Ухвала
від 02.11.2023 по справі 911/2965/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"02" листопада 2023 р. м. Київ Справа № 911/2965/23

м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 16/108

Господарський суд Київської області

без виклику (повідомлення) сторін

Господарський суд Київської області, одноособово, у складі судді Саванчук С.О., розглянув матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «СПІВДРУЖНІСТЬ М»

84130, Донецька область, Краматорський район, місто Святогірськ, вулиця Кільцева, будинок 66, код ЄДРПОУ 44607179;

поштова адреса: місто Дніпро, Набережна Перемоги, будинок 44 л/76

до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма «ГРОНА»

09001, Київська область, Білоцерківський район, місто Сквира, вулиця Залізнична, будинок 10, код ЄДРПОУ 21178239

про стягнення 234100,00 грн.

встановив:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява (вх. №2548/23 від 25.09.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «СПІВДРУЖНІСТЬ М» до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма «ГРОНА» про стягнення 234100,00 грн.

Судом перевірено позовну заяву і додані до неї документи на відповідність вимогам статей 162, 164, 172, частині 5 статті 174, статті 175 Господарського процесуального кодексу України та встановлена їх невідповідність вимогам пунктів 5 та 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з пунктом 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Відповідно до частин 1, 2, 4, абзацу 2 частини 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору; письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього; копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством; учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відтак, за вищевказаними вимогами статті 91 Господарського процесуального кодексу України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії, які видаються органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та їх об`єднаннями усіх форм власності, повинні бути засвідчені з додержанням вимог пункту 5.26. Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, а у разі, якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях, установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог.

Відповідно до пункту 5.26. Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

За результатами дослідження копій письмових доказів, що додані до позовної заяви, судом встановлено, що усі копії документів завірені написом "згідно з оригіналом" (без лапок), печаткою позивача та підписом невказаної особи - відмітка про засвідчення копії документа не містить найменування посади особи, яка засвідчила копії, її власного імені та прізвища, а також дати засвідчення копій, що суперечить пункту 5.26. Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, відтак, додані до позовної заяви документи не є письмовими доказами в розумінні Господарського процесуального кодексу України.

Окрім цього, деякі додатки до позову взагалі не засвідчені, а саме: копія акту-звірки взаємних розрахунків за період з 01.01.2022 по 01.01.2023; перший аркуш копії адвокатського запиту №41 від 08.08.2023; перший аркуш копії відповіді на адвокатський запит від 16.08.2023; перший та другий аркуші копії пропозиції до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма «ГРОНА»; перший та другий аркуші копії адвокатського запиту до слідчого; другий та третій аркуші копії договору про надання правової допомоги.

Відповідно до пункту 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява, зокрема, повинна містити зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Суд зауважує, що позивач у позовній заяві не зазначає відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладених вище вимог законодавства, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху за такими недоліками позовної заяви: копії доданих до позовної заяви письмових доказів не завірені належним чином та не зазначено відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви.

Способом усунення вказаних недоліків визначається: надання суду належним чином засвідчених копій письмових доказів, незасвідчені копіїї яких були додані до позовної заяви, завірених відміткою про засвідчення копії документа, яка складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії та надання суду письмових пояснень позивача із зазначенням відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви; направлення на адресу відповідача листом з описом вкладення копії вищевказаних письмових пояснень та належним чином завірених копій усіх документів, що додані до позовної заяви, яка подана суду та надання суду доказів такого направлення.

Одночасно, суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу, що відповідно до частини 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, проте, згідно з частиною 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовну заяву (вх. №2548/23 від 25.09.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «СПІВДРУЖНІСТЬ М» до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма «ГРОНА» про стягнення 234100,00 грн. - залишити без руху.

2. Зобов`язати позивача усунути недоліки позовної заяви шляхом: надання суду належним чином засвідчених копій письмових доказів, незасвідчені копіїї яких були додані до позовної заяви, завірених відміткою про засвідчення копії документа, яка складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії та надання суду письмових пояснень позивача із зазначенням відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви; направлення на адресу відповідача листом з описом вкладення копії вищевказаних письмових пояснень та належним чином завірених копій усіх документів, що додані до позовної заяви, яка подана суду та надання суду доказів такого направлення.

3. Роз`яснити учасникам справи, що копії їх заяв по суті справи та доданих до них документів повинні бути надіслані іншим учасникам справи, одночасно з надісланням до суду, відтак, до їх заяв, що надані суду, мають бути додані документи, що підтверджують вказане надіслання іншим учасникам справи, за відсутності яких, відповідні заяви та докази не будуть враховані судом.

4. Встановити позивачу строк усунення недоліків - 10 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 02.11.2023 та не може бути оскаржена окремо від судового рішення, яким закінчиться провадження у даній справі.

Суддя С.О. Саванчук

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114650363
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 234100,00 грн

Судовий реєстр по справі —911/2965/23

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні