Рішення
від 02.11.2023 по справі 569/21377/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/21377/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2023 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Кучиної Н.Г.,

присяжних Шевчук О.С., Марчук Ю.К.,

при секретарі судового засідання Добровчан К.Ю.,

за участю:

прокурора Лихач О.М.

лікаря-психіатра «Рівненського обласного центру психіатричного здоров`я

населення» - Ліпко О.А.

представника КЗ «Рівненський обласний центр психіатричного здоров`я населення»

- Арістової К.В.,

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

представника ОСОБА_1 - Слакви- ОСОБА_2 ,

особи, щодо якої вирішується питання про примусову госпіталізацію ОСОБА_3 ,

представника ОСОБА_3 адвоката Кобилянської О. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Рівне цивільну справу за заявою Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради, заінтересована особа ОСОБА_1 про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусову порядку, -

В С Т А Н О В И В:

01 листопада 2023 року генеральний директор Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради Л. Країнська звернулася до суду із заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 в психіатричний стаціонар в примусовому порядку.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 поступив ургентно, доставлений бригадою швидкої медичної допомоги з дому за викликом матері в КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення», у зв`язку з агресією.

Згідно комісійного огляду лікарів-психіатрів від 01.11.2023 року є достатні підстави вважати, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 страждає на тяжкий психічний розлад, через який він виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_4 підтримала заяву у повному обсязі, просить суд її задовольнити.

Допитана в судовому засіданні лікар-психіатр Ліпко О.А. пояснила, що хворий поступив до КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради, оглянутий лікарями та встановлено, що він страждає на тяжкий психічний розлад та потребує лікування.

Заінтересована особа ОСОБА_1 та її представник - адвокат Слаква- Марчук Н. підтримали заяву у повному обсязі, просили суд її задовольнити.

Прокурор вважає, що заява про примусову госпіталізацію ОСОБА_3 до психіатричного закладу підлягає задоволенню, так як для цього наявні всі підстави.

В судовому засіданні ОСОБА_3 не погоджувався із задоволенням заяви та просив в її задоволенні відмовити, так як він не є хворим, а ця вся справа сфабрикована.

Представник ОСОБА_3 адвокат Кобилянська О. О. в судовому засіданні вважає, що заява про примусову госпіталізацію ОСОБА_3 до психіатричного закладу не підлягає задоволенню.

Суд, заслухавши пояснення лікаря-психіатра, представника заявника, заінтересовану особу, особи, щодо якої вирішується питання про примусову госпіталізацію, її представника, з урахуванням думки прокурора, дійшов таких висновків.

Як було встановлено в судовому засіданні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 поступив ургентно, доставлений бригадою швидкої медичної допомоги з дому за викликом матері в КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» у зв`язку з агресією

01.11.2023 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради, йому було встановлено діагноз - F60.3 емоційно нестійкий розлад особистості в стадії декомпенсації з антисоціальною поведінкою. Параноїдний синдром. ОСОБА_3 страждає на тяжкий психічний розлад, через який він виявляє реальні наміри вчинити дії небезпечні для оточуючих, що унеможливлює його лікування в позастаціонарних умовах. У зв`язку із тим, що його лікування можливе лише в стаціонарних умовах, потребує госпіталізації до психіатричного закладу в примусовому порядку.

Як слідує з заяви ОСОБА_1 поданої 01.11.2023 року генеральному директору КП РОЦПЗН, остання просить пролікувати в примусовому порядку її сина, у зв`язку з погіршенням стану здоров`я та агресією.

В статях 339 та 340 ЦПК України закріплено, що за умов, визначених Законом України «Про психіатричну допомогу», заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подається до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

У заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку та її продовження, про госпіталізацію до психіатричного закладу у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом.

До заяви про психіатричний огляд або надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку додається висновок лікаря-психіатра, а про продовження примусово амбулаторної психіатричної допомоги, про примусову госпіталізацію, її продовження висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали.

В ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» закріплені підстави для госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку. Так, особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливе лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Таким чином, враховуючи, всі обставини справи та правові норми, що їх регулюють, зважаючи необхідність надання ОСОБА_3 психіатричної допомоги, суд доходить висновку про задоволення заяви.

Судом встановлено, що станом на день звернення Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради з відповідною заявою про госпіталізацію до психіатричного закладу в примусовому порядку ОСОБА_3 є підстави для такої госпіталізації, які встановлені лікарською комісією, госпіталізація особи до психіатричного закладу відповідає положенням Закону України «Про психіатричну допомогу» та вимогам процесуального законодавства та є необхідною у зв`язку з тим, що ОСОБА_3 страждає на тяжкий психічний розлад, через який він виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих, а його лікування можливе лише в стаціонарних умовах, що підтверджено належними та допустимими доказами.

Керуючись ст. 293-294, 339-342 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради, заінтересована особа ОСОБА_1 про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусову порядку - задоволити.

Госпіталізувати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , в примусовому порядку в психіатричний стаціонар до Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради.

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин.

Заявник КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради, місцезнаходження: м. Рівне, вул. Дубенська, буд. 64, код ЄДРПОУ 22563423.

Заінтересована особа ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 02 листопада 2023 року.

Суддя Н.Г. Кучина

Присяжні О.С. Шевчук

Ю.К. Марчук

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114621140
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусову порядку

Судовий реєстр по справі —569/21377/23

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні