Рішення
від 25.10.2023 по справі 195/1326/23
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/1326/23

2-о/195/95/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

25.10.2023 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючогосудді Скрипченка Д.М., за участю секретаря судового засідання Левкович Н.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Томаківка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Томаківська селищна рада, в особі Виконавчого комітету Томаківської селищної ради, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Заявники у справі, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , звернулися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В заяві заявники вказують, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Запоріжжя Запорізької області померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 19.10.2021р., виданого Запорізьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькому районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро).

Померла приходилась ОСОБА_1 , дружиною, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого Чумаківською сільською радою Томаківського району Дніпропетровської області 23.06.1979 року.

Ступінь ОСОБА_4 , родинних відносин із померлою матір`ю підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , виданого Чумаківською сільською радою Томаківського району Дніпропетровської області 07.03.1983 року, у якому батьками зазначені: «батько» - ОСОБА_1 , «мати» - ОСОБА_3 (на рос.мові).

У 2006 році у зв`язку із одруженням, її прізвище « ОСОБА_5 » змінено на « ОСОБА_6 », що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй на праві власності нерухоме майно, зокрема, на успадковані після смерті її матері ОСОБА_7 , житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 (свідоцтво про право на спадщину за законом від 10.08.2016р., зареєстровано в реєстрі за № 1-114, спадкова справа №113/2016) та 1/3 частку земельної ділянки загальною площею 11,37га, кадастровий номер 1225488800:01:002:0012, яка розташована на території Чумаківської сільської ради Нікопольського (Томаківського) району Дніпропетровської області (свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 17.11.2016р., зареєстровано в реєстрі за № 1-1124, спадкова справа № 113/2016).

Підставою звернення заявників до суду стала, згідно відповідних роз`яснень нотаріуса, недоведеність наданих ними для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_3 документів, які засвідчують факт прийняття ними спадщини в тлумаченні норм статті 1268 ЦК України.

На підставі ст.ст.1218, 1268 ЦК України до заявників у справі, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як до спадкоємців за законом, перейшли усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві померлій дружині та матері ОСОБА_3 , на час відкриття спадщини; разом з цим, вони є такими, що фактично прийняли спадщину, бо хоча на день смерті ОСОБА_3 були зареєстровані за іншою адресою, але фактично постійно проживали разом з нею, за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується відповідною довідкою виконкому Томаківської селищної ради від 20.07.2023р. № 282/05-19.

Також після смерті ОСОБА_3 заявники у справі, вступили у фактичне володіння та користування спадковим майном, що здійснюється ними до теперішнього часу.

Померла до дня смерті тяжко хворіла, за станом здоров`я потребувала постійного догляду, який здійснювався заявниками у справі, що підтверджується копією довідки про причину смерті від 19.10.2021 №5786, та висновком МРТ від 19.02.2021р., які долучені до матеріалів даної справи.

Представник заявників подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності та за відсутності заявників, при цьому наполягає на заявлених вимогах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та просить задовольнити вимоги заяви в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Томаківської селищної ради, в особі Виконавчого комітету Томаківської селищної ради у судове засідання не прибув, до суду надав заяву про проведення розгляду справи без їхньої участі, крім того, прийняття рішення по справі, залишає на розсуд суду.

12.09.2023 року допитані свідки: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , які у судовому засіданні підтвердили факт постійного проживання заявників у справі, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 разом з ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на момент її смерті.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно проаналізувавши обставини в їх сукупності, надавши оцінку зібраним по справі доказам, взявши до уваги покази свідків, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному, об`єктивному та всебічному з`ясуванні обставин справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно з ч.1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

У відповідності до ч.1 ст. 15 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Запоріжжя Запорізької області померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 19.10.2021р., виданого Запорізьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькому районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро).

Померла приходилась ОСОБА_1 , дружиною, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого Чумаківською сільською радою Томаківського району Дніпропетровської області 23.06.1979 року.

Ступінь ОСОБА_4 , родинних відносин із померлою матір`ю підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , виданого Чумаківською сільською радою Томаківського району Дніпропетровської області 07.03.1983року, у якому батьками зазначені: «батько» - ОСОБА_1 , «мати» - ОСОБА_3 (на рос.мові).

У 2006 році у зв`язку із одруженням, її прізвище « ОСОБА_5 » змінено на « ОСОБА_6 », що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй на праві власності нерухоме майно, зокрема, на успадковані після смерті її матері ОСОБА_7 , житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 (свідоцтво про право на спадщину за законом від 10.08.2016р., зареєстровано в реєстрі за № 1-114,спадкова справа № 113/2016) та 1/3 частку земельної ділянки загальною площею 11,37га, кадастровий номер 1225488800:01:002:0012, яка розташована на території Чумаківської сільської ради Нікопольського (Томаківського) району Дніпропетровської області (свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 17.11.2016р., зареєстровано в реєстрі за № 1-1124, спадкова справа № 113/2016).

Підставою звернення заявників до суду стала, згідно відповідних роз`яснень нотаріуса, недоведеність наданих ними для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_3 документів, які засвідчують факт прийняття ними спадщини в тлумаченні норм статті 1268 ЦК України.

Згідно копії висновку МРТ, копією довідки про причину смерті від 19.10.2021 №5786, та показів свідків встановлено, що ОСОБА_3 тяжко хворіла, та потребувала постійного стороннього догляду.

Згідно ст.1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно дост. 1220ЦК Україниспадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Згідно дост. 1222 ЦК Україниспадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно із ч. 1 ст.1221ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Із роз`яснень, викладених у пп.2,23 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику у справах спадкування» №7 від 30.05.2008 року, слідує, що виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно із ч. 1 ст.29ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Відповідно до ч.3 ст.1268ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Отже, для підтвердження прийняття спадщини має значення встановлення факту постійного проживання спадкоємця за законом чи заповітом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Встановлення факту проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , на час відкриття спадщини, необхідно заявникам для отримання свідоцтв про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла, ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Запоріжжя Запорізької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 19.10.2021 р., виданого Запорізьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькому районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро).

Таким чином, аналізуючи зібрані по справі і досліджені у судовому засіданні докази, враховуючи пояснення свідків, суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню, оскільки заявники дійсно проживали разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.3,15,258,263-265,315,316,319 ЦПК України, ст. ст.29,1218,1220-1223,1268,1296 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ :

заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Томаківська селищна рада, в особі Виконавчого комітету Томаківської селищної ради, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, - задовольни.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , постійно проживав із спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно проживала із спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення сторін зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи якому рішення не було вручене у день його складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд Дніпропетровської області.

Повний текст рішення буде складено 03.11.2023 року.

Суддя: Д. М. Скрипченко

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114632057
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —195/1326/23

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні