в умовах воєнного стану, як спосіб збереження власних статків на території м. Бердянска, в тому числі опосередковано належних йому юридичних осіб, серед яких: ТОВ«НВПАгрінол», ПрАТ«Бердянські жниварки», ТОВ«Азовбудтех», ПрАТ«Бердянський райагропромпостач», ТОВ«Завод ЖБК», ТОВ«Бердянськпроелектросервіс», ТОВ«Бердянськелектросервіс», ТОВ«Агрофірма «Приазовська».

При цьому народний депутат України ОСОБА_4 , який також був народним депутатом попередніх (7 і 8) скликань, усвідомлював, що є народним депутатом України, тобто повноважним представником Українського народу у Верховній Раді України, відповідальним перед ним і покликаним виражати та захищати його інтереси. Розумів, що основним його завданням, як народного депутата України, є захист суспільних інтересів та інтересів своїх виборців, активна участь у здійсненні законодавчої, установчої та контрольної функцій українського парламенту. Однак свої власні корисливі інтереси народний депутат України ОСОБА_5 свідомо поставив вище інтересів Українського народу, який став об`єктом збройної агресії з боку сусідньої держави, знехтувавши присягою народного депутата України на вірність Україні в умовахвоєнного стану.

Реалізуючи свій злочинний умисел, народний депутат України ОСОБА_4 25.02.2022, діючи умисно, з метою вчинення дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України шляхом переходу на бік ворога в умовахвоєнного стану,керуючись корисливим мотивом, для усунення перешкод у веденні власної господарської діяльності, збереження власних статків та допомоги державі-агресору вирушив з м. Києва до м. Бердянська Запорізької області, яке з 27.02.2022 і по теперішній час відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією» є тимчасово окупованою російською федерацією територією України, куди прибув 25.02.2022 близько 12 години дня.

У подальшому народний депутат України ОСОБА_4 , достовірно знаючи про те, що територія Запорізької області є невід`ємною частиною України, а утворення та діяльність не передбачених законами України органів влади, а також прийнятих ними актів є незаконними, маючи на меті продемонструвати лояльність іноземній державі, а саме російській федерації, керуючись корисливим мотивом, з метою усунення перешкод у веденні власної господарської діяльності та збереження власних статків на території тимчасово окупованого Російською Федерацією м.Бердянська Запорізької області в умовахвоєнного стануперейшов на бік ворога. Реалізуючи свій злочинний умисел, народний депутат України ОСОБА_4 , перебуваючи з 25.02.2022 на території тимчасово окупованої російською федерацією території Запорізької області, зокрема у м. Бердянську, діючи умисно, з метою вчинення дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України шляхом переходу на бік ворога в умовахвоєнного стану,нехтуючи присягою народного депутата України на вірність України та не маючи службової необхідності, поставивши власні корисливі інтереси вище інтересів Українського народу, зустрівся та почав співпрацювати з представниками держави-агресора, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією, що сприяло утвердженню тимчасової окупації частини території України.

Також для досягнення своєї злочинної мети ОСОБА_4 використовував свій авторитет серед місцевого населення, будучи народним депутатом 9 та попередніх (7 і 8) скликань, обраним від 78 одномандатного виборчого округу, який поширює свої межі в місті Бердянську Запорізької області включно знаселеними пунктамиБердянської міськоїради,Бердянським,Більмацьким,Розівським,Чернігівським районами,будучи місцевим жителем та неодноразово обраним депутатом місцевих рад.

У подальшому ОСОБА_4 , будучи громадянином України, перебуваючи не пізніше 19.01.2023 на тимчасово окупованій російською федерацією території Запорізької області, зокрема у м. Бердянську, а також відвідуючи інші тимчасово окуповані території, серед яких Автономна Республіка Крим, усупереч присязі народного депутата України, не маючи на те службової необхідності, з корисливих мотивів, діючи умисно, усвідомлюючи, що в Україні введено воєнний стан та відбувається повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України, перейшов на бік ворога, продовжував співпрацювати з представниками держави-агресора, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією, діючи в інтересах іноземної держави, сприяв тимчасовій окупації м. Бердянська Запорізької області шляхом організації діяльності підконтрольних підприємств, у тому числі налагодження виробництва та реалізації моторних олив, що завдало шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній безпеці України.

Так, ОСОБА_4 , перебуваючи на тимчасово окупованій території у м. Бердянську Запорізької області, заручившись підтримкою ворога в особі представників військового та політичного керівництва російської федерації, які, у свою чергу, надали ОСОБА_4 озброєну постійну охорону, забезпечили вільне пересування містом, почав виконувати відведену йому роль на користь ворога з метою поступової окупації м. Бердянська та налагодження виробничого процесу на підприємствах в інтересах російської федерації.

26.02.2022 ОСОБА_4 у супроводі чотирьох осіб озброєної охорони ворога без будь-якого фізичного примусу, з доброї волі на автомобілі марки Mercedes «S» класу, державний номерний знак НОМЕР_1 , приїхав до підприємства ПрАТ «Бердянські жниварки» за адресою: пр-т Східний, 2А, м. Бердянська з метою організації господарської діяльності підконтрольних йому підприємств та залучення до виконання власного злочинного умислу працівників контрольованих ним суб`єктів господарювання.

У подальшому, майже щоденно по жовтень 2022 року, ОСОБА_4 приїжджав до власного кабінету на третьому поверсі приміщення ПрАТ «Бердянські жниварки» за адресою: пр-т Східний, 2А, м. Бердянська та проводив наради з керівним складом ТОВ«НВПАгрінол», ПрАТ«Бердянські жниварки», ТОВ«Азовбудтех», ПрАТ«Бердянський райагропромпостач», ТОВ«Завод ЖБК», ТОВ«Бердянськпроелектросервіс», ТОВ«Бердянськелектросервіс», ТОВ«Агрофірма «Приазовська», в тому числі з громадянином Російської Федерації директором ООО «Эникс» ОСОБА_6 , у такий спосіб залучив указаних осіб до виконання завдань ворога, спрямованих на окупацію міста Бердянська та налагодження виробничого процесу на підприємствах в інтересах російської федерації.

Такими діями ОСОБА_4 , маючи лояльність, підтримку та охорону з боку представників держави-агресора, збройних формувань та окупаційної адміністрації, зміг реалізувати свій корисливий мотив щодо усунення перешкод у веденні власної господарської діяльності та збереження власних статків з одночасним сприянням ворогу в окупації міста шляхом керівництва фактично належними йому юридичними особами, серед яких: ТОВ«НВПАгрінол», ПрАТ«Бердянські жниварки», ТОВ«Азовбудтех», ПрАТ«Бердянський райагропромпостач», ТОВ«Завод ЖБК», ТОВ«Бердянськпроелектросервіс», ТОВ«Бердянськелектросервіс», ТОВ«Агрофірма «Приазовська» та інші, які вели фінансово-господарську діяльність з юридичними особами ворожої держави (у тому числі ТОВ «Енікс», ідентифікаційний номер 7718988982, м. Москва, Російська Федерація) та в подальшому були зареєстровані окупаційною адміністрацією за законодавством держави-агресора російської федерації.

Керівниками та власниками вказаних юридичних осіб були та частково залишаються підконтрольні йому особи із числа близьких родичів та інших пов`язаних із ними осіб.

Зазначені дії ОСОБА_4 в інтересах ворожої держави протягом тривалого часу (у період з 25.02.2022 і не пізніше 19.01.2023), які не були пов`язані з його службовою діяльністю як народного депутата України чи з гуманітарною діяльністю, призвели до посилення заходів тимчасової окупації території м. Бердянська Запорізької області, що завдало шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній безпеці України.

24.07.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, (у редакції Закону № 1689-VII від 07.10.2014), тобто в державній зраді, а саме у діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній безпеці України шляхом переходу на бік ворога в умовах воєнного стану.

В ході досудового розслідування встановлено, що 24.11.2022 ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 перереєстровано за законодавством Російської Федерації та має код 1229000012405.

Встановлено, що за ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 на праві власності зареєстровано комплекс будівель та споруд, об`єкт житлової нерухомості, до якого входять

- матер. склад "А", площею 410,4 кв.м.

- чотири ганки "до А"

- Спальн. корпус "Б", площею 81,8 кв.м.

- два ганки "до Б"

- Спальн. корпус "В", площею 224,5 кв.м.

- ганок "до В"

- Спальн. корпу "Г", площею 224,1 кв.м.

- ганок "до Г"

- Спальн. корпус "Д", площею 206,6 кв.м.

- ганок "до Д"

- Спальн. корпус "Е", площею 209,6 кв.м.

- ганок "до Е"

- Спальн. корпус "Ж", площею 210,8 кв.м.

- ганок "до Е"

- Спальн. корпус "З", площею 208,5 кв.м.

- ганок "до З"

- Матер. склад "И", площею 110,7 кв.м.

- три ганки "до И"

- Медпункт "К", площею 63,8 кв.м.

- три ганки "до К"

- два козирки "до К"

- Клуб "Л", з прибудовами "Л1", "Л2", площею 1006,9 кв.м.

- ганок "до Л"

- ганок "до Л1"

- сходи "до Л1"

- ганок "до Л2"

- Їдальня "М", площею 883,6 кв.м.

- підвал "під М", площею 954,5 кв.м.

- три ганки "до М"

- Адмін корпус "Т", площею 50.8 кв.м.

- два ганки "до Т"

- Спальн. корпус "У", "У1", площею 266,5 кв.м.

- ганок "до У1"

- Основне "Ф" з прибудовою "ф", площею 300,7 кв.м.

- два ганки "до ф"

- прибудова "Ф1", площею 49,6 кв.м.

- осн. прибудова "Ф2", площею 50,0 кв.м.

- ганок "до Ф2"

- ворота № 1, 4

- хвіртки № 5, 2

- паркани № 6, 3, 11, 8, 7, 12

- замощення № І, ІІ

- вбиральні "Ю", "Я", "Ч", "П"

- Насосна "С", площею 30,8 кв.м.

- водопровід "Щ", "Щ1", "Ц1"

- Склад "П", площею 13,1 кв.м.

- навіси "Є", "Х1", "Х", "Ц", "О", "Т1"

які розташовані за адресою: Запорізька обл., м. Бердянськ, вулиця Бахчисарайська, будинок 1.

ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 відкриті наступні банківські рахунки:

1.АТ КБ"ПРИВАТБАНК", МФО 313399, рахунок НОМЕР_2 ;

2.АТ КБ"ПРИВАТБАНК", МФО 313399, рахунок НОМЕР_3 ;

3.АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», МФО 380805, рахунок НОМЕР_3 ;

4.АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», МФО 380805, рахунок НОМЕР_4 .

Враховуючи те, що підозрюваним ОСОБА_4 та підконтрольними ним особами, з метою вчинення кримінального правопорушення або приховування вже вчиненого кримінального правопорушення можуть вживатися заходи направлені на відчуження будь-яким способом майна підприємства, зміни складу засновників (учасників), зміни відомостей про засновників (учасників) юридичної особи, зміни кінцевого бенефіціарного власника (контролера), зміни відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера), зміни керівника або відомостей про керівника юридичної особи, зміни фізичних осіб або зміна відомостей про фізичних осіб платників податків, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо, зміни видів економічної діяльності юридичної особи, зміни місцезнаходження юридичної особи щодо корпоративних правПП «АзовСокол» кодза ЄДРПОУ32494851,з метою запобігання порушення прав та свобод осіб, а також те що зазначені корпоративні права та майно використовувалися під час вчинення кримінального правопорушення та були об`єктом кримінально протиправних дій, постановою слідчого вищевказані корпоративні права та майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 42022000000000425 від 05.04.2022.

Таким чином, з метою забезпечення збереження речового доказу, забезпечення можливої конфіскації та спеціальної конфіскації виникла необхідність на час досудового розслідування накласти арешт на майно, банківські рахунки ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851.

Згідно ст. 107 КПК України під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

З метою забезпечення арешту майна, яке не має статусу тимчасово вилученого, та з метою забезпечення арешту майна, на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

В судове засідання прокурор не з`явився, про день, час, місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, в якій підтримав вимоги клопотання з викладених у ньому підстав, просив їх задовольнити.

Оскільки, згідно ч. 1 ст. 172 КПК України, неприбуття прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання, слідчий суддя визнав можливим розглянути клопотання за відсутності прокурора.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022000000000425 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 111 ККУкраїни (у редакції Закону № 1689-VII від 07.10.2014).

Процесуальне керівництво у даному провадженні доручено групі прокурорів першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора.

В рамках досудового розслідування вказаного кримінального провадження, 24.07.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, (у редакції Закону № 1689-VII від 07.10.2014), тобто в державній зраді, а саме у діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній безпеці України шляхом переходу на бік ворога в умовах воєнного стану.

В ході досудового розслідування встановлено, що 24.07.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, (у редакції Закону № 1689-VII від 07.10.2014), тобто в державній зраді, а саме у діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній безпеці України шляхом переходу на бік ворога в умовах воєнного стану.

В ході досудового розслідування встановлено, що 24.11.2022 ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 перереєстровано за законодавством Російської Федерації та має код 1229000012405.

Встановлено, що за ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 на праві власності зареєстровано комплекс будівель та споруд, об`єкт житлової нерухомості, до якого входять

- матер. склад "А", площею 410,4 кв.м.

- чотири ганки "до А"

- Спальн. корпус "Б", площею 81,8 кв.м.

- два ганки "до Б"

- Спальн. корпус "В", площею 224,5 кв.м.

- ганок "до В"

- Спальн. корпу "Г", площею 224,1 кв.м.

- ганок "до Г"

- Спальн. корпус "Д", площею 206,6 кв.м.

- ганок "до Д"

- Спальн. корпус "Е", площею 209,6 кв.м.

- ганок "до Е"

- Спальн. корпус "Ж", площею 210,8 кв.м.

- ганок "до Е"

- Спальн. корпус "З", площею 208,5 кв.м.

- ганок "до З"

- Матер. склад "И", площею 110,7 кв.м.

- три ганки "до И"

- Медпункт "К", площею 63,8 кв.м.

- три ганки "до К"

- два козирки "до К"

- Клуб "Л", з прибудовами "Л1", "Л2", площею 1006,9 кв.м.

- ганок "до Л"

- ганок "до Л1"

- сходи "до Л1"

- ганок "до Л2"

- Їдальня "М", площею 883,6 кв.м.

- підвал "під М", площею 954,5 кв.м.

- три ганки "до М"

- Адмін корпус "Т", площею 50.8 кв.м.

- два ганки "до Т"

- Спальн. корпус "У", "У1", площею 266,5 кв.м.

- ганок "до У1"

- Основне "Ф" з прибудовою "ф", площею 300,7 кв.м.

- два ганки "до ф"

- прибудова "Ф1", площею 49,6 кв.м.

- осн. прибудова "Ф2", площею 50,0 кв.м.

- ганок "до Ф2"

- ворота № 1, 4

- хвіртки № 5, 2

- паркани № 6, 3, 11, 8, 7, 12

- замощення № І, ІІ

- вбиральні "Ю", "Я", "Ч", "П"

- Насосна "С", площею 30,8 кв.м.

- водопровід "Щ", "Щ1", "Ц1"

- Склад "П", площею 13,1 кв.м.

- навіси "Є", "Х1", "Х", "Ц", "О", "Т1"

які розташовані за адресою: Запорізька обл., м. Бердянськ, вулиця Бахчисарайська, будинок 1.

ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 відкриті наступні банківські рахунки:

1.АТ КБ"ПРИВАТБАНК", МФО 313399, рахунок НОМЕР_2 ;

2.АТ КБ"ПРИВАТБАНК", МФО 313399, рахунок НОМЕР_3 ;

3.АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», МФО 380805, рахунок НОМЕР_3 ;

4.АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», МФО 380805, рахунок НОМЕР_4 .

Так, постановою слідчого вищевказане майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 42022000000000425 від 05.04.2022.

Як визначено у ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема, збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Як визначено у ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Зважаючи на те, що майно, рахунки та корпоративні права, на які просить накласти арешт прокурор, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні та зважаючи на те, що незастосування накладення арешту може призвести до настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, беручи до уваги наслідки арешту майна для інших осіб, розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, доведеність необхідності такого заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя роз`яснює, що згідно ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 107, 170, 172, 173, 174, 309, 372, 392, 532 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42022000000000425 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 111 ККУкраїни (у редакції Закону № 1689-VII від 07.10.2014), задовольнити.

Накласти арешт на майно ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 - комплекс будівель та споруд, об`єкт житлової нерухомості, до якого входять

- матер. склад "А", площею 410,4 кв.м.

- чотири ганки "до А"

- Спальн. корпус "Б", площею 81,8 кв.м.

- два ганки "до Б"

- Спальн. корпус "В", площею 224,5 кв.м.

- ганок "до В"

- Спальн. корпу "Г", площею 224,1 кв.м.

- ганок "до Г"

- Спальн. корпус "Д", площею 206,6 кв.м.

- ганок "до Д"

- Спальн. корпус "Е", площею 209,6 кв.м.

- ганок "до Е"

- Спальн. корпус "Ж", площею 210,8 кв.м.

- ганок "до Е"

- Спальн. корпус "З", площею 208,5 кв.м.

- ганок "до З"

- Матер. склад "И", площею 110,7 кв.м.

- три ганки "до И"

- Медпункт "К", площею 63,8 кв.м.

- три ганки "до К"

- два козирки "до К"

- Клуб "Л", з прибудовами "Л1", "Л2", площею 1006,9 кв.м.

- ганок "до Л"

- ганок "до Л1"

- сходи "до Л1"

- ганок "до Л2"

- Їдальня "М", площею 883,6 кв.м.

- підвал "під М", площею 954,5 кв.м.

- три ганки "до М"

- Адмін корпус "Т", площею 50.8 кв.м.

- два ганки "до Т"

- Спальн. корпус "У", "У1", площею 266,5 кв.м.

- ганок "до У1"

- Основне "Ф" з прибудовою "ф", площею 300,7 кв.м.

- два ганки "до ф"

- прибудова "Ф1", площею 49,6 кв.м.

- осн. прибудова "Ф2", площею 50,0 кв.м.

- ганок "до Ф2"

- ворота № 1, 4

- хвіртки № 5, 2

- паркани № 6, 3, 11, 8, 7, 12

- замощення № І, ІІ

- вбиральні "Ю", "Я", "Ч", "П"

- Насосна "С", площею 30,8 кв.м.

- водопровід "Щ", "Щ1", "Ц1"

- Склад "П", площею 13,1 кв.м.

- навіси "Є", "Х1", "Х", "Ц", "О", "Т1"

які розташовані за адресою: Запорізька обл., м. Бердянськ, вулиця Бахчисарайська, будинок 1

Накласти арешт на банківські рахунки ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 з наданням інформації про залишок коштів на рахунку:

-АТ КБ"ПРИВАТБАНК", МФО 313399, рахунок НОМЕР_2 ;

-АТ КБ"ПРИВАТБАНК", МФО 313399, рахунок НОМЕР_3 ;

-АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», МФО 380805, рахунок НОМЕР_3 ;

-АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», МФО 380805, рахунок НОМЕР_4 .

Заборонити службовим особам ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851 та представникам за дорученням використовувати, розпоряджатися або будь-яким чином відчужувати вищезазначене майно та грошові кошти, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати, починаючи з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Накласти арешт на корпоративні права ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851. Заборонити державним реєстраторам та органам державної реєстрації прав (в тому числі, але не виключно Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора, окрім, як за відповідним зверненням Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (ідентифікаційний код 41037901) та уповноважених ним осіб, вчиняти реєстраційні дії стосовно корпоративних прав ПП «Азов Сокол» код за ЄДРПОУ 32494851.

Роз`яснити підозрюваному, обвинуваченому, їх захисникам, законним представникам, іншим власникам або володільцям майна, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором у кримінальному провадженні № 42022000000000425 від 05.04.2022 року.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу114608118
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/45526/23-к

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні