Ухвала
від 03.11.2023 по справі 335/10612/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10612/23 2-н/335/988/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Мінаєв М.М., розглянувши заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БЦ-4» про видачу судового наказу про стягнення солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заборгованості з оплати внесків на утримання житлового будинку,

В С Т А Н О В И В:

01.11.2023до судунадійшла заяваОСББ «БЦ-4»про видачусудового наказупро стягненнясолідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заборгованостізі сплати членських внесків на утримання будинку за адресою АДРЕСА_1 , за період травня 2021 року по серпень 2023 року в розмірі 7884,96 грн.

Суддя, вивчивши матеріали заяви, вважає, що у видачі судового наказу слід відмовити, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 161 ЦПК України судовий наказ може бути видано, якщо:

1) заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку;

2) заявлено вимогу про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника;

3) заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, електронних комунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості;

4) заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов`язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

5) заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов`язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

6) заявлено вимогу про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене на користь невизначеного кола споживачів;

7) заявлено вимогу до юридичної особи або фізичної особи - підприємця про стягнення заборгованості за договором (іншим, ніж про надання житлово-комунальних послуг, електронних комунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення), укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до Закону України «Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (надалі Закон про ОСББ) об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею 12Закону проОСББ встановлено,що Управліннябагатоквартирним будинкомздійснює об`єднаннячерез своїоргани управління. Зарішенням загальнихзборів функціїз управліннябагатоквартирним будинкомможуть бутипередані (всіабо частково)управителю абоасоціації. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Крім того, Законом про ОСББ передбачено, що основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (ч. 4 ст. 4). Майно об`єднання утворюється з майна, переданого йому співвласниками у власність, одержаних доходів, іншого майна,набутого напідставах,не забороненихзаконом. Майно, придбане об`єднанням за рахунок внесків та платежів співвласників, є їхньою спільною власністю (ч. ч. 9, 10 ст. 4).

Своєчасна і повна сплата внесків і платежів є одним із обов`язків співвласника багатоквартирного будинку (ст. 15 Закону про ОСББ).

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону про ОСББ Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності

Відповідно до ст. 21 Закону про ОСББ кошти ОСББ складаються із, зокрема, внесків і платежів співвласників, коштів, залучених на умовах кредиту та позики, тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону про ОСББ, Для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, отримання послуги з управління побутовими відходами, об`єднання за рішенням загальних зборів має право:

задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення;

визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори;

виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи (ч. 6 ст. 22 Закону про ОСББ).

Відтак, за змістом Закону про ОСББ, відносини між ОСББ та співвласниками багатоквартирного будинку щодо утримання спільного майна не є зобов`язальними відносинами між надавачем і споживачем житлово-комунальних послуг, а є речовими відносинами щодо порядку володіння, користування та розпорядження спільним майном. При цьому внески співвласників є не оплатою за отримані послуги, а формою безпосередньої участі в утриманні спільного майна.

Заява ОСББ «БЦ-4» обґрунтована посиланням на те, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є співвласниками жилого приміщення за адресою АДРЕСА_2 , загальною площею 57,8 кв. м, та відповідно, є співвласниками багатоквартирного будинку за вказаною адресою. У свою чергу, заявник є балансоутримувачем вказаного багатоквартирного будинку та здійснює утримання та обслуговування неподільного та загального майна співвласників приміщень у ньому.

Заявник просить стягнути з боржників заборгованість зі сплати членських внесків з розрахунку 5,49 грн. за один кв. м, розмір яких затверджений загальними зборами ОСББ «БЦ-4» від 04.06.2018.

Як свідчить доданий до заяви протокол вказаних загальних зборів, ними було вирішено, зокрема, укласти з ПАТ КБ «Приватбанк» кредитний договір, за яким отримати кредит у розмірі 1000000,00 грн. строком на 60 місяців під 18% річних, а джерелом повернення кредитних коштів та процентів за користування кредитом визначено збільшення розміру внесків співвласників житлових приміщень з 4,99 грн. до 5,49 грн. за один квадратний метр.

Таким чином, із сукупності наведених вище факт і норм права випливає, що вимога заявника виникла не з правовідносин щодо надання житлово-комунальних послуг, а з правовідносин між співвласниками багатоквартирного будинку та створеним у цьому будинку ОСББ щодо управління спільним майном, зокрема, - щодо участі співвласників у витратах на погашення кредитних зобов`язань.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 165 ЦПК України суддя відмовляє у видач судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам ст. 161 ЦПК України.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. ст. 161, 165, 259-261 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відмовити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «БЦ-4» у видачі судового наказу про стягнення солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заборгованості з оплати внесків на утримання житлового будинку.

Роз`яснити заявнику, що відмова у видачі судового наказу з наведених підстав не є перешкодою для звернення до суду з тими самими вимогами в порядку позовного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, але може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Суддя М.М. Мінаєв

Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114645983
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заборгованості з оплати внесків на утримання житлового будинку

Судовий реєстр по справі —335/10612/23

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні