Рішення
від 31.10.2023 по справі 204/10808/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/10808/23

Провадження № 2/204/2946/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2023 року м. Дніпро

Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Черкез Д.Л.,

за участю секретаря судового засідання Романюк М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі цивільну справу за позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам та обов`язковим платежам на утримання будинку, -

ВСТАНОВИВ:

18 липня 2023 року позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» звернувся до суду з позовною заявою, в якій просив ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за період з квітня 2020 року по травень 2023 року у розмірі 3 862,80 грн. В обґрунтування своїх вимог позивач вказав на те, що 30 травня 2016 року було проведено державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22». 17 грудня 2016 року протоколом № 2 зборів співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , було прийнято рішення про затвердження внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 2,21 грн. за кв.м. (1-2 поверх). Відповідачу належить на праві приватної власності квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 48,8 кв.м., житловою площею 27,8 кв.м. Заборгованість відповідача за період з квітня 2020 року по травень 2023 року складає 3862,80 грн. З метою досудового врегулювання спору щодо виниклої заборгованості по сплаті внесків позивачем було направлено відповідачу претензію від 11 травня 2023 року (вих.№1) про сплату заборгованості, однак відповідач обов`язку зі сплати заборгованості не виконав, відповіді на претензію не надходило. При цьому, відповідач як власник квартири у багатоквартирному будинку або нежитлового приміщення, зобов`язаний вчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі по утриманню будинку та прибудинкової території. У зв`язку з цим, позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» вимушений звернутися до суду для стягнення заборгованості зі сплати внесків та платежів на утримання будинку.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав до суду клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив.

Згідно ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). За згодою представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положеннямст. 280 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні докази у їх сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що відповідачу ОСОБА_1 на праві приватної власності належить квартири АДРЕСА_3 , загальною площею 48,8 кв.м., житловою площею 27,8 кв.м., що підтверджується договором купівлі-продажу від 04 липня 2013 року та Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с. 6-7).

Згідно з ч. 2 ст. 382 ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

У частині 1 статті 385 ЦК закріплено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 4 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ (надалі Закон № 2866), об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно ч. 13 ст. 6 Закону № 2866 установчі збори приймають рішення про створення об`єднання і затверджують його статут.

Так, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань 30 травня 2016 року, ідентифікаційний код юридичної особи 40519938, що підтверджується Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань від 21 лютого 2019 року (а.с. 23).

Протоколом № 2 від 17 грудня 2016 року Установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» (а.с. 9) затверджено Статут Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» (а.с. 10-22).

Згідно з п. 1 розділу І вказаного Статуту, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_4 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно з п. 1 розділу ІІ Статуту, метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону № 2866 органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання.

Положеннями ч. 9 ст. 10 Закону № 2866 передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Частиною 20 вказаної статті визначено, що до компетенції правління відноситься, серед іншого, здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону № 2866 об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Протоколом № 2 від 17 грудня 2016 року Установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» (а.с. 25-40) було, зокрема, затверджено наступний розмір щомісячних внесків співвласників на управління (в т.ч. утримання будинку): 2,21 грн. за м2 загальної площі квартири або нежитлового приміщення (1-2 поверх).

Відповідно до п. 2 розділу V Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати обов`язки, передбачені цим Статутом, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень.

Відповідно достатті 7Закону України«Про особливостіздійснення прававласності убагатоквартирному будинку»від 14травня 2015року №417-VIII співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно ч.1ст.15Закону №2866співвласник зобов`язаний:виконувати обов`язки,передбачені статутомоб`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Статтею 13 Закону № 2866 передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відмова від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об`єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.

З аналізунаведених нормзаконодавства вбачається,що відповідач зобов`язаний здійснювати витрати на управління багатоквартирним будинком, сплачувати кошти на утримання будинку та прибудинкової території у розмірах, визначених загальними зборами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22».

За період з квітня 2020 року по травень 2023 року включно відповідач як власник квартири АДРЕСА_3 , має заборгованість перед позивачем зі сплати внесків співвласників об`єднання на утримання будинку у розмірі 3 862,80 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості (а.с. 8-9).

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином судом встановлено, що відповідачем було порушено право позивача на своєчасне та в повному обсязі отримання плати по внескам та платежам на утримання будинку, яке підлягає судовому захисту.

Враховуючи наведене, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні докази у їх сукупності, з урахуванням часткового визнання відповідачем позовних вимог, суд приходить до висновку, що з відповідача ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» підлягає стягненню заборгованість зі сплати внесків та платежів співвласників об`єднання у розмірі 3 862,80 грн., а отже позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» підлягають задоволенню.

Таким чином, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, з урахуванням того, що відповідно дост. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичної особи, суд приходить довисновку, що позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» підлягають задоволенню.

Відповідно дост. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Тому з відповідача на користь позивача повинно бути стягнуто судовий збір у розмірі 2 684,00 грн.

На підставі ст.ст. 15, 526 Цивільного кодексу України, Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Закону України«Про особливостіздійснення прававласності убагатоквартирному будинку» та керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 128, 133, 137, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Янгеля 22»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості повнескам таобов`язковим платежамна утриманнябудинку задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , (місце реєстрації: АДРЕСА_5 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» (ЄДРПОУ 305299, місцезнаходження: 49089, м. Дніпро, вул. Янгеля, буд. 22) заборгованість зі сплати внесків та платежів співвласників об`єднання за період з квітня 2020 року по травень 2023 року у розмірі 3 862,80 грн. (три тисячі вісімсот шістдесят дві гривень, 80 копійки).

Стягнути з ОСОБА_1 , (місце реєстрації: АДРЕСА_5 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Янгеля 22» (ЄДРПОУ 305299, місцезнаходження: 49089, м. Дніпро, вул. Янгеля, буд. 22) судовий збір у розмірі 2 684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішенняможе бутиподана апеляційнаскарга безпосередньо до Дніпровськогоапеляційного судушляхом подачіапеляційної скаргипротягом тридцятиднів здня йогопроголошення.

Суддя Д.Л. Черкез

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114609012
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по внескам та обов`язковим платежам на утримання будинку

Судовий реєстр по справі —204/10808/23

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні