Ухвала
від 29.12.2022 по справі 589/2684/22
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/2684/22

Провадження № 2-с/589/15/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2022 року м. Шостка

Суддя Шосткинського міськрайонного суду Сумської області Лєвша С.Л., розглянувши заяву представника боржника адвоката Мороко Сергія Олеговича про скасування судового наказу №589/2684/22,-

ВСТАНОВИВ:

Наказом Шосткинського міськрайонного суду Сумської області виданого 28 вересня 2022 року, із ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , у солідарному порядку, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Шосткинське підприємство «Харківенергоремонт», стягнутоборг за спожиту теплову енергію в розмірі 5108 грн. 90 коп., судовий збір у дольовому порядку по 124 грн 05 коп. з кожного.

29 грудня 2022 року до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області надійшла заява від представника боржника ОСОБА_1 адвоката Морок С.О., про скасування судового наказу №589/2684/22. В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_1 отримав судовий наказ 10 листопада 2022 року. Із судовим наказом боржник не згоден, оскільки його квартира АДРЕСА_1 не обладнана в повному обсязі системою централізованого опалення, що свідчить про неможливість нарахування оплати за надання послуг опалення квартири в обсягах визначених заявником. Крім того, як зазначено у мотивувальній частині заяви про скасування судового наказу ОСОБА_1 звернувся із клопотанням про поновлення строку. Також, просить звільнити його від сплати судового збору.

Дослідивши доводи заяви про скасування судового наказу та долучені до неї документи, встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до п. 4, 5 ч. 1 ст. 161 цього Кодексу. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Згідно із ст. 126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Так, за змістом пред`явленої заяви, боржник ОСОБА_1 копію судового наказу отримав 10 листопада 2022 року, а тому звертається із клопотанням про поновлення строку, однак в резолютивній частини заяви про скасування судового наказу про поновлення строку нічого не вказано та не наведені підстави такого поновлення.

З матеріалів справи №589/2684/22, зокрема із рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення вбачається, що ОСОБА_3 отримав судовий наказ із додатками 12 листопада 2022 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Вичерпного переліку обставин, які мають визнаватися поважними при вирішенні питання про поновлення строків звернення до суду, чинне процесуальне законодавство не визначає. Проте, за усталеною судовою практикою під поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, що звертається до суду, пов`язані з дійсно істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливили своєчасне звернення до суду, підтверджені відповідними та належними доказами.

Клопотання чи заява про поновлення процесуального строку повинна містити роз`яснення причин пропуску і підстави, з яких заявник вважає ці причини поважними. В клопотанні чи заяві повинні бути докази того, що здійснити відповідні процесуальні дії у визначений строк у заявника не було можливості. Відповідно з цим, виходячи із змісту ст. 127, ч. 2 ст. 171 ЦПК України поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов`язані із дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

У своїх рішеннях Європейський суд неодноразово наголошував, що сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Як вбачається із змісту заяви про скасування наказу - причини поважності пропуску строку звернення із заявою про скасування судового наказу у тексті заяви взагалі не викладені. Також, в матеріалах справи відсутні будь-які докази поважності причини такого пропуску.

Таким чином, строк на подання представником боржника адвокатом Мороко С.О. заяви про скасування судового наказу сплив 28 листопада 2022 року.

Згідно із ч. 2 ст. 171 ЦПК України заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого ч.1 ст. 170 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав, для поновлення строку для подання цієї заяви.

Враховуючи викладене вище, суд вважає, що заява про скасування судового наказу підлягає поверненню, у зв`язку з пропуском строку на звернення із заявою про скасування судового наказу, оскільки відсутні будь-які докази на поважність пропуску строку звернення із заявою про скасування судового наказу, до суду.

Керуючись ст.170, 171, 258-260 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника боржника адвоката Мороко Сергія Олеговича про скасування судового наказу виданого у цивільній справі №589/2684/22 Шосткинським міськрайонним судом Сумської області 28 вересня 2022 року повернути заявникові.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана ним протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

Дата ухвалення рішення29.12.2022
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114615175
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про скасування судового наказу

Судовий реєстр по справі —589/2684/22

Постанова від 23.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 29.12.2022

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Судовий наказ від 28.09.2022

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні