Рішення
від 25.10.2023 по справі 506/922/23
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 506/922/23

Провадження № 2/506/182/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.10.2023 року с.м.т. Окни

Красноокнянський районний суд Одеської області в складі

головуючого судді Чеботаренко О.Л.

за участю секретаря судового засідання Смернової Д.Ю.

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Окни цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

22.08.2023 року до суду надійшла зазначена позовна заява.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,32 га, кадастровий номер 5123185700:01:003:0229, розташованої на території Чорнянського старостинського округу Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області (раніше Чорнянської сільської ради Красноокнянського району Одеської області), право ОСОБА_2 на яку посвідчується державним актом на право приватної власності на землю серії ІІ-ОД №031445. ОСОБА_2 залишила заповіт, яким все своє майно заповіла їй. Про наявність вказаного заповіту вона не знала. Лише влітку 2022 року представник Чорнянського старостинського округу Окнянської ОТГ повідомила її про наявність заповіту, складеного на її ім`я, який був знайдений під час проведення інвентаризації архівних справ сільської ради. У липні 2022 року вона звернулася до Ананьївської державної нотаріальної контори для відкриття спадкової справи, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини. Вказаний строк нею було пропущено у зв`язку з тим, що вона не знала про наявність вказаного заповіту і не цікавилась майном, яке залишилось після смерті ОСОБА_2 , так як після її смерті вона була у важкому фінансовому становищі, у зв`язку з проведенням поховання останньої. Крім того, незабаром захворів її чоловік, на лікування якого вона вимушена була брати великі кредити, потім чоловік помер. Вона важко перенесла втрату близьких людей, у зв`язку з чим погіршився її фізичний та психологічний стан. Тому вона просила визнати причини пропуску нею строку для прийняття спадщини поважними та визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , тривалістю шість місяців з дня набрання рішенням суду законної сили.

Ухвалою від 28.08.2023 року позовна заява прийнята судом до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явилася, однак від неї до суду надійшло клопотання про розгляд справи у її відсутність. На задоволенні позову наполягає /а.с.23/.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшли клопотання про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення позову не заперечує /а.с.26, 27, 55/.

Тому підготовче судове засідання проведено у відсутність сторін, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що відповідно до ч.ч.3, 4 ст.200 ЦПК України, рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого судового засідання, відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 /а.с.9/.

Після її смерті залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,32 га, кадастровий номер 5123185700:01:003:0229, розташованої на території Чорнянського старостинського округу Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області (раніше Чорнянської сільської ради Красноокнянського району Одеської області), право ОСОБА_2 на яку посвідчується державним актом на право приватної власності на землю серії ІІ-ОД №031445 /а.с.12, 13/.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи (частини 1 та 2 ст. 1220 ЦК України).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Ст.ст. 1217, 1223 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч.1 ст.1268 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України).

Згідно з довідкою №125 від 07.02.2023 року, виданою старостою Чорнянського старостинського округу Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області ОСОБА_3 , ОСОБА_2 на день смерті була зареєстрована і проживала за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою на час її смерті інші зареєстровані особи відсутні /а.с.10/.

ОСОБА_2 залишила заповіт від 12.09.2008 року, посвідчений секретарем виконавчого комітету Чорнянської сільської ради Красноокнянського району Одеської області Твардієвич З.В., яким все своє майно, яке буде їй належати на день смерті, заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с.11/.

Позивач зверталася до Ананьївської районної державної нотаріальної контори Одеської області з заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , однак їй було відмовлено у свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини /а.с.14/.

Як вбачається з наданої Ананьївською державною нотаріальною конторою Одеської області копії спадкової справи №274/2022 на майно ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . З заявою про прийняття спадщини після смерті останньої зверталася лише позивач ОСОБА_1 . Вказана заява надійшла до нотаріальної контори 16.07.2022 року. /а.с.28-51/.

В зазначеній спадковій справі, крім вищевказаного заповіту від 12.09.2008 року, наявна також копія заповіту ОСОБА_2 від 22.03.2004 року, тобто попереднього заповіту, посвідченого приватним нотаріусом Красноокнянського районного нотаріального округу Бушуєвою І.І., згідно з яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, у тому числі домоволодіння, розташоване за адресою: с.Дігори Красноокнянського району Одеської області, земельна ділянка, яка належить їй на праві приватної власності на підставі Державного акту на право приватної власності на землю ІІ-ОД №031445, право на майновий пай і взагалі все те, що їй буде належати на день її смерті і на що вона за законом буде мати право, заповіла ОСОБА_4 /а.с.43/.

Згідно з ч.ч.2, 3 ст.1254 ЦК України, заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або в тій частині, в якій він йому суперечить. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

Таким чином, складенням заповіту від 12.09.2008 року на користь позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 скасувала попередній заповіт від 22.03.2004 року.

При цьому, з метою усунення будь-яких сумнівів щодо поданих ОСОБА_1 документів, нотаріусом від Чорнянського старостинського округу Окнянської ОТГ було витребувано для огляду реєстр для реєстрації нотаріальних дій за 2008 рік та оригінал заповіту від імені ОСОБА_2 , посвідченого Твардієвич З.В., секретарем виконавчого комітету Чорнянської сільської ради 12.09.2008 року /а.с.46/.

За повідомленням державного нотаріуса Ананьївської державної нотаріальної контори Одеської області, після огляду вказаних документів, сумніви щодо вказаного заповіту від імені ОСОБА_2 були усунуті /а.с.58/.

Відомості про наявність інших спадкоємців, які прийняли спадщину, чи осіб, які відповідно до ст.1241 ЦК України, мають право на обов`язкову частку у спадщині, у вказаній спадковій справі відсутні.

ІНФОРМАЦІЯ_4 помер чоловік позивачки - ОСОБА_5 /а.с.16/.

Згідно із ст.1270 ЦК України строк для звернення з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 закінчився 02 січня 2014 року.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Предметом безпосереднього регулювання статті 1 Першого протоколу є втручання держави в право на мирне володіння майном, зокрема, й позбавлення особи права власності на майно шляхом його витребування на користь держави.

Таким чином, зважаючи на те, що позивачу, яка не є родичем ОСОБА_2 , не було відомо про наявність заповіту, яким ОСОБА_2 заповіла їй своє майно, суд вважає за можливе визнати причини пропуску позивачем строку для прийняття спадщини поважними. Така позиція суду узгоджується з позицією Верховного Суду, висловленою у постанові від 21 вересня 2020 року у справі №130/2517/18.

Тому, враховуючи вищевикладене, а також те, що представник відповідача не заперечує проти задоволення позову та беручи до уваги відсутність інших осіб, які б претендували на спадкове майно, суд вважає за можливе позов задовольнити та відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який вона пропустила з поважних причин.

Водночас, відмова у задоволенні позову, за наявності встановлених судом обставин, була б непропорційним втручанням у право особи на мирне володіння майном.

У своєму позові ОСОБА_1 не наполягає на стягненні судових витрат, а тому розподіл судових витрат у даній справі не здійснюється.

Керуючись ст.ст.10, 13, 76-81, 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України, ст.1272 ЦК України,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживає за адресою: с.Чорна Подільського району Одеської області) до Окнянської селищної ради Одеської області (адреса місцезнаходження: вул.Незалежності, 2, смт.Окни Подільського району Одеської області, код ЄДРПОУ 04379924) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у шість місяців, починаючи з моменту вступу рішення в законну силу.

Відповідно до п.п.15.5) п.1 Перехідних положень ЦПК України, на рішення може бути подана апеляційна скарга до Одеського апеляційного суду через Красноокнянський районний суд Одеської області або безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 02.11.2023 року.

СуддяО. Л. Чеботаренко

СудКрасноокнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114647348
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —506/922/23

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні